Μάθημα : ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Κωδικός : MED2135
500800 - Α. Χ. Λάζαρης, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής - Κ. Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας - Μ. Γιάνναρη, M.Ed. - Δρ Ε. Μανού, Κοινωνιολόγος-Εκπαιδευτικός
Ιστολόγιο
«Μάσκες, μυστήριο και μνήμη: το βενετσιάνικο καρναβάλι της Κέρκυρας»
Στην Κέρκυρα, το Καρναβάλι δεν είναι απλώς μια περίοδος μεταμφιέσεων. Είναι μνήμη, θέατρο, σάτιρα και τελετουργία. Είναι μια γιορτή που πέρασε από αιώνες, πολέμους, κατακτήσεις και κοινωνικές αλλαγές, χωρίς ποτέ να χάσει τον πυρήνα της: τη χαρά της ανατροπής και τη δύναμη της συλλογικής συμμετοχής.
Η ιστορία του Κορφιάτικου Καρναβαλιού ξεκινά ουσιαστικά με την άφιξη των Βενετών στο νησί. Μαζί τους δεν έφεραν μόνο νόμους και διοίκηση, αλλά και έναν τρόπο ζωής που έδινε χώρο στο παιχνίδι, στη μάσκα και στη θεατρικότητα. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κέρκυρας γεννήθηκαν από αυτή τη συνάντηση: τη δυτική φαντασμαγορία και τη ντόπια λαϊκή ψυχή.
Βενετσιάνικο Καρναβάλι Κέρκυρας – απόσπασμα παρέλασης
Η πόλη φοράει μάσκα
Στην πόλη της Κέρκυρας, το Καρναβάλι ξεκίνησε πίσω από κλειστές πόρτες. Οι πρώτες γιορτές οργανώνονταν σε αρχοντικά και λέσχες, όπου ευγενείς και αξιωματούχοι χόρευαν μεταμφιεσμένοι, φορώντας μάσκες και ευρωπαϊκά κοστούμια. Εκεί, για λίγο, έσβηναν οι κοινωνικές διαφορές και ο καθένας μπορούσε να γίνει κάποιος άλλος. Ή απλώς ο εαυτός του, χωρίς περιορισμούς.
Σιγά σιγά, όμως, η γιορτή βγήκε έξω. Από τα σαλόνια στους δρόμους. Από τα θέατρα στα καντούνια. Η πόλη άρχισε να γεμίζει χρώματα, μουσικές και φωνές. Οι μάσκες πλήθαιναν, τα γέλια αντηχούσαν, και η Κέρκυρα έμοιαζε να μεταμορφώνεται σε μια μικρή Βενετία, όπου το γλέντι δεν είχε ωράριο. (βλ. και ανάρτηση 28ης 2. 2024, για το Βενετσιάνικο καρναβάλι:
Το θέατρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μεταμόρφωση. Οι παραστάσεις, οι όπερες και οι κωμωδίες έγιναν μέρος της καθημερινότητας του καρναβαλιού. Οι χοροί μεταμφιεσμένων στο θέατρο ήταν γεγονός κοινωνικό, σχεδόν τελετουργικό. Κυρίες με εντυπωσιακές τουαλέτες, μασκαράδες που προετοίμαζαν το κοστούμι τους μήνες πριν, βλέμματα, υπονοούμενα, σερπαντίνες και μικρά σημειώματα που άλλαζαν χέρια.
Κι όταν ερχόταν η τελευταία νύχτα, όλα τελείωναν απότομα. Τα μεσάνυχτα έπεφταν οι μάσκες. Το παιχνίδι τελείωνε. Η πραγματικότητα επέστρεφε.
Οι δρόμοι γίνονται σκηνή
Το Κορφιάτικο Καρναβάλι δεν έμεινε ποτέ εγκλωβισμένο σε μια ελίτ. Αντίθετα, η δύναμή του ήταν πάντα η λαϊκή συμμετοχή. Στους δρόμους, στη Σπιανάδα, στο Λιστόν, οι μεταμφιεσμένοι έστηναν γλέντι. Πετούσαν λουλούδια, άρωμα, σερπαντίνες. Σατίριζαν τους πάντες και τα πάντα. Δεν υπήρχε φόβος, δεν υπήρχαν όρια — μόνο χιούμορ και υπερβολή.
Το αποκορύφωμα ερχόταν με τη διαθήκη και το κάψιμο του Καρνάβαλου. Ένα έθιμο που δεν ήταν απλώς θέαμα, αλλά συμβολισμός. Ο Καρνάβαλος «κουβαλούσε» πάνω του ό,τι ήθελε η κοινωνία να αφήσει πίσω της. Και με τη φωτιά, όλα αυτά χάνονταν, για να ξεκινήσει κάτι καινούργιο.
Αν στην πόλη το Καρναβάλι ήταν θέατρο, στην ύπαιθρο ήταν τελετουργία. Στα χωριά της Κέρκυρας διατηρήθηκαν στοιχεία πολύ παλαιότερα, σχεδόν αρχέγονα. Οι μεταμφιεσμένοι χόρευαν ολόκληρη τη νύχτα γύρω από φωτιές, φορούσαν αυτοσχέδιες μάσκες και σατίριζαν με τρόπο ωμό, άμεσο, αληθινό.
Εδώ το Καρναβάλι συνδεόταν με τη γονιμότητα, τη φύση, τον κύκλο της ζωής. Ο ιερός γάμος, το κοινό φαγητό, το κάψιμο του Καρνάβαλου ως εξιλαστήριου θύματος — όλα αυτά μιλούν μια γλώσσα αρχαία, διονυσιακή. Ακόμη και σήμερα, σε ορισμένα χωριά, έθιμα που συνδυάζουν το παγανιστικό στοιχείο με τη χριστιανική πίστη συνεχίζουν να τελούνται, σαν μια γέφυρα ανάμεσα σε δύο κόσμους.
Από τη σιωπή στην αναγέννηση
Ο πόλεμος και οι δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν έβαλαν το Καρναβάλι σε δεύτερη μοίρα. Η ανάγκη για επιβίωση ξεπέρασε τη διάθεση για γιορτή. Όμως η μνήμη δεν χάθηκε. Στα μέσα του 20ού αιώνα, άνθρωποι που αγάπησαν βαθιά την παράδοση αποφάσισαν να την ξαναζωντανέψουν.
Με προσωπικό κόπο και μεράκι, το Κορφιάτικο Καρναβάλι βγήκε και πάλι στους δρόμους. Παρελάσεις, χοροί, άρματα, σατιρικές φιγούρες. Ο Σιορ-Καρνάβαλος επέστρεψε, όχι ως απλό σύμβολο, αλλά ως ζωντανός πρωταγωνιστής, έτοιμος να μοιράσει γέλιο και… πετεγολέτσα.
Δύο στοιχεία κάνουν το Κορφιάτικο Καρναβάλι μοναδικό: οι γκιόστρες και τα πετεγολέτσα. Οι γκιόστρες, ιππικοί αγώνες γεμάτοι χρώμα και τελετουργία, θυμίζουν εποχές ιπποτών και τιμής. Δεν ήταν απλώς αγώνες δεξιοτεχνίας, αλλά κοινωνικά γεγονότα που συγκέντρωναν όλη την πόλη.
Τα πετεγολέτσα, από την άλλη, είναι η φωνή του λαού. Θεατρικά, σατιρικά, γραμμένα στην κερκυραϊκή διάλεκτο, σχολιάζουν με χιούμορ την επικαιρότητα, τα ήθη, τα στραβά και τα ανάποδα. Είναι ζωντανά, πειρακτικά, αληθινά. Και γι’ αυτό αγαπιούνται.
Μια παράδοση που συνεχίζεται
Το Κερκυραϊκό Καρναβάλι δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει με υπερβολή. Εντυπωσιάζει γιατί είναι αυθεντικό. Γιατί ενώνει το παλιό με το νέο, τη Δύση με την Ελλάδα, το θέατρο με τον δρόμο. Είναι μια παράδοση που δεν φυλάσσεται σε μουσεία, αλλά ζει κάθε χρόνο μέσα στους ανθρώπους της Κέρκυρας.
Και όσο υπάρχουν μάσκες που φοριούνται για να πουν αλήθειες, όσο υπάρχει γέλιο που σατιρίζει και φωτιές που καίνε ό,τι βαραίνει την ψυχή, το Κορφιάτικο Καρναβάλι θα συνεχίζει. Όχι απλώς ως γιορτή, αλλά ως τρόπος ζωής.
Ας κλείσουμε μουσικά απολαμβάνοντας τον βιολιστή Ντέιβιντ Γκάρετ στο μουσικό κομμάτι Το Καρναβάλι της Βενετίας του Νικολό Παγκανίνι.
Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2026 - 2:20 μ.μ.