Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μάθημα : ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Κωδικός : MED2135

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

MED2135  -  Α. Χ. Λάζαρης, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής - Κ. Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας - Μ. Γιάνναρη, M.Ed.

Ιστολόγιο

ΔΥΟ ΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΙΛΑΤΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ;

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 - 6:43 μ.μ.

- από τον χρήστη

Αναμένοντας τη Μεγάλη Πέμπτη, δύο ρήσεις του Πιλάτου από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, σε ισάριθμους ρεαλιστικούς ζωγραφικούς πίνακες του προπερασμένου αιώνα:

« Τι έστιν αλήθεια; » του Νικολάι Γκε (1890)

Ο κυβερνήτης που ζει για να διαχειρίζεται και να διαιωνίζει την εξουσία του, αναρωτιέται, μάλλον με αδιάφορο ψευτο-σκεπτικισμό, τι είναι αλήθεια, ενώ τη βλέπει μπροστά του με τα ίδια του τα μάτια. "Η αλήθεια δεν είναι μια απλή εμπειρική διαπίστωση που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, αλλά προϋποθέτει την εμφάνιση της πραγματικότητας σε αυτόν που ήδη διαθέτει έναν ορίζοντα νοήματος (μια ταυτότητα) στη ζωή του. Δεν είναι, δηλαδή, απλώς μια γνωστική αλλά, πρωτίστως, μια υπαρξιακή υπόθεση."

 

« Ίδε ο Άνθρωπος» του Αντόνιο Τσίζερι (1862)

Ο ίδιος κυβερνήτης κατόπιν παρουσιάζει στον όχλο την Αλήθεια που εκείνος δεν είναι σε θέση να γνωρίσει και να βιώσει και που όλοι μας, ως άλλοτε άλλου βαθμού διαταραγμένες προσωπικότητες, πεισματικά επιμένουμε να αγνοούμε. Αλήθεια απέραντα μόνη, ταπεινωμένη μα γαλήνια, Αλήθεια της αγάπης.

Σχόλια (2)

Χρήστης:ΝΑΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ  ΕΛΕΝΗ
- από τον χρήστη

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 - 8:18 μ.μ.

Μια σκηνή που αναδεικνύει το μεγαλείο και συνάμα την τραγικότητα της ανθρώπινης ελευθερίας. Ο Πιλάτος έχει ενώπιόν του τον Υιό του Θεού, που ήρθε να μαρτυρήσει την αλήθεια, αλλά δεν την επιβάλλει σε κανέναν -πας ων εκ της αληθείας ακούει μου της φωνής. Έτσι κωφός ψυχικά, εξαιτίας του εκκωφαντικού ανθρώπινου εγωισμού και της ψευδαίσθησης πως είναι ο ίδιος θεός και κυρίαρχος, αδυνατεί να αντιληφθεί την αλήθεια, αφού την έχει απολέσει από τη στιγμή που έπαψε συνειδητά να πιστεύει σε αυτήν (πιστεύω πως κάθε άνθρωπος από την αρχή που υπάρχει ως οντότητα φέρει την αλήθεια κι έπειτα έχει την ελεύθερη βούληση να την αναγνωρίσει, να την αγκαλιάσει και να την κάνει βίωμα ή να την απορρίψει αντικαθιστώντας τη με κάποιο υποκατάστατο, φερ'ειπείν τον προαναφερθέντα εγωκεντρισμό). Αυτό αντανακλάται σ'αυτό το "τι εστίν αλήθεια;", που το εκφέρει τόσο αυθόρμητα και φυσικά, φανερώνοντας έναν άνθρωπο αποπροσανατολισμένο, που αγνοεί και δεν μπορεί να βιώσει την ουσία και προσπαθεί να διατηρήσει την "ανωτερότητα" της θέσης του στην κοσμική εξουσία μέσω αυτής της δήθεν φιλοσοφημένης, σπουδασμένης απάντησης, η οποία ουσιαστικά δεν απαντά αλλά προσπερνά αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο Πιλάτος.
Χρήστης:Λάζαρης Ανδρέας
- από τον χρήστη

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 - 6:46 π.μ.

Ναι, Δήμητρα. Πράγματι χάνουμε την αλήθεια διότι δεν πιστεύουμε σε αυτήν, αλλά στα θλιβερά κι εφήμερα υποκατάστατά της.