Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μάθημα : ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Κωδικός : MED2135

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

MED2135  -  Α. Χ. Λάζαρης, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής - Κ. Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας - Μ. Γιάνναρη, M.Ed.

Ιστολόγιο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 - 9:25 μ.μ.

- από τον χρήστη

Μιλοφίλη Ιωαννίδου: "Στο μονοπάτι της Υγείας". Μέταλλο, ψημένος λευκός πηλός, πυρρόχρωμα.

Κάτω αριστερά, διακρίνουμε και το έργο της Γιούλας Χατζηγεωργίου "Εμείς το λέμε οικείο, εσείς;"

Από την πρόσφατη επίσκεψη συντελεστών του μαθήματός μας, εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, στην Έκθεση Γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας.

Διαπίστωσα με μεγάλη χαρά την ενασχόληση αρκετών εκπαιδευομένων μας με τα Γράμματα και τις Τέχνες και θα χαρώ ακόμα περισσότερο να προβάλλω το σχετικό έργο τους στο παρόν χαρτοφυλάκιο και γενικότερα μέσα από το κατ΄επιλογήν μάθημά μας και να εφαρμόσω ό,τι καλό έχουν όλοι και όλες να μου προτείνουν για τον τρόπο διεξαγωγής  των μαθημάτων που ξεκινούν την 1η Νοέμβρη.

Σχόλια (3)

Χρήστης:ΠΑΡΔΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
- από τον χρήστη

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 - 2:47 π.μ.

Ευχαριστούμε και από εδώ για αυτή την όμορφη ιδέα, που εξελίχθηκε σε ένα ξεχωριστό απόγευμα παρατήρησης, σκέψης και σύνδεσης με την ομάδα! Όπως συμφωνήσαμε και με αρκετά από τα παιδιά, για κάποιους από εμάς ήταν η πρώτη φορά που σταθήκαμε να περιεργαστούμε με συγκέντρωση και στόχο μια (αξιοθαύμαστα εκτεταμένη και πολυποίκιλη) έκθεση γλυπτικής, διαπιστώνοντας ότι αυτό που έλλειπε από προηγούμενες, βιαστικές και αφηρημένες επαφές μας με την εν λόγω τέχνη ήταν ο γόνιμος διάλογος. Προσωπικά, έμεινα εντυπωσιασμένη από το πόσο γρήγορα "έδεσε", μέσω της συζήτησης, μια νέα ομάδα ανθρώπων. Πέρα από μια μοναδική ανάμνηση, το δίδαγμα που κρατάω από την εμπειρία αυτή είναι ότι ο καθένας μας μπορεί να συναντήσει την Τέχνη στο βάθος και στο εύρος που έχει συναντήσει τον εαυτό του. Χάρηκα που σας γνώρισα όλους, και ιδιαίτερα όσους μοιράστηκαν μαζί μου τις σκέψεις τους! Κύριε Λάζαρη, εκτιμούμε ειλικρινέστατα το βήμα που μας προσφέρετε. Ας έχει η κάθε μας μέρα κάτι από αυτή που φεύγει!
Χρήστης:ΞΥΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
- από τον χρήστη

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 - 6:27 μ.μ.

Παραθέτω ένα σύντομο κείμενο που έγραψα που περιλαμβάνει διάφορους προβληματισμούς για την Έκθεση Γλυπτικής που επισκεφτήκαμε: https://filosofa.gr/idees/ta-panta-einai-techni/?fbclid=IwAR2EVR7sAGUeV_ikPLWL2KH4KK2NFgT85Zsp2Nq2tJuobl6CKUD-NfGdIPk
Χρήστης:Λάζαρης Ανδρέας
- από τον χρήστη

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 - 7:44 π.μ.

Τέλεια , Τάσο, η προσπάθειά σας στον ιστότοπό σας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την Ομάδα! ΜΠΡΑΒΟ! Τώρα, αναφορικά με τον τόσο γόνιμο προβληματισμό σου που όλοι μας στο μάθημα μακάρι να τον προσέξουμε, θέλω να πω κι εγώ την άποψή μου με δυο λόγια: Ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης, σύγχρονης ή "παλαιάς", "μιλάει" (ή "δεν μιλάει") στον δικό μας προσωπικό εγκέφαλο, όχι μέσω μιας λογικής ερμηνείας, αλλά μιας βιωματικής εμπειρίας. Για παράδειγμα, το βλέμμα του Χριστού στον πίνακα του Μπλοχ που ανακάλυψα χάρις στην ανάρτησή σου, μου "μιλάει" ίσια στην καρδιά, οπότε, συχνά -όχι πάντα- τα λόγια στην Τέχνη είναι περιττά. Αν το έργο "μιλάει" σε πολλούς εγκεφάλους, τότε το έργο θεωρείται "επιτυχημένο". Η απήχηση όμως, παρότι "χρήσιμη" με πολλές έννοιες, δεν αναιρεί, όταν απουσιάζει, την αυθυπαρξία ούτε του ίδιου του έργου ούτε του δημιουργού του.