Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μάθημα : ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Κωδικός : MED2135

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

MED2135  -  Α. Χ. Λάζαρης, Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής - Κ. Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας - Μ. Γιάνναρη, M.Ed.

Ιστολόγιο

Γλυπτική

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 - 12:42 π.μ.

- από τον χρήστη

Γλυπτική

Παρακάτω παραθέτω ορισμένα έργα τα οποία με άγγιξαν λίγο περισσότερο στην έκθεση γλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό Και Χριστιανικό Μουσείο.

 

Το σύμβολο αμοιβαιότητας ψιθύρισε στις αισθήσεις μου το υψηλό και λεπτό άγγιγμα σώματος και ψυχής. Η αμοιβαιότητα και η πολυπλοκότητα των δεσμών (ράβδοι) και η σωματική και ψυχική διάσταση (στρόγγυλες επιφάνειες, κόκκινες και μαύρες αντίστοιχα) ορίζουν την διάσταση της ουσιαστικής ανθρώπινης επικοινωνίας. Ενώ η σωματική επαφή θέτει τα θεμέλια της σχέσης (κόκκινο στοιχείο) η ψυχική (μαύρο στοιχείο) θεμελιώνει την ουσιαστική διασύνδεση, γεννώντας την πολύπλοκη σταθερότητα των ανθρωπίνων σχέσεων (οι τρείς μαύρες επιφάνειες σταθεροποιούν το οικοδόμημα με πολύπλοκες ράβδους).

 

 

 

Η πολυθρόνα της εξουσίας. Με πολλαπλές οπές συνώνυμο μίας κενολογίας γεμάτη αστάθεια και σκληρότητα (η καρέκλα γέρνει, χρησιμοποιούνται υλικά σκληρά). Έλλειψη αισθήματος ανακούφισης παρά μόνο πρόσχαρης ικανοποίησης από τον πόνο της ορθοστασίας. Πολυχρωματική όπως η πληθώρα των ιδεολογιών. Πλούσια σε λαβές δεικτικό του πάθους για αυτή.

 

Σήψη. Η εκδίκηση του ανθρώπου έναντι του θανάτου (σαρκοφάγο πτηνό). Η ανθρώπινη αυτοκαταστροφικότητα μπορεί να ερμηνευτεί ως εκδίκηση έναντι της φύσης (πτηνό). Η δημιουργός φύση στερεί την αιωνιότητα και γεννά τον υπαρξιακό φόβο του θανάτου στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος από γέννημα γίνεται θεός και υπό το πρίσμα του ελέγχου σκοτώνει ως ένδειξη δύναμης, ελέγχου και απελπισίας.

(Το πτηνό έχει για εμένα διττή ερμηνεία προσέγγισης).

 

Η νοημοσύνη ως μέρος και όχι ουσία της ύπαρξης. Ο κόσμος υπάρχει ακόμα και όταν δεν ερμηνευτεί. Η σκέψη περιορίζεται αισθητηριακά. Ο κόσμος δεν αποτελεί κατανόηση αλλά η κατανόηση αποτελεί μέρος ενός κόσμου με πολλές ερμηνείες.

 

Η αγνότητα (άσπρο) των παραδοσιακών μορφών ύπαρξης βιάζουν την ελευθερία σωματικής και ψυχικής έκφρασης (θηλιά που μοιάζει με παραδοσιακό ένδυμα η οποία πνίγει και δεσμεύει). Η βία μπορεί να υποδυθεί τον πολιτισμό και να ακρωτηριάσει ανθρώπινες ελευθερίες. Το άσπρο πλακάκι τονώνει το αίμα σαν την μιντιακή φύση του σύγχρονου κόσμου ο οποίος είναι υπερευαίσθητος στην βία και όχι στα αίτια της.

 

 

 

 

 

 

Σχόλια (6)

Χρήστης:ΛΕΒΕΝΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
- από τον χρήστη

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 - 3:30 π.μ.

Με την πρώτη ματιά 5 διαφορετικά έργα... Όμως είναι η αρχή και το τέλος... Η ζωή και ο θάνατος μέσα στην κοινωνία μας... Μια κοινωνία εξουσίας που θέλει να εξουσιάζει τους ανθρώπους σφίγγοντας τα δεσμά της τόσο σφιχτά γύρω από τους πολίτες της που εκείνοι αιμορραγούν στην προσπάθεια να υπομείνουν τα δεσμά της ( υψηλή φορολογία, ακρίβεια, συντηριτισμός, ρατσισμός κτλ.) Μια κοινωνία κλειστόμυαλη που αντί να αφήσει τους πολίτες της να αναπτυχθούν τους οδηγοί στην σήψη.... Που μας θέλουν οποίες ίδιους καθ' εικόνα και ομοίωση... Ελπίζω μια ημέρα να αντιληφθούμε ότι τα πράγματα στην κοινωνία που μας φτιάξανε η παλαιότερες γενιές είναι προβληματική και να προσπαθήσουμε έμπρακτα να την αλλάξουμε προς όφελος όλων και όχι μόνο ενός....
Χρήστης:Λάζαρης Ανδρέας
- από τον χρήστη

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 - 7:56 π.μ.

Μακάρι, Δέσποινα. Σωστά ξεκινάμε με τη σκέψη. Ας μας δοθεί όμως ένα έναυσμα , από το παρόν μάθημα ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή παρόμοιων ερεθισμάτων, να μετουσιώσουμε τη σωστή μας σκέψη σε σωστά έργα.
Χρήστης:ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
- από τον χρήστη

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 - 10:43 μ.μ.

Όσο αφορά την καρέκλα της εξουσίας εγω λαμβάνω ενα λίγο διαφορετικό μήνυμα. Η καρέκλα αντιπροσωπεύει την εξουσία και τον βασιλία. Γέρνει λόγω του ότι ο εξουσιαστής κάθεται όλη μέρα και αερολογεί και υπόσχεται. Απο πράξεις απολύτως τίποτα, μόνο λόγια που παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν. Απο την άλλη οι τρύπες αντιπροσοπεύουν την προσπάθεια μιας μικρής ομάδας για καθαίρεση και ξήλωμα.Που μέσα απο τους πυροβολισμούς προσπαθει να αφυπνήσει και να ενεργοποιήσει την σαθρή κοινωνία που ειναι θαμπωμένη απο τα έντονα χρώματα και εφησυχασμένη στα κενά λόγια του εξουσιαστή.
Χρήστης:Λάζαρης Ανδρέας
- από τον χρήστη

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 - 7:25 π.μ.

Εύστοχη η θεώρησή σου, Δημήτρη. Μια εξουσία ερήμην μιας "κοιμώμενης" κοινωνίας.
Χρήστης:ΠΑΡΔΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
- από τον χρήστη

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 - 12:08 π.μ.

Πολύ όμορφο το πώς από τη συζήτηση περί έργων τέχνης αποκαλύπτεται πόσο διαφορετικά μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τα ίδια ερεθίσματα, το πόσο ανιαρός θα ήταν ο κόσμος αν ήμασταν όλοι ίδιοι. Η πολυθρόνα της εξουσίας. Διακρίνω κάποιο νόημα σε όλα τα παραπάνω σχετικά σχόλια. Θα ήθελα να προσθέσω την παρατήρησή μου πως τα σκληρά υλικά ίσως υποδεικνύουν ότι στη "θέση" της εξουσίας δεν προβλέπεται κανείς να "κάθεται" για πολύ, καθώς το χρέος αυτού που εξουσιάζει είναι να παράγει έργο και όχι να απολαμβάνει μια ραστώνη σε βάρος των κοινωνικών ελλειμμάτων. Και ίσως η πολυθρόνα γέρνει και από τα βάρη που φέρει η ευθύνη της ηγεσίας. Σήψη. Φυλακίζουμε αυτό που μας σκοτώνει. Μια αθώα ύπαρξη που βλάπτει για να επιβιώσει. Μια τρομοκρατημένη ύπαρξη που βλάπτει από φόβο. Κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να μας κάνουν. Η σήψη λοιπόν, αφορά και εμάς. Ένας χρυσός εγκέφαλος (ένα ευφυές πλάσμα) κρατείται αλυσοδεμένος σε μια κόκκινη (παθιασμένη, ιδεολογικά επιβλητική, ίσως επιθετική) πυραμίδα. Έχει λαμπρές δυνατότητες, αλλά βασίζεται σε θυελλώδη συναισθηματικά κίνητρα, τα οποία αποτελούν και το ταβάνι του. Ένα χρυσό μυαλό μπορεί να ελεγχθεί μόνο όταν περιορίζεται με βία. Υπό μια διαφορετική ματιά, ακόμα και στα πιο αυστηρά δεσμά, κάθετι γνήσιο εξακολουθεί να λάμπει. "White Cotton Torture" ο τίτλος του τελευταίου εκθέματος στον έντυπο οδηγό της έκθεσης. Τι να πω εδώ που δεν ειπώθηκε παραπάνω ή κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Η φράση σας "Η βία μπορεί να υποδυθεί τον πολιτισμό και να ακρωτηριάσει ανθρώπινες ελευθερίες" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και τη θεωρώ από τις ευστοχότερες περιγραφές της κοινωνικής υποκρισίας που έχω εισπράξει.
Χρήστης:Λάζαρης Ανδρέας
- από τον χρήστη

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 - 10:24 μ.μ.

Τα υπέροχα μυαλά σπάνια είναι υπέροχες ψυχές. Ζαν-Πωλ Ρίχτερ, Γερμανός συγγραφέας (1763-1825). Διαφωνώ, Ζαν -Πωλ. Γνώρισε τους φοιτητές τoυ MED2135 και θ' αλλάξεις γνώμη!