Κράτος και Θρησκεία-Η θρησκεία στον δημόσιο χώρο

Στα μαθήματα 6 και 7  οι φοιτητές/τριες καλούνται να προσεγγίσουν κριτικά τη σχέση Κράτους και Θρησκείας με βάση το Σύνταγμα της Ελλάδας και την ανίχνευση του θρησκευτικού χάρτη στην Ελλάδα. 

Σκοπός είναι να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις και να γίνουν αντιληπτές οι σχέσεις  πολιτείας και θρησκείας και της θέσης της θρησκείας στον δημόσιο χώρο. 

Παρουσίαση συνάντησης 

Παρουσίαση-Κράτος και Θρησκεία.pptx

Δραστηριότητα

Ομαδοσυνεργασία-Οδηγίες.pdf
Αιτήσεις Θρησκευτικών Κοινοτήτων.docx
ΣΥΝΤΑΓΜΑ_Αρθρα-3-13.docx
Νόμος 4301.docx

Φύλλο Εργασίας και Υλικό

Παράδοση μέσω του eclass (Μηνύματα) μέχρι 12/5

Εργασία με θέμα τη θρησκευτική ελευθερία και τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα

Παρακαλώ αποθηκεύστε το αρχείο και απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις με βάση τον νόμο 4301 του 2014 (pdf). Στη συνέχεια θα αναρτήσετε εδώ την εργασία σας. Οι απαντήσεις σας θα είναι καλό να είναι σύντομες και πρωτότυπες, διότι με την ανάρτησή τους θα εμφανίζεται ο βαθμός αντιγραφής.  

N.4301_2014_NOMIKH_PROSOPIKOTHTA_THRISKEYTIKON_KOINOTITON.pdf

Υλικό Β μέρους του μαθήματος: Η θρησκεία στον δημόσιο χώρο

Πρώτο Βήμα

Παρακολουθούμε το βίντεο με θέμα την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα και το ουδετερόθρησκο κράτος και τις απόψεις του Συνταγματολόγου Αντ. Μανιτάκη

Θρησκευτική ελευθερία, εκκλησία & Σύνταγμα [3] Ομ. Καθ. Αντώνης Μανιτάκης

Απόψεις του Συνταγματολόγου και Ομ. Καθηγητή Αντ. Μανιτάκη για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα

Δεύτερο Βήμα

Παρακολουθούμε το βίντεο με τη διάλεξη του Πολ. Καραμούζη με θέμα τη Θρησκευτικότητα και τη ζωή των πιστών, αλλά και άλλα επιμέρους που θα μας οδηγήσουν στην προσέγγιση του θρησκευτικού πλουραλισμού σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο.

Θρησκεία και Θρησκευτικότητα

Διάλεξη του Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας Πολύκαρπου Καραμούζη για τη θρησκευτικότητα με θέματα όπως θρησκευτικός πλουραλισμός, η θρησκεία ως ιδιωτική υπόθεση των ανθρώπων, τα Νέα Θρησκευτικά Κινήματα, η θρησκεία στο δημόσιο χώρο και η θρησκεία ως μέσο συνεννόησης

Τρίτο Βήμα

Αφού μελετήσουμε, όσο είναι δυνατόν και ανάλογα τον χρόνο που διαθέτουμε, το υλικό που αφορά τις θρησκείες του κόσμου αναζητούμε πληροφορίες

για την ύπαρξη κοινοτήτων στην Ελλάδα, στην πόλη σας στην γειτονιά σας:

  • Ισλάμ
  • Σικχ
  • Ινδουϊσμού
  • Ιουδαϊσμού
  • Μπαχάι
  • Βουδισμού

Τέλος, βρείτε με έρευνα στο διαδίκτυο ή τοπική πόσο κοντά στο σπίτι σας, δηλαδή στην περιοχή που μένετε λειτουργούν θρησκευτικές κοινότητες. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα είναι καλό να τα έχετε σε ένα αρχείο στο επόμενο μάθημα.

Παρουσίαση των θρησκειών: Ινδουισμός, Βουδισμός, Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός και Ισλαμ

Μελέτη των ενοτήτων που αφορούν τις θρησκείες του κόσμου.