Τα ηλεκτρονικά κείμενα του open eClass

Καθώς εσείς (και οι μαθητές σας) θα χρησιμοποιήσετε πολύ τον «Ενσωματωμένο κειμενογράφο», είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθείτε γρήγορα με τα κύρια χαρακτηριστικά του. Τα ηλεκτρονικά κείμενα περιλαμβάνουν εκτός από κείμενο εικόνες και πολυμέσα και είναι επιτακτικό να είναι εύχρηστα και προσβάσιμα.

H HTML Γλώσσα και ο Ενσωματωμένος κειμενογράφος:


Η HTML (ακρωνύμιο του αγγλικού HyperText Markup Language, ελλ. Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου) είναι η κύρια γλώσσα συγγραφής ιστοσελίδων.

Ο σκοπός ενός web browser (φυλλομετρητή) είναι να διαβάζει τα έγγραφα HTML και τα συνθέτει σε ιστοσελίδες που μπορεί κανείς να διαβάσει ή να ακούσει.

Ο σκοπός ενός HTML editor είναι να υποβοηθά τη συγγραφή εγγράφων HTML χωρίς τη χρήση της σήμανσης της HTML γλώσσας. Μοιάζει με κειμενογράφο και μετατρέπει σε HTML γλώσσα.

Οι editors αν και καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου χρήστη πλήρως δεν καλύπτουν όλες τις δυνατότητες της HTML γλώσσας.
Για περισσότερη μελέτη δείτε εδώ, για την ανεύρεση tags που μπορείτε να εισάγετε στον "Πηγαίο κώδικα", δείτε εδώ.

Ο ενσωματωμένος κειμενογράφος με μια ματιά
Μελετώ για τον Ενσωματωμένο Κειμενογράφο


Προαιρετική δραστηριότητα για τον "Ενσωματωμένο κειμενογράφο"

Στο "Lab" μάθημά σας που έχετε δικαιώματα Δασκάλου...

  • Δημιουργήστε τις σελίδες που δημιουργήθηκαν στα βίντεο ή τροποποιήστε τες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.
  • Εντάξτε τις σελίδες αυτές στην κατάλληλη Θεματική ενότητα (αν υπάρχει τέτοια δόμηση)

Στον φάκελο Οι σελίδες που δημιουργήθηκαν στα βίντεο του κειμενογράφου μπορείτε να δείτε μερικές από αυτές τις σελίδες και να χρησιμοποιήσετε ό,τι χρειάζεστε.


Ευχρηστία και Προσβασιμότητα:

Όταν δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό καλό είναι να είναι εύχρηστο και προσβάσιμο ώστε να επιτυγχάνονται τα μέγιστα μαθησιακά αποτελέσματα ανάλογα με το μέσο που χρησιμοποιείται κάθε φορά (π.χ. οθόνη προβολής, Η/Υ, tablet).

Δείτε περισσότερα στην σελίδα και στον σύνδεσμο που ακολουθούν:

Ορισμοί Ευχρηστίας- Προσβασιμότητας
Οδηγίες ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού προσβάσιμου από άτομα με αναπηρία

To παρόν ανοικτό ψηφιακό μάθημα παρέχει οδηγίες σε όσους χρησιμοποιούν τα λογισμικά LibreOffice 4.0, MS-Office 2007, 2010, 2013 και LaTex προκειμένου να δημιουργήσουν προσβάσιμο εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα και παρουσιάσεις), το οποίο θα χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από περισσότερους χρήστες σε περισσότερες περιστάσεις ή πλαίσια χρήσης.

Γεώργιος Κουρουπέτρογλου