Ενσωματωμένος κειμενογράφος

Εσείς (και οι μαθητές σας) θα χρησιμοποιήσετε πολύ τον «Ενσωματωμένο κειμενογράφο» είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθείτε με τα κύρια χαρακτηριστικά του πολύ γρήγορα.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου για τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ctrl+C για την Αντιγραφή
  • Ctrl+X για την Αποκοπή
  • Ctrl+V για την Επικόλληση
  • Ctrl+Ζ για να ακυρώσετε μια ενέργεια
  • Εnter για να αλλάζετε παράγραφο
  • Shift + Enter για να αλλάζετε γραμμή


Καλό θα ήταν να μην επικολλάτε απευθείας μορφοποιημένα κείμενα από άλλη εφαρμογή, αν το κάνετε αυτό θα επικολλήσετε και την μορφοποίηση.
Είναι προτιμότερο να επικολλάτε το κείμενο σε έναν απλό κειμενογράφο (π.χ. Notepad) να το αντιγράφετε από εκεί, κατόπιν να το επικολλάτε στον κειμενογράφο του eclsss και να το μορφοποιήσετε σε αυτόν.

Μορφοποίηση κειμένου

Για τη μορφοποίηση των κειμένων που εισάγετε στην πλατφόρμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη μπάρα εργαλείων του ενσωματωμένου κειμενογράφου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες λειτουργίες/δυνατότητες. Μπορείτε να:

  1. ορίζετε επικεφαλίδες (μην χρησιμοποιείτε τις επικεφαλίδες για έμφαση, χρησιμοποιείστε τες για να δομήσετε το κείμενό σας μόνο)
  2. επιλέγετε τη γραμματοσειρά, το μέγεθος, χρώμα των γραμμάτων και το χρώμα του φόντου για το κείμενο που θα πληκτρολογήσετε. Γενικώς με τη χρήση του χρώματος να είστε πολύ προσεκτικοί, λάβετε υπόψη σας ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα με τη διάκριση - ταυτοποίηση των χρωμάτων. Αλήθεια τι λέτε για τον συνδυασμό αυτό ... συνδυασμός; Αν χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα χρώμα κειμένου και χρώμα φόντου φροντίστε να έχουν μεγάλη αντίθεση ... συνδυασμός
  3. επιλέγετε τα γράμματα να εμφανίζονται έντονα, πλάγια ή υπογραμμισμένα ή διαγραμμένα.
  4. υψώσετε σε δύναμη ή να ορίσετε δείκτες.
  5. επιλέγετε αν το κείμενο εμφανίζεται σε λίστα με κουκίδες (όπως στις Συντμήσεις του πληκτρολογίου) ή μη αριθμημένη λίστα (όπως στη Μορφοποίηση κειμένου).
  6. Τέλος με την Αύξηση της εσοχής μπορείτε να δημιουργήσετε εμφωλευμένες λίστες...
    1. εμφωλευμένη λίστα 1
    2. εμφωλευμένη λίστα 2

Επίσης μπορείτε να ορίζετε τη στοίχιση του κειμένου ...

Και αν θέλετε να απαλείψετε κάποια μορφοποίηση υπάρχει το αντίστοιχο εργαλείο!

Τέλος υπάρχει εργαλείο Εύρεσης και αντικατάστασης που πολλές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο, στο παράδειγμά μας θα το χρησιμοποιήσουμε για να διορθώσουμε ένα ορθογραφικό λάθος (επικολλάτε σε επικολλάτε)

Μπορείτε να εισάγετε ένα σύνδεσμο στο κείμενό σας είτε αυτός είναι σύνδεσμος προς μια τοποθεσία στο WEB (για παράδειγμα την αρχική σελίδα της τεκμηρίωσης του Open eclass) είτε είναι σύνδεσμος προς κάποιο αρχείο στα Έγγραφα που έχετε ανεβάσει στο μάθημά σας (για παράδειγμα μια παρουσίαση για το Open eClass του σχολικού δικτύου σε μορφή pdf. Αξίζει να αναρωτηθείτε γιατί ανεβάσαμε το .pdf αρχείο κι όχι το αρχείο του PowerPoint).

Εισαγωγή εικόνων - πολυμέσων

Μερικές φορές χρησιμοποιούμε εικόνες ή βίντεο που δεν έχουμε ελέγξει αν έχουμε το δικαίωμα. Αυτό δεν είναι αντικείμενο της παρούσας παρουσίασης αλλά θα βρείτε κάποια παραπάνω στοιχεία στα μαθήματα αυτά!

Εισαγωγή εικόνας
Ως αρχείο από τα Έγγραφα

Λογότυπο του open eClassTo open eClass είναι μια δωρεάν και ευέλικτη πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης για την κάλυψη κάθε εκπαιδευτικής ανάγκης.
Παρέχει Φιλικό περιβάλλον χρήστη, Απλή και αποτελεσματική διαχείριση, Προσαρμογή σε όλες τις οθόνες, Υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών, Συμβατότητα με eLearning Standards και Προσβασιμότητα.

Ως σύνδεσμος

Εισάγω το λογότυπο του open eclass ως σύνδεσμο που δίνει τη δυνατότητα να εμφανιστεί η εικόνα σε αναδυόμενο παράθυρο

Εικόνα από σύνδεσμο

Εισάγω μια εικόνα απευθείας από το WEB

Λογότυπο open eClass


Συνδεδεμένη εικόνα

Εισάγω την προηγούμενη εικόνα και τη συνδέω με την τοποθεσία της στο WEB

open eClass λογότυπο

Φατσούλες

Είναι εικονίδια που αποδίδουν συναισθηματικές καταστάσεις, πολλές φορές είναι χρήσιμα ... smile

Εικονίδια

Είναι σήματα που μπορούν να επισημάνουν με σύντομο τρόπο και να αποδώσουν λειτουργίες, οδηγίες κλπ....

Εισαγωγή Βίντεο

Με τη χρήση του εργαλείου Εισαγωγή επεξεργασία media

Με τη χρήση του εργαλείου Insert/Edit Pop-up Mediaή ως Σύνδεσμος

Με τη διαδικασία Embed από το Youtube με τη χρήση του εργαλείου Πηγαίος Κώδικας

Ερώτηση

Mπορούμε να εισάγουμε στον Κειμενογράφο και άλλες γλώσσες εκτός από τα ελληνικά και τα αγγλικά;
Και τι γίνεται με τα Μαθηματικά ή τη Χημεία;

Απάντηση

Η απάντηση είναι καταφατική αν ο υπολογιστής σας υποστηρίζει το αντίστοιχο πληκτρολόγιο, γαλλικά, κινέζικα, αρχαία ελληνικά κλπ. Σίγουρα πάντως μπορείς να επικολλήσεις οποιδήποτε κείμενο, αρκεί βέβαια να το περάσεις πρώτα απο το Notepad ή τον Text editor.

Παραδείγματα:

  • à la station de métro?
  • どうやって地下鉄の駅に行くの
  • Ὦ ξεῖν᾿, ἀγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ὅτι τῇδε κείμεθα τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι.

 

Μαθηματικά

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο "Συγγραφή μαθηματικών συμβόλων" για να δείτε πώς εισάγετε κώδικα LaΤeΧ μέσα στη ροή του κειμένου (inline) - μεταξύ των συμβόλων \( … \) -, ή σε ξεχωριστή γραμμή - μεταξύ των συμβόλων \[ … \] -.

Μπορείτε να γράψετε εύκολα τις μαθηματικές σας εξισώσεις στην ιστοσελίδα "On line LaTeX equation editor".

Χημεία

Επισκεφθείτε τον σύνδεσμο "Συγγραφή χημικών συμβόλων" για να δείτε ότι η διαδικασία είναι ίδια, αλλά Γράψτε τα χημικά σύμβολα με χρήση του συμβόλου \ce