Δομή μαθήματος ΓλωσσάριΦωτογραφικό υλικό Ασκήσεις

ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΜΥΣ > Υπερμικροσκοπική δομή και λειτουργία της γραμμωτής ίνας >

 
Νημάτια (λεπτά-παχιά)-Μηχανισμός συστολής
 

Νημάτια (λεπτά-παχιά)-Μηχανισμός συστολής

Τα νημάτια αποτελούν τη μικρότερη λειτουργική υπομονάδα του σαρκομερίου. Διατάσσονται παράλληλα με τον επιμήκη άξονα του μυοϊνιδίου και διακρίνονται σε λεπτά και παχιά ( Εικ.10) . Η συστολή επιτυγχάνεται με την ολίσθηση των παχιών πάνω στα λεπτά νημάτια. Οι περιοχές, όπου τα νημάτια επικαλύπτονται εμφανίζονται σκοτεινές, ενώ οι περιοχές που δε φέρουν επικάλυψη, εμφανίζονται φωτεινές. Τα λεπτά νημάτια ( εικ.11 και 15 ) αποτελούνται από τις πρωτείνες:

· Ακτίνη ( 11 εικ ) : Έχει τη μορφή μακρού νηματοειδούς πολυμερούς ακτίνης F , που έχει προκύψει από πολυμερισμο της ακτίνης G .

· Τροπομυοσινη ( 11εικ ) : Aποτελείται από δυο πολυπεπτιδικές αλυσίδες που σχηματίζουν διπλή έλικα γύρω από το νημάτιο της ακτίνης, σταθεροποιώντας το και καθιστόντας το έτσι δυσκαμπτο,

· Τροπονίνη ( 11 εικ ) : Ρυθμίζει τη σύνδεση ακτίνης-μυοσίνης και αποτελείται από το σύμπλεγμα των πολυπεπτιδίων Τ, Ι και C , που είναι προσκολλημένο σε κάθε μόριο τροπομυοσίνης). Καταλαμβάνουν τη ζώνη Ι, το περιφερικό τμήμα του σαρκομερίου και το ένα άκρο τους είναι προσκολλημένο στη γραμμή Ζ.

Τα παχιά νημάτια αποτελούνται από την πρωτεϊνη μυοσίνη τυπου ΙΙ ( εικ12 ) : Αποτελείται από τρία ζεύγη υπομονάδων, τις βαριές, και δυο ζεύγη ελαφριές αλυσίδες. Οι βαριές αλυσίδες είναι ραβδοειδή μόρια, που στις άκρες τους σχηματίζουν τις κεφαλές, οι οποίες μπορούν να συνδέσουν ATP και να το υδρολύσουν, ενώ συνδέονται επίσης με την ακτίνη ( εικ. 13 ). Το ένα ζεύγος των ελαφριών αλυσίδων αποτελείται από δυο «βασικές» αλυσίδες, ενώ το άλλο από δυο «ρυθμιστικές». Και τα δυο είδη αλυσίδων δεσμεύουν το ασβέστιο αλλά με διαφορετική συγγένεια.

Η μυϊκή συστολή ( εικ. 14 ) αρχίζει με την έκλυση ακετυλοχολίνης από τα συναπτικά κυστίδια της τελικής πλάκας, με αποτέλεσμα την τοπική αύξηση της διαπερατότητας του σαρκειλήμματος. Η διαδικασία διαδίδεται και στο υπόλοιπο σαρκείλημμα μέσω του δικτύου των Τ σωληνίσκων και μεταφέρεται στο σαρκοπλασματικό δίκτυο. Η άυξηση της διαπερατότητας του τελευταίου διοχετεύει ιόντα Ca ++ , που απελευθερώνουν το μηχανισμό διολίσθησης των νηματίων για τη συστολή του μυός. Η συγκέντρωση των ιόντων Ca ++ διατηρείται σταθερή μέσω μιας αντλίας Ca ++ - ATP άσης, που αντλεί διαρκώς ιόντα Ca ++ από το σαρκόπλασμα προς το σαρκοπλασματικό δίκτυο, όπου και αποθηκεύονται ενωμένα με μια πρωτείνη, την καλσεκεστρίνη . Τα λεπτά νημάτια γλιστρούν πάνω στα παχιά με αποτέλεσμα τη μείωση της απόστασης των γραμμών Ζ. Τελικά όλες οι ζώνες μικραίνουν σε μήκος εκτός της ζώνης Α.