Δομή μαθήματος ΓλωσσάριΦωτογραφικό υλικό Ασκήσεις
 

Φωτογραφικό υλικό

   
Σε εγκάρσια διατομή τα γραμμωτά μυϊκά κύτταρα έχουν ένα ακανόνιστο εξάγωνο σχήμα. Οι πυρήνες (Π) βρίσκονται κάτω από την κυτταρική μεμβράνη. Τα ινοκολλαγονώδη διαφράγματα (Δ) περιέχουν αγγεία.
   
Σε επιμήκη διατομή τα γραμμωτά μυϊκά κύτταρα φέρουν εγκάρσιες γραμμώσεις, που σχηματίζονται λόγω των ελαλλασσόμενων και επικαλυπτόμενων ζωνών των παχιών (βαθυχρωματικών) και λεπτών (ελαφροχρωματικών) νηματίων των μυοϊνιδίων. Κάθε μυϊκή ίνα φέρει πολλούς πυρήνες (Π), που φαίνονται ως επιμήκεις σχηματισμοί κάτω από την κυτταρική μεμβράνη.
   
Οι μυϊκές ίνες διατάσσονται παράλληλα και στενά μεταξύ τους και όλες μαζί παράλληλα προς τον επιμήκη άξονα του μυός. Τα μυϊκά δεμάτια σχηματίζονται από ομάδες γειτονικών παράλληλων ινών. Ομάδες γειτονικών δεματίων σχηματίζουν το γραμμωτό μυ.
   
Το επιμύϊο περιβάλλει όλο το μυ. Από την εσωτερική του επιφάνεια ξεκινούν λεπτότερα διαφραγμάτια, που περιβάλλουν κάθε μυϊκό δεμάτιο και αποτελούν το περιμύϊο. Από την έσωτερική επιφάνεια του περιμύϊου ξεκινούν πολύ μικρά διαφραγμάτια, που περιβάλλουν κάθε μυϊκή ίνα και αποτελούν το ενδομύϊο.
   
Νευρομυϊκή άτρακτος
   
Τελική κινητική πλάκα.
   
Η κυτταρική μεμβράνη της μυϊκής ίνας ονομάζεται σαρκείλημμα , το κυτταρόπλασμά της σαρκόπλασμα και το ενδοπλασματικο της δίκτυο σαρκοπλασματικο δίκτυο αντίστοιχα
   
Η λειτουργική επαναλαμβανόμενη υπομονάδα του μυοϊνιδίου είναι το σαρκομέριο
   
Μεταξύ δυο σαρκομερίων διακρίνεται η ηλεκτρονιόπυκνη γραμμή Ζ . Η απόσταση μεταξύ δυο διαδοχικών γραμμών Ζ ισούται με το μήκος του σαρκομερίου. Οι δυο φωτεινές ζώνες εκατέρωθεν της Ζ γραμμής σχηματίζουν τη ζώνη Ι . Μεταξύ δυο διαδοχικών ζωνών Ι παρεμβάλλεται η ζώνη Α , η οποία στο κέντρο της διχοτομείται από τη φωτεινή ζώνη Η . Στο κέντρο της ζώνης Η διακρίνεται τη σκουρόχρωμη γραμμη Μ.
   
Η απόσταση μεταξύ δυο διαδοχικών γραμμών Ζ ισούται με το μήκος του σαρκομερίου.
   
Σχηματική παράσταση λεπτού νηματίου. Το άνω σχήμα δείχνει τα μονομερή της ακτίνης, τροπονίνης και τροπομυοσίνης, ενώ το κάτω δείχνει την πολυμερισμένη τους μορφη. Κάθε μόριο τροπομυοσίνης εκτείνεται πάνω από 7 μόρια ακτίνης. Tnl , TnC , TnT : Υπομονάδες της τροπονίνης.
   
Κάθε μόριο μυοσίνης αποτελείται από 2 βαρίες αλυσίδες σε σχήμα γυρίνου, των οποίων οι ουρές περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη με 4 ελαφριές αλυσίδες στην περιοχή της κεφαλής. Τα ραβδοειδή τμήματα της μυοσίνης επιστοιβάζονται κλιμακωτά σχηματίζοντας το παχύ νημάτιο μυοσίνης, ενώ τα κεφαλικά τμήματα προβάλλουν προς τα έξω σε ένα κανονικό ελικοειδές πρότυπο.
   
α) το ATP που έχει συνδεθεί με τη μυοσίνη, υδρολύεται σε ADP και φωσφορικό ( Pi ). β) Χαλαρώνει η σύνδεση ακτίνης-μυοσίνης. γ) Απελευθέρωση Pi και στενή σύνδεση ακτίνης-μυοσίνης. δ) Πτύχωση και μετακίνηση ως προς το νημάτιο της ακτίνης του μορίου μυοσίνης. Απελευθέρωση ADP και σύνδεση νέου ATP , οπότε η μυοσίνη επιστρέφει σε μη δεσμευμένη κατάσταση. Με επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας η μυοσίνη κινείται κατά μήκος του νηματίου της ακτίνης.
   
Kατά τη διάρκεια της μυϊκής συστολής ταλεπτά νημάτια γλιστρούν πάνω σταπαχιά ενώ κατά τη χάλαση συμβαίνει το αντίθετο.
   
Σχηματισμός λεπτού νηματίου από τις πρωτείνες ακτίνη, τροπομυοσίνη και τροπονίνη .
   
Δομή καρδιακής ίνας.
   
Καρδιακός μυς σε επιμήκη τομή. Οι κλιμακωτές ταινίες, που εμφανίζονται σαν ανοιχτόχρωμες γραμμές, είναι οι θέσεις ένωσης δυο συνεχόμενων καρδιακών ινών.
   
Σχηματικό διάγραμμα καρδιακής ίνας.
   
Καρδιακός μυς σε εγκάρσια τομή.
   
Καρδιακός μυς σε επιμήκη τομή.
   
Λεία μυϊκά κύτταρα αγγείων
   
Λεια μυϊκά κύτταρα (αριστερά) γαστρεντερικού και (δεξιά) αναπνευστικού συστήματος.
   
Λεία μυϊκή ίνα.
   
Λείες μυϊκές ίνες σε επιμήκη τομή στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
   
Εξωτερικός υμένας των λείων μυϊκών κυττάρων
   
Δέσμη λείων μυϊκών κυττάρων
   
Εξωτερικός υμένας λείων μυϊκών κυττάρων σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
   
Οι συσταλτές πρωτείνες προσφύονται στις εστιακές πυκνότητες γύρω από την κυτταρική μεμβράνη. Κατά τη συστολή το κύτταρο αποκτά ένα βραχύ, συμπαγές, στρογγυλό σχήμα.
   
Μηχανισμός συστολής λείων μυϊκών κυττάρων.
   
Δορυφόρα κύτταρα γραμμωτών μυϊκών κυττάρων.