Δομή μαθήματος ΓλωσσάριΦωτογραφικό υλικό Ασκήσεις

ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΜΥΣ > Ανατομική και ιστολογική οργάνωση των γραμμωτών μυών >

 

Νεύρωση

 
 

Η συστολή και η αισθητικότητα (πίεση, πόνος, θερμότητα) των γραμμωτών μυών ελέγχεται από το Κ.Ν.Σ, ενώ το Α.Ν.Σ είναι υπεύθυνο για την ολοκλήρωση των μυϊκών αντανακλαστικών και τη ρύθμιση του μυϊκού τόνου.

Οι κύριοι νευρικοί κλάδοι διαπερνούν το επιμύϊο και στο περιμύϊο αποσχίζονται σε μικρότερους κλάδους. Στη συνέχεια αυτοί διαχωρίζονται σε αισθητικές και κινητικές ίνες.

Οι αισθητικές ίνες καταλήγουν σε εξειδικευμένους μηχανισμούς ( νευρομυικές άτρακτοι (εικ.5), σωμάτια Golgi , σωμάτια Paccini ) ή σε ελεύθερες απολήξεις πόνου.

Κάθε κινητική ίνα διακλαδίζεται και διανέμεται σε 3 ως 160 μυϊκές ίνες. Το κινητικό ερέθισμα μεταδίδεται στη μυϊκή ίνα μέσω της τελικής κινητικής πλάκας (εικ.6). Το σύνολο των μυϊκών ινών που νευρώνεται από την ίδια κινητική ίνα ονομάζεται κινητική μονάδα . Μύες, που εκτελούν αδρές κινήσεις, πχ. τετρακέφαλος, χαρακτηρίζονται από μεγάλο αριθμό ινών ανά κινητική μονάδα, ενώ μύες, που εκτελούν κινήσεις ακριβείας, πχ. μυς δακτύλων, χαρακτηρίζονται από μικρό αριθμό ινών ανά κινητική μονάδα. Οι κινητικές νευρικές ίνες διακρίνονται σε:

· α ίνες (10-15μ m ), που διανέμονται στις γρήγορες κινητικές μονάδες.

· β ίνες (10-15μ m ), που διανέμονται στις αργές κινητικές μονάδες και σε κάποιες ενδοκάψιες ίνες της νευρομυϊκής ατράκτου.

· γ ίνες (2-7μ m ), που διανέμονται στις υπόλοιπες ίνες της νευρομυϊκής ατράκτου.