Όταν η Ιατρική και η Τέχνη συναντούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:48 μ.μ.
- από τον χρήστη Μάιπας Σωτήριος

Η Ιατρική και η Τέχνη ακολουθούν μία κοινή πορεία εδώ και πολλούς αιώνες, με τη μία να αντλεί έμπνευση από την άλλη. Μπορεί η σχέση τους να μείνει ανεπηρέαστη από την πανταχού -πλέον- παρούσα Τεχνητή Νοημοσύνη; Μάλλον, όχι.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται πλέον εκτενώς στην επεξεργασία και την ανάλυση εικόνων, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων ιατροβιολογικού ενδιαφέροντος, και στην παραγωγή έργων τέχνης που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί από μεγάλους ζωγράφους.

Σε μια προσπάθεια να δώσουμε μία ιδιαίτερη πινελιά στη φωτογραφία ενός εκθέματος του Μουσείου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αξιοποιήσαμε την εφαρμογή DALL·E της OpenAI και προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε την εικόνα του παθολογοανατομικού εκθέματος σε πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένους από ορισμένους από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της ιστορίας.

Το έκθεμα το οποίο αξιοποιήσαμε είναι ένας οφθαλμός με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στο κάτω βλέφαρό του. Αναπαριστά μια νεοπλασία που μπορεί να αποδοθεί στον περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου της υπεριώδους ακτινοβολίας.

(Πηγή: Αρχείο Α’ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ)

Ζητήσαμε από το πρόγραμμα να αξιοποιήσει το εν λόγω έκθεμα και να μας δώσει από έναν πίνακα ζωγραφικής με έμπνευση διαδοχικά από:

(α) το καλλιτεχνικό ρεύμα του κυβισμού (βλ. Pablo Picasso)

(β) το στυλ του Salvador Dali

(γ) το στυλ του Sandro Botticelli

(δ) το στυλ του Pierre-Auguste Renoir

(ε) το στυλ του Vincent van Gogh

(στ) το στυλ του Michelangelo

(ζ) το στυλ του Eugène Delacroix

Ποιο μπορεί να είναι ένα πιθανό όφελος από αυτό; Να δοθεί μια καλλιτεχνική πινελιά σε ένα έκθεμα και στην πάθηση που αυτό αφορά, ούτως ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον φοιτητών και κοινού. Επιπροσθέτως, καθώς πλέον σχεδόν όλοι εντυπωσιάζονται από τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενδεχομένως μια τέτοια προσέγγιση να μπορεί να συνεισφέρει, μέσω κατάλληλης αξιοποίησης και προσαρμογής ανά περίπτωση, στην ευαισθητοποίηση που αφορά στην προστασία της υγείας από κάποιον παράγοντα κινδύνου, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Σχόλια (0)