Παρουσίαση/Προβολή
Θέματα Επιστήμης - Τεχνολογίας - Κοινωνίας (Χειμερινό Εξ. 2021-2022)
(86Ε33) - Όλγα Λαφαζάνη
Περιγραφή Μαθήματος
Τεχνολογία - Σύνορα - Μετανάστευση
Στο συγκεκριμένο μάθημα θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε τους τρόπους που φτιάχνεται η Ευρώπη επικεντρώνοντας την ανάλυση στα σύνορά της. Στρέφοντας, δηλαδή το βλέμμα όχι στο κέντρο αλλά στο "περιθώριο", συζητώντας τους τρόπους που κατασκευάζεται η φιγούρα του "Ευρωπαίου πολίτη" μέσα από τις πολλαπλές κατασκευές του "ξένου", συνδυάζοντας πολλαπλές χωρικές κλίμακες -από το σώμα στο παγκόσμιο.
Με βάση αυτή την οπτική τόσο η Τεχνολογία όσο και τα Σύνορα και η Μετανάστευση τέμνονται με όλες τις πτυχές του κοινωνικού, ενώ αγγίζουν πολλαπλά ζητήματα κομβικής σημασίας στην τρέχουσα επιστημονική και δημόσια συζήτηση, όπως το έθνος-κράτος, η εδαφοκυριαρχία, η δημοκρατία, η παγκόσμια ανισότητα, η οικονομία, οι έμφυλες, φυλετικές και ταξικές σχέσεις, η συγκρότηση του χώρου αλλά και έννοιες όπως η πρόοδος και η ανάπτυξη.
Στο συγκεκριμένο μάθημα θα ανιχνευτούν οι τρόποι με τους οποίους κατασκευάζονται και αλληλοσυγκροτούνται η Τεχνολογία, τα Σύνορα και η Μετανάστευση, όχι ως μερικά ή ειδικά ζητήματα που επηρεάζονται από τις κοινωνικές παραμέτρους, αλλά ως ζητήματα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν κοινωνικές δυναμικές σε πολλαπλές κλίμακες. Ένα κατεξοχήν διεπιστημονικό αντικείμενο μελέτης, καθώς στη συζήτηση των παραπάνω θεμάτων συμμετέχουν ανθρωπολόγοι, γεωγράφοι, κοινωνιολόγοι, ιστορικοί της τεχνολογίας, πολιτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι. Στις διαλέξεις του μαθήματος θα γίνει μια απόπειρα να συζητηθούν κάποιες από αυτές τις θεωρητικές και θεματικές προσεγγίσεις, τοποθετημένες στο χώρο και στο χρόνο.
Το μάθημα οργανώνεται σε δύο κύκλους διαλέξεων. Ο πρώτος εισάγει τους φοιτητές/ριες κριτικά στη σύγχρονη θεωρητική και μεθοδολογική συζήτηση γύρω από τις έννοιες της Μετανάστευσης και των Συνόρων. Στο δεύτερο κύκλο διαλέξεων, αξιοποιώντας τα θεωρητικά και μεθοδολογικά εργαλεία του πρώτου κύκλου, θα γίνει μια κριτική σύνδεση με το ζήτημα της Τεχνολογίας και πώς αφενός χρησιμοποιείται για τη συνοριακή φύλαξη, τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων και των μεταναστών/ριων ενώ αφετέρου φυσικοποιεί τόσο τον φυλετικό και εθνοτικό διαχωρισμό όσο και έλεγχο των συνόρων.
[1] https://www.tensionsofeurope.eu/
[2] https://www.palgrave.com/gp/series/14816
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα