Παρουσίαση/Προβολή
Φιλοσοφία Επιστήμης ΙΙ
(Φ102) - Ελίνα Πεχλιβανίδη
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα Φιλοσοφία Επιστήμης ΙΙ εστιάζει στη συστηματική μελέτη μιας σειράς κεντρικών προβληματισμών στη φιλοσοφία της επιστήμης. Σε αντιπαράθεση με την ιστορική προσέγγιση του μαθήματος Φιλοσοφία Επιστήμης Ι, το μάθημα αυτού του εξαμήνου είναι προσανατολισμένο κυρίως σε ζητήματα μεθοδολογίας της επιστήμης και ερμηνείας των επιστημονικών θεωριών.
Ο πυρήνας γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται τα κεντρικά ερωτήματα στη φιλοσοφία της επιστήμης είναι το εξής ζήτημα: Συχνά η επιστήμη θεωρείται ως η ύψιστη μορφή ορθολογικής και αντικειμενικής έρευνας. Από πού πηγάζει η επιτυχία της επιστήμης; Ο τρόπος για να αναζητήσουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι να μελετήσουμε τον χαρακτήρα της επιστήμης.
Θέτουμε ερωτήματα για τη μέθοδο της επιστήμης, για το πως δομείται ο επιστημονικός λόγος, για το ποιοι είναι οι κανόνες για τον επιστημονικό συλλογισμό. Θέτουμε ερωτήματα για τα προϊόντα της επιστήμης, τις επιστημονικές θεωρίες. Πώς οι επιστήμονες σχηματίζουν μια θεωρία, και πώς μια θεωρία σχετίζεται με την παρατήρηση και το πείραμα;
Τέλος, μπορούμε να θέσουμε υπό συζήτηση και αμφισβήτηση ακόμα και την αρχική υπόθεση ότι η επιστημονική μέθοδος είναι ο πιο ορθολογικός τρόπος για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η επιστήμη μπορεί να οδηγήσει στην ανεύρεση της αλήθειας για τη δομή και την φύση του κόσμου; Βάσει ποιων επιχειρημάτων μπορεί κανείς να υποστηρίξει την αντίθετη θέση;
Η προσπάθεια απάντησης τέτοιων ερωτημάτων δίνουν το κίνητρο στον φιλόσοφο της επιστήμης και αποτελούν το αντικείμενο μελέτης αυτού του μαθήματος.
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα