Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Σεμινάριο: Ωφελιμισμός

(ΕΗΥ4) -  Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Σπυρίδων Τέγος

Περιγραφή Μαθήματος

ΦΙΛΠρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φιλοσοφία"

Κατεύθυνση: Εφαρμοσμένη Ηθική

Πρόσβαση στο μάθημα μόνον οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ ΦΙλοσοφία

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

  • Περιεχόμενο μαθήματος

    Ο Ωφελιμισμός είναι μία από τις πιο επιδραστικές θεωρίες ηθικής φιλοσοφίας, με βασική αρχή την επίτευξη του "μέγιστου αγαθού για τον μέγιστο αριθμό". Ιδρυτές της θεωρίας είναι οι Τζέρεμι Μπένθαμ και Τζον Στιούαρτ Μιλ, οι οποίοι θεμελίωσαν την ιδέα ότι οι πράξεις κρίνονται ηθικά σωστές ή λάθος βάσει των συνεπειών τους για τη συνολική ευημερία. Το σεμινάριο για τον Ωφελιμισμό εξετάζει τα θεμελιώδη έργα αυτών των φιλοσόφων, όπως το An Introduction to the Principles of Morals and Legislation του Μπένθαμ και το Utilitarianism του Μιλ, αναλύοντας τη σημασία της ηδονής και του πόνου ως κριτηρίων ηθικής αξιολόγησης.

    Το μάθημα διερευνά επίσης τις κριτικές που έχουν ασκηθεί στον Ωφελιμισμό, όπως τη θεωρία περί «τυραννίας της πλειοψηφίας», και τη σχέση του με την κοινωνική δικαιοσύνη. Εξετάζονται εφαρμογές του στην πολιτική, την οικονομία και τις δημόσιες πολιτικές, καθώς και οι προσαρμογές του στη σύγχρονη ηθική, ιδίως όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων και τα περιβαλλοντικά θέματα. Μέσω μελετών περίπτωσης, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να δουν τον Ωφελιμισμό σε δράση, εμβαθύνοντας στην κατανόηση της θεωρίας και των πρακτικών της επιπτώσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση σύγχρονων ηθικών διλημμάτων.

    Διδάσκοντες

    Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

     ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-7502-3117

    Σπυρίδων Τέγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

    ORCID iD: https://orcid.org/0000-0001-5563-1836

    Μέθοδοι αξιολόγησης

    Οι φοιητές αξιολογούνται με γραπτή εργασία, η οποία υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνον μέσω του e-class εντός 45 ημερών από την λήξη των παραδόσεων της ενότητας. Οι εργασίες αξιολογούνται από τους διδάσκοντες στην κλίμακα του 10, και η βαθμολογία εκάστης εργασίας αναρτάται στο e-class συνοδευόμενη από αιτιολόγηση. Η εργασία έχει την μορφή επιστημονικού άρθρου - δείτε πρότυπο εδώ. Οι παραπομπές παρατίθενται στο υποσέλιδο (footnotes). Τόσο οι παραπομπές, όσο και οι αναφορές τέλους (references) ακολουθούν το πρότυπο του Chicago Manual of Style / Notes and Bibliography.

    Βιβλιογραφία

    Peter Singer, Πρακτική Ηθική, μετάφραση Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης και Άντρη Παναγιώτου, εισαγωγή - σχόλια Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης (Αθήνα-Λευκωσία: Broken Hill, 2022).

    Henry Sidgwick, The Methods of Ethics, 7th Edition (Hackett Classics) (New York: Hackett, 1981).

    John Stuart Mill, Utilitarianism (New York: Hackett, 2002).

    Jeremy Bentham, An Introduction to the Principles of Morals and Legislation (New York: Andesite Press, 2015).

    Richard Mervyn Hare, Moral Thinking: Its Levels, Methods, and Point (Oxford: Oxford University Press, 1982).