Παρουσίαση/Προβολή
Σύγχρονες Ηθικές Θεωρίες
(ΕΗΥ1) - Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης, Ιωάννης Πρελορέντζος
Περιγραφή Μαθήματος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
"ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"
Πρόσβαση στο μάθημα έχουν μόνον οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Προγράμματος
Η διδακτική ενότητα ΕΗ1 Σύγχρονες Ηθικές Θεωρίες έχει ως στόχο της την εξέταση ηθικών συστηματικών προσεγγίσεων, οι οποίες είτε οικειοποιούνται γόνιμα προγενέστερες συμπληρώνοντάς τες και επικαιροποιώντας τες, είτε κομίζουν κάτι νέο. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η αναβίωση της αρετοκρατίας από σύγχρονους φιλοσόφους όπως ο Vladimir Jankélévitch, η Philippa Foot και ο Alasdair Mcintryre, η συμβολή στην επικαιροποίηση της ηθικής παράδοσης της δεοντοκρατίας από τον Henri Bergson, τον Thomas Hill και τον Tom Beuchamp, καθώς και η καίρια συνεισφορά στην συνεπειοκρατεία από τους Henry Sidgwick, Richard Mervyn Hare, Peter Singer και Julian Savulescu.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Ως μέθοδος παρουσίασης και συζήτησης των επί μέρους θεμάτων έχει επιλεγεί η αναλυτική: το εκάστοτε αντικείμενο θα εξετάζεται τόσο συγχρονικά, όσο και στο πλαίσιο της διασύνδεσής του με την ιστορική εξέλιξη της παράδοσης στην οποία εμπίπτει.
Διδάσκοντες
Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.Ο Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Πρόεδρος του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO (Haifa) και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO με αντικείμενο "Autonomy and dignity in medical research and practice". Έχει δημοσιεύσει 4 μονογραφίες στην ελληνική και 1 στην αγγλική, και έχει επιμεληθεί την έκδοση 10 συλλογικών έργων: 3 στην αγγλική, 1 στην σερβική, και 6 στην ελληνική. Περισσότερα από 70 άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος διαφόρων φιλοσοφικών εταιρειών της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Για αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και περισσότερες πληροφορίες: www.protopapadakis.gr. ORCID Id: https://orcid.org/0000-0001-7502-3117.Ιωάννης Πρελορέντζος, Καθηγητής, Ε.Κ.Π.Α.
Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει από το 2000. Είχε διδάξει προηγουμένως στο Πανεπιστήμιο Πατρών και, πρόσφατα, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris 1 – Panthéon-Sorbonne (φθινόπωρο 2014). Έχει δημοσιεύσει μακρά σειρά μελετών, κυρίως στα ελληνικά και στα γαλλικά, για τον Descartes, τον Spinoza και τον Bergson και, δευτερευόντως, για πτυχές της φιλοσοφίας των Hobbes, Malebranche, Rousseau, Condorcet, Kant, Βενιαμίν Λέσβιου, Sartre, Merleau-Ponty, Lévinas, Éric Weil, Κώστα Παπαϊωάννου και Gilles Deleuze. Έχει επίσης μεταφράσει και σχολιάσει στα γαλλικά τα κεντρικά βιβλία της Πολιτείας του Πλάτωνος και στα ελληνικά Τα πάθη της ψυχής του Descartes, τη Δημιουργική εξέλιξη του Bergson, τον Μπερξονισμό του Deleuze και τις νουβέλες του Benjamin Constant (Αδόλφος. Το κόκκινο τετράδιο. Σεσίλ). Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας (2015).
Μέθοδοι αξιολόγησης
Οι φοιητές αξιολογούνται με γραπτή εργασία, η οποία υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνον μέσω του e-class εντός 45 ημερών από την λήξη των παραδόσεων της ενότητας. Οι εργασίες αξιολογούνται από τους διδάσκοντες στην κλίμακα του 10, και η βαθμολογία εκάστης εργασίας αναρτάται στο e-class συνοδευόμενη από αιτιολόγηση. Η εργασία έχει την μορφή επιστημονικού άρθρου - δείτε πρότυπο εδώ. Οι παραπομπές παρατίθενται στο υποσέλιδο (footnotes). Τόσο οι παραπομπές, όσο και οι αναφορές τέλους (references) ακολουθούν το πρότυπο του Chicago Manual of Style / Notes and Bibliography.
Βιβλιογραφία
Αριστοτέλης. Ηθικά Ευδήμεια. Ποικίλες εκδόσεις.
Αριστοτέλης. Ηθικά Νικομάχεια. Ποικίλες εκδόσεις.
Foot, Philippa. Moral Dilemmas: And Other Topics in Moral Philosophy. Oxford: Clarendon Press, 2002.
Foot, Philippa. Natural Goodness. Oxford: Clarendon Press, 2001.
Foot, Philippa. Virtues and Vices and Other Essays in Moral Philosophy. Oxford: Blackwell, 1978.
Hare, Richard Mervyn. Moral Thinking: Its Levels, Method, and Point. Oxford: Clarendon Press, 1981.
Hare, Richard Mervyn. The Language of Morals. Oxford: Clarendon Press, 1952.
Hursthouse, Rosalind. On Virtue Ethics. Oxford: Oxford University Press, 1999.
Kant, Immanuel. Θεμελίωση της Μεταφυσικής των Ηθών. Μετάφραση Κώστας Ανδρουλιδάκης. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017.
Kant, Immanuel. Μεταφυσική των Ηθών. Μετάφραση Κώστας Ανδρουλιδάκης. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013.
McIntyre, Alasdair. After Virtue. Notre Dame, IN: University of Notre Dame Press, 1981.
McIntyre, Alasdair. Dependent Rational Animals: Why Human Beings Need the Virtues. Chicago: Open Court, 1999.
McIntyre, Alasdair. Ethics in the Conflicts of Modernity: An Essay on Desire, Practical Reasoning, and Narrative. Cambridge: Cambridge University Press, 2016.
McIntyre, Alasdair. Three Rival Versions of Moral Enquiry. Notre Dame, IN: University of Notre Dame Press, 1990.
Savulescu, Julian, and Ingmar Persson. Unfit for the Future. Oxford: Oxford University Press, 2012.
Sidgwick, Henry. The Methods of Ethics. London: Palgrave McMillan, 1962.
Singer, Peter. How Are We to Live? Ethics in an Age of Self-interest. Oxford: Oxford University Press, 1997.
Singer, Peter. Practical Ethics. Cambridge: Cambridge University Press, 2011.
Jankélévitch, Vladimir. Ηθική φιλοσοφία. Το βάρος της συνείδησης. Μετάφραση Θανάσης Παπαδόπουλος, πρόλογος Στέφανος Ροζάνης. Αθήνα: Ψυχογιός, 2003.