ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2016
Διάλεξη: Πόσο διαφορετικά γράφουν άνδρες και γυναίκες;   
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016 - 7:00 μ.μ.

Η διάλεξη «Πόσο διαφορετικά γράφουν άνδρες και γυναίκες; Προβλέποντας το φύλο του συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» με ομιλητή τον Γιώργο Μικρό, Καθηγητή Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016, στις 19:00, στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο).

Η διαφυλική επικοινωνία αποτελεί ένα διεπιστημονικό αντικείμενο έρευνας με πολλαπλά πεδία εφαρμογών, από την ψυχολογία μέχρι την εκπαίδευση και την εγκληματολογία. Ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο εκφράζονται γυναίκες και άνδρες μπορεί να πιστοποιηθεί με την ποσοτική ανάλυση του λόγου τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έχει αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο επιτρέπει την αυτόματη αναγνώριση του φύλου του συγγραφέα, και μάλιστα με ακρίβεια που συχνά ξεπερνά το 90% ακόμα και σε κείμενα εξαιρετικά μικρά (π.χ. Tweets).

Διαβάστε σχετική συνέντευξη του καθηγητή Γ. Μικρού: http://www.amna.gr/articlep/128031/Elliniko-logismiko-problepei-fulo-ilikia-tou-anonumou-suggrafea-sta-social-media

Με την ομιλία αυτή ξεκινά ο κύκλος διαλέξεων που διοργανώνεται και φέτος από την ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και φιλοξενεί μαθηματικούς, φυσικούς, μουσικούς, γλωσσολόγους, καλλιτέχνες και συγγραφείς οι οποίοι προσεγγίζουν, με απρόβλεπτο τρόπο, τους δεσμούς και τις ποικίλες σχέσεις που συνδέουν τα μαθηματικά και, γενικότερα, την επιστήμη με την τέχνη και την αφήγηση.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://thalesandfriends.org/el/