Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Νέοι Οδηγοί Βίντεο Προβολή

Μάθημα : Φυσικοχημεία Ι (E 2024-25)

Κωδικός : CHEM105

11414  -  Αθανάσιος Τσεκούρας

Απρίλιος 2025
Αέρια μίγματα   (Διάρκεια: 2:00 ώρες)
Τρίτη 29 Απριλίου 2025 - 9:15 π.μ.

Συζητήσαμε για αλλαγές φάσεως ανώτερης τάξεως (π.χ. δεύτερης τάξεως). Παραθέσαμε τρόπους εκφράσεως συστάσεως μιγμάτων (περιεκτικότητα, συγκέντρωση, γραμμομοριακό κλάσμα) και τρόπους μετατροπής από τον ένα στον άλλο. Εξετάσαμε το χημικό δυναμικό ιδανικών αερίων συναρτήσει πιέσεως και υπολογίσαμε την μεταβολή της ενέργειας Gibbs, της εντροπίας, της ενθαλπίας και του όγκου κατά τον σχηματισμό ιδανικού μίγματος αερίων.

Καταγραφή διαλέξεως: 1η ώρα https://delos.uoa.gr/opendelos/player?rid=e60e882a, 2η ώρα https://delos.uoa.gr/opendelos/player?rid=9285da2f

Βιβλιογραφία:
Κατσάνος: 134-139, 141-143
Άτκινς: 145-152

Αλλαγή φάσεως 2ης τάξεως: πεπερασμένη μεταβολή του ρυθμού μεταβολής της πυκνότητας (αντίστροφο του συντελεστή διαστολής) κατά την αλλαγή φάσεως στο σημείο υαλώδους μεταπτώσεως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άσκηση 24. Να υπολογίσετε το γραμμομοριακό κλάσμα της αιθανόλης και την κατά μάζα συγκέντρωση αιθανόλης σε κρασί (υδατικό διάλυμα αιθανόλης) περιεκτικότητας 5% κατά μάζα.