Μάρτιος 2020
Επανάληψη στις βασικές σχέσεις   (Διάρκεια: 1:40 ώρες)
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2020 - 9:05 π.μ.

Σήμερα κάναμε το πρώτο μάθημα σε άδειο αμφιθέατρο με ζωντανή μετάδοση. Αρκετοί συναντήσατε δυσκολία συνδέσεως. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί το Κ.ΛΕΙ.ΔΙ. και το προσωρινό μέτρο είναι η παράκαμψη του ελέγχου ταυτότητας των συνδεόμενων χρηστών. Εφόσον στην σελίδα live.uoa.gr βλέπετε στις ζωντανές μεταδόσεις "Μεταδόσεις διαλέξεων Χημείας ή Χημικού", πατάτε στο μπλε ορθογώνιο με την λέξη "Αναπαραγωγή". Δεν χρειάζεται να πατήσετε το κουμπί επάνω δεξιά "Είσοδος". Το δικό μας πρόβλημα είναι γενικό και γι΄αυτό όλες οι μεταδόσεις είναι με "ανοιχτή πρόσβαση".
Άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε αρκετοί και είναι καλό που το αναφέρατε έχει σχέση με την ευκρίνεια των γραφόμενων στο πίνακα. Στην επόμενη διάλεξη, πιθανότατα την Πέμπτη το πρωί, τα σύμβολα θα είναι πιο μεγάλα. Άλλο ζήτημα που θίξατε είναι η ταχύτητα ροής της παραδόσεως. Αυτό είναι προφανής συνέπεια της απουσίας του ακροατηρίου. Σύμφωνα με ένα σχόλιο, η ταχύτητα κατανοήσεως νοημάτων επιβαρύνεται από την διαδικασία μεταδόσεως γιατί είναι πιο δύσκολη η κατανόηση των λέξεων. Ένας ακόμη λόγος για ανάσχεση. Ίσως πρέπει να καθετί να ακούγεται δυο φορές.

Στην σημερινή διάλεξη κάναμε μια επανάληψη στους νόμους της Θερμοδυναμικής, στα βασικά μεγέθη και στις σημαντικότερες σχέσεις. Ένα τυπολόγιο διανθισμένο με λίγες λέξεις έχει αναρτηθεί στα έγγραφα. Αναδείξαμε μέσα από παράδειγμα [H = AS2n-1ln(P/P0) ] την αξία και την σημασία των θεμελιωδών εξισώσεων. Αντιδιαστείλαμε τον υπολογισμό μεταβολής εντροπίας ενός σώματος (απλό σύστημα) προς τον υπολογισμό μεταβολής εντροπίας σύνθετου απομονωμένου συστήματος η οποία εξαρτάται από την διεργασία. Περιγράψαμε συνοπτικά τις μεταβολές εντροπίας που παρατηρούνται κατά την επαφή σώματος με μία δεξαμενή θερμότητας ή με περισσότερες που έχουν ενδιάμεσες θερμοκρασίες. Αυτό περιγράφεται αναλυτικά σε λυμένη άσκηση στα έγγραφα. Το ίδιο δείχνει και η λυμένη άσκηση 10 στην οποία κάναμε σύντομη αναφορά.

Βιβλιογραφία:
Atkins: 114-119
Γιαννακόπουλος: 81-83, 100-102, 113-118
Κατσάνος: 101-103, 108-114
Reid: 22-30, 35-37, 43-44

Άσκηση 11:
Με τα δεδομένα της ασκήσεως 4 και τις αρχικές συνθήκες των ασκήσεων 5 και 10 να προσδιορίσετε την τελική κατάσταση του σύνθετου συστήματος, αν η ισορροπία επέλθει με την μεσολάβηση θερμικής μηχανής που καθιστά την διεργασία αντιστρεπτή. Ταυτόχρονα να υπολογίσετε τις μεταβολές ενθαλπίας και εντροπίας για κάθε ένα από τα 2 σώματα καθώς και το έργο που παρέχεται από την μηχανή.