Μάρτιος 2020
Εφαρμογές σχέσεων   
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 - 11:37 π.μ.

Με την εισαγωγή της έννοιας και της ιδιότητας της εντροπίας ορίζεται ο αδιαβατικός συντελεστής συμπιεστότητας με όμοιο τρόπο όπως ο ισόθερμος συντελεστής με μόνη διαφορά ότι διατηρείται σταθερή η εντροπία αντί της θερμοκρασίας κατά τον υπολογισμό της μερικής παραγώγου του όγκου ως προς την πίεση. κT = -1/V (dV/dP)S
Ο ορισμός αυτός δικαιολογείται διότι όταν πραγματοποιείται μια αδιαβατική αντιστρεπτή διεργασία, η μεταβολή της εντροπίας του συστήματος είναι μηδενική. Αυτή η πληροφορία σχετίζεται με την άσκηση (6) της Τρίτης 10/3/2020, της οποίας η αναλυτική λύση θα δοθεί σε επόμενη ημέρα.

Η αναλυτική λύση της χθεσινής ασκήσεως (7) με το ιδανικό αέριο του οποίου η εσωτερική ενέργεια αποδεικνύεται ότι εξαρτάται μόνο από την θερμοκρασία βρίσκεται στα έγγραφα -> υποδειγματικές λύσεις - > ασκήσεις στο αρχείο αυτό. Στον ίδιο φάκελλο βρίσκεται η απόδειξη της σχέσεως αλλαγής 4 μεταβλητών για ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Άσκηση 8:
Βρείτε μια γενική σχέση για την διαφορά των θερμοχωρητικοτήτων υπό σταθερή πίεση και υπό σταθερό όγκο οποιουδήποτε συστήματος συναρτήσει του όγκου, της θερμοκρασίας και των συντελεστών συμπιεστότητας και διαστολής.

Άσκηση 9:
Να αποδείξετε ότι σε οποιοδήποτε σύστημα ο λόγος γ των θερμοχωρητικοτήτων υπό σταθερή πίεση και υπό σταθερό όγκο ισούται με τον λόγο του ισόθερμου και του αδιαβατικού συντελεστή συμπιεστότητας. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα σχέσεως μεταξύ φαινομενικά άσχετων μεγεθών.