Μάιος 2019
Ασκήσεις προσθετικών ιδιοτήτων και διαγραμμάτων φάσεων   (Διάρκεια: 2:00 ώρες)
Τρίτη, 7 Μαΐου 2019 - 9:15 π.μ.

Σήμερα λύσαμε τις πιο πρόσφατες ασκήσεις του ημερολογίου πάνω σε προσθετικές ιδιότητες. Τονίσαμε την σημασία των πολλαπλών σωματιδίων που προκύπτουν στα διαλύματα λόγω ιόντων. Είδαμε την εφαρμογή του νόμου του Raoult σε μίγμα 3 συστατικών. Μετά συζητήσαμε διαδοχικές αποστάξεις σε διάγραμμα σημείων ζέσεως-συνθέσεως. Τέλος σχεδιάσαμε διάγραμμα φάσεων ενός συστατικού (CO2) βάσει δεδομένων και εφαρμόσαμε την εξίσωση Clausius-Clapeyron σε δεδομένα τάσεως ατμών για τον υπολογισμό της ενθαλπίας εξατμίσεως.

Άσκηση: Ο ασβεστίτης (calcite, c) και ο αραγωνίτης (a) είναι πολυμορφικές μορφές του ανθρακικού ασβεστίου. Η πυκνότητα του αραγωνίτη είναι λίγο μεγαλύτερη από του ασβεστίτη. Στο Handbook of Chemistry and Physics μπορεί να βρει κανείς θερμοδυναμικά δεδομένα για τις δύο μορφές. Για τον ασβεστίτη (αραγωνίτη) σε 25 oC: ενθαλπία σχηματισμού -1207.6 (-1207.8) kJ/mol, ενέργεια Gibbs σχηματισμού -1129.1 (-1128.2) kJ/mol, εντροπία 91.7 (88.0) J/mol K, θερμοχωρητικότητα υπό σταθερή πίεση 83.5 (82.3) J/mol K. Τι κλίση (θετική ή αρνητική) έχει η καμπύλη ισορροπίας των δύο φάσεων του CaCO3; Ποια είναι η εντροπία του ασβεστίτη σε 30 oC; Ποια είναι η ευσταθής μορφή σε 1 atm και 25 oC;

Παρεμφερής είναι η άσκηση 93 της σειράς ασκήσεων.

Υπενθύμιση: Μέχρι 26/5/2019 είναι διαθέσιμα τα ερωτηματολόγια αξιολογήσεως των μαθημάτων. Αυτού του μαθήματος βρίσκεται σε αυτή την διεύθυνση. Επισημαίνεται ότι τα (προφανώς) ανώνυμα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου κοινοποιούνται στους διδάσκοντες μετά την κατάθεση της βαθμολογίας στο ηλεκτρονικό βαθμολόγιο.