Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Μάθημα : ΠΟΛΟ ΔΑΠΕΔΟΥ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ - HARDCOURT BIKE (CYCLE) POLO - 01/2016

Κωδικός : PHED348

ΠΟΛΟ ΔΑΠΕΔΟΥ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ - HARDCOURT BIKE (CYCLE) POLO - 01/2016

PHED348  -  Ζαχαρίας Κιάφφας

This is the image of course
Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Hardcourt_Bike_Polo#The_game                       (με ενθέσεις από τον συντάκτη, πλέον της μετάφρασης - επιμέλειας)

 

Hardcourt Bike Polo

Το Hardcourt Bike Polo είναι μια παραλλαγή του Polo με παραδοσιακά ποδήλατα (το οποίο προέρχεται από το Polo με άλογα), στην οποία οι ομάδες των παικτών κάνουν ποδήλατο και χρησιμοποιούν σφύρες (μπαστούνια από αλουμίνιο ή ανθρακονήματα με πλαστική κεφαλή στο άκρο) για να κτυπήσουν μια μικρή μπάλα προς στο στόχο (τέρμα). Μπορεί επίσης να αναφέρεται ως σκέτο "Hardcourt", "Bike Polo Πόλης" ή απλά "Bike Polo".

 

Το παιχνίδι


Συνήθως, παίζεται με δύο ομάδες των τριών παικτών, σε μια κλειστή ορθογώνια περιοχή (π.χ. πάρκινγκ, γήπεδα τένις, ή χόκεϊ  με ρόλερς(ρόδες), ή  παγοδρόμιο). Τα τέρματα τοποθετούνται στις δύο απέναντι μικρές πλευρές του ορθογωνίου.


Στην αρχή του παιχνιδιού, η μπάλα τοποθετείται στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι παίκτες περιμένουν αντίστοιχα πίσω από την γραμμή κάθε τέρματος. Μετά από αντίστροφη μέτρηση, οι δύο ομάδες αποκτούν κατοχή της μπάλας ποδηλατώντας ταυτόχρονα προς αυτή, μια διαδικασία που έχει ονομαστεί η «κονταρομαχία» (βλέπε κατοχή της μπάλας στην υδατοσφαίριση).


Ένας παίκτης μπορεί να χτυπήσει την μπάλα με δύο τρόπους: Ο ένας είναι με «χτύπημα» (shot) και ο άλλος με «σκαστή» (shuffle). Ένα «χτύπημα» γίνεται με το ένα από τα άκρα της κεφαλής της σφύρας, ενώ μια «σκαστή» γίνεται με την πλευρά της. Προκειμένου να σκοράρει, ο παίκτης πρέπει να χτυπήσει την μπάλα στο τέρμα της αντίπαλης ομάδας με ένα «χτύπημα» (shot). Aν ο παίκτης χρησιμοποιήσει «σκαστή», το τέρμα δεν μετράει και το παιχνίδι συνεχίζεται.


Μετά από ένα τέρμα (γκολ), η ομάδα που σκόραρε επιστρέφει στο δικό της μισό του γηπέδου. Αφού γίνει αυτό, η ομάδα που δέχτηκε το τέρμα μπορεί να διασχίσει τη γραμμή του κέντρου και να συνεχίσει το παιχνίδι.


Το παιχνίδι συνεχίζεται έως ότου φτάσει μια ομάδα είτε τον αριθμό των πέντε (5) τερμάτων, είτε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 12 ή 15 λεπτά. Το άθλημα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό από πλευράς φυσικής κατάστασης, γεγονός που αντανακλάται και στην χρονική περίοδο διάρκειας του αγώνα.

Ένας παίκτης που «ακουμπάει», (αγγίζει την επιφάνεια του γηπέδου με τα πόδια του), τιμωρείται με ποινή πριν έρθει και πάλι σε επαφή με την μπάλα. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει το «καμπανάκι» (ποδηλατεί σε ένα καθορισμένο σημείο στο γήπεδο – συνήθως στην μέση μιας από τις πλάγιες γραμμές - και αγγίζει ένα προκαθορισμένο σημείο – παλαιότερα χτυπούσε ένα καμπανάκι - με τη σφύρα). Είναι επίσης σύνηθες να λέγεται από τον ίδιο τον παίκτη «πόδι κάτω" ή "ακούμπησα" για να ενημερώσει τους  άλλους παίκτες ότι είναι προσωρινά έξω από το παιχνίδι, αλλά δεν απαιτείται.


Το θέμα της επαφής σε ένα παιχνίδι μπορεί να ποικίλει, αλλά γενικά περιορίζεται σε επαφή «σφύρα με σφύρα» και «σώμα με σώμα». Όχι όμως συνδυαστικά (π.χ. «σφύρα με σώμα»).


Για ένα αποκεντρωμένο και αναπτυσσόμενο παιχνίδι όπως το Hardcourt Bike Polo, οι κανόνες και οι μορφές του μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από πόλη σε πόλη. Η “North American Hardcourt Polo Association” έχει δημιουργήσει ένα επίσημο σύνολο κανόνων για τη Βόρεια Αμερική, η οποία έχει μεγάλη επιρροή στην τυποποίηση των κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Από το 2009, έχουν δημιουργηθεί διάφορα διοικητικά όργανα μέσα στην ευρύτερη κοινότητα του Hardcourt Bike Polo για τους σκοπούς της προώθησης του αθλητισμού και τη δημιουργία κανονισμών. Η “North American Hardcourt Polo Association” (NAHBPA) και η “European Hardcourt Bike Polo” (EHBP) είναι οι κύριοι οργανισμοί, αλλά υπάρχουν και άλλοι, όπως η Australasian Hardcourt Bike Polo (AHBP) και η αντίστοιχη “South American Hardcourt Bike Polo” (SAHBP), καθώς το Hardcourt Bike Polo εξαπλώνεται και σε άλλες ηπείρους και χώρες ανά τον κόσμο.

 

Τον Ιανουάριο του 2016 το Hardcourt Bike Polo παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως άθλημα στην Ελλάδα,  στους φοιτητές της Ειδικότητας "Διοίκηση Αθλητισμού" του ΤΕΦΑΑ - Ε & Κ Πανεπιστημίου Αθηνών και δημιουργήθηκε η ομάδα "Athens Pirates". Οι προπονήσεις γίνονται στο εξωτερικό γήπεδο καλαθοσφαίρισης της Σχολής που πληροί τις ελάχιστες διαστάσεις διεξαγωγής ενός αγώνα. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί και μέλος του European Hardcourt Bike Polo (Spain) μέσω του Αθλητικού Συλλόγου "ΑΠΠΣ ΑΕΤΟΣ".

 

Ομάδα Athens Pirates - 2016

(με αλφαβητική σειρά)

Καναβέτα Αναστασία / Φοιτήτρια - Αθλητική Διοίκηση

Κιάφφας Ζαχαρίας - ΕΕΠ

Κυλόγλου Κυριάκος / Φοιτητής - Αθλητική Διοίκηση

Τάτση Καλιρρόη  / Φοιτήτρια - Αθλητική Διοίκηση

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολή στην ανάπτυξη του αθλήματος οφείλουμε προς τους:

Ν. Γελαδά, Καθηγητή - Κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ

Ν. Αποστολίδη, Καθηγητή - Υπεύθυνο Εγκαταστάσεων ΣΕΦΑΑ

Ι. Αυθίνο, Καθηγητή - Αθλητική Διοίκηση και μέλος Δ.Σ. ΑΠΠΣ ΑΕΤΟΣ

 

 

 

Ενότητες

- Δεν υπάρχουν ενότητες -

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -