ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ περ. 1050-480π.Χ. (ΙΑ11)

Άννα Λαιμού

Περιγραφή

ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ περ. 1050-480π.Χ.

Αρχαιολογία των πρώιμων και αρχαϊκών χρόνων. 

Επισκόπηση της περιόδου από το 1050-480 π.Χ. σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα. Αρχιτεκτονική, γλυπτική και κεραμική - αγγειογραφία. Βασικά προβλήματα της έρευνας.

Α.Α. Λαιμού, 4 ώρες

 

2ωρα προαιρετικά φροντιστήρια  στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της Αθήνας και προαιρετική  εκπαιδευτική εκδρομή στην Αίγινα.

Ωρες διδασκαλίας: Δευτέρα-Τρίτη 1-3μ.μ.στο αμφιθέατρο 437 (πρώην 9) (Α.Α.Λαιμού) με χρήση των δυνατοτήτων του Power Point.

Οι φοιτητές με επώνυμο  Α-Μ θα  παρακολουθούν τα μαθήματα της καθ. κ. Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά

Οι φοιτητές με επώνυμο  Ν-Ω  θα  παρακολουθούν τα μαθήματα της καθ. κ. Α. Λαιμού

Συμπληρωματικά Στοιχεία:

Οι εξετάσεις του μαθήματος ΙΑ 11 θα γίνουν την Τετάρτη 17-2-2010, ώρες 12.00 έως 15.00, στις αίθουσες 204, 311, 312, 313, 315.

Εξεταστέα ύλη του μαθήματος είναι η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πλαστική, μεταλλοτεχνία και κεραμική-αγγειογραφία από το 1050-480 π.Χ.

Για τη μελέτη σας (κυρίως για τις φωτογραφίες των μνημείων) θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιογραφία που έχει αναρτηθεί στο η-τάξη.

Από τα εγχειρίδια και βοηθήματα που διενεμήθησαν θα πρέπει να γνωρίζετε το σύνολο του περιεχομένου του βιβλίου Αρχαιολογία των πρώιμων ελληνικών χρόνων και τα σχετικά με την περίοπτη πλαστική του 6ου αι. π.Χ. και τα αρχιτεκτονικά γλυπτά από το βιβλίο του J. Boardman, Ελληνική πλαστική, η αρχαϊκή περίοδος.
Τα σχετικά με τον αττικό μελανόμορφο ρυθμό μπορείτε να διαβάσετε από το βιβλίο του R.M. Cook, Ελληνική Αγγειογραφία, ενώ για την αρχιτεκτονική του 6ου αι. π.Χ. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το G.Gruben, Ιερά και Ναοί της Αρχαίας Ελλάδας (για τους ναούς του 6ου αι. π.Χ. του Απόλλωνος Κορίνθου,  του Απόλλωνος Δελφών,  "αρχαίου νεώ" της Αθηνάς, Προ-Παρθενώνος και Αρχαίου Παρθενώνος Ακρόπολης και ναού της Αφαίας στην Αίγινα)

Ημερολόγιο

Ανακοινώσεις

  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -