Μάθημα : Ιστορία της Βιολογίας (86ΥΕΙ03) - Χειμερινό εξάμηνο 2023-24
Κωδικός : PHS249
Ενότητα 2: H εξελικτική σκέψη στο 19ο αιώνα
4 Lamarck & η διαμάχη Cuvier - Geoffroy
Θα εξετάσουμε τη ζωή και το έργο του Lamarck, εστιάζοντας στις εξελικτικές του ιδέες, και μια κεντρική διαμάχη στη βιολογική σκέψη του 19ου αιώνα, τη διαμάχη μεταξύ των Γάλλων βιολόγων Cuvier και Geoffroy. Γαλλική επανάσταση και η ίδρυση του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρίσι. Ο Λαμάρκ ως βοτανολόγος και ως ειδικός για τα ασπόνδυλα. Οι ‘μύθοι’ γύρω από το Λαμάρκ και η πορεία του προς τη θεωρία της εξέλιξης. Ιδέες για την ταξινόμηση των ασπονδύλων. Βασικά στοιχεία της θεωρίας του για την εξέλιξη και κριτικές. Ο Cuvier και η ανάδυση της συγκριτικής ανατομίας. Φιξισμός, εξαφανίσεις ειδών, και το ταξινομικό σύστημα του Cuvier. O λειτουργισμός του Cuvier, η διαμάχη του με το δομισμό του Geoffroy, και η σημασία της διαμάχης για την ιστορία της θεωρίας της εξέλιξης. Η εξελικτική σκέψη στην Αγγλία τη δεκαετία του 1830.
5 Δαρβίνος & το ταξίδι με το Beagle
Εξετάζουμε την πρώτη φάση της ζωής του Δαρβίνου, μέχρι και την ολοκλήρωση του ταξιδιού του με το Beagle. Μέσω των σημειωματαρίων του, εστιάζουμε ιδιαίτερα στις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, και πώς αυτές τον οδήγησαν σταδιακά στις θεωρίες του για την εξέλιξη και τη φυσική επιλογή. Φυσιοδίφες στην Αγγλία. Τα πλατιά ενδιαφέροντα και το έργο του Δαρβίνου, και η δαρβινική βιομηχανία. Πρώιμες επιρροές: Εδιμβούργο και Κέμπριτζ. H επιρροή του Lyell. Το ταξίδι του Beagle και οι ανακαλύψεις του Δαρβίνου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γεωλογικές ιδέες και η θεωρία για τη δημιουργία των κοραλλιογενών υφάλων. Τα νησιά Γκαλαπάγκος.
6 Δαρβίνος & Καταγωγή
Στο μάθημα αυτό εξετάζουμε τη δεύτερη φάση της ζωής του Δαρβίνου, αρχίζοντας από τις πρώτες θεωρίες για την εξέλιξη αμέσως μετά το τέλος του ταξιδιού με το Beagle. Εστιάζουμε σε βασικές έννοιες της Καταγωγής. Επίσης, εξετάζουμε τη ζωή και το έργο του A. R. Wallace. Ο μύθος της μακράς αναμονής: γιατί ο Δαρβίνος περιμένει περίπου δύο δεκαετίες προτού δημοσιεύσει τις ιδέες του για την εξέλιξη; Διάφορες ιστοριογραφικές απόψεις. Ο Chambers και οι αντιδράσεις κατά της εξέλιξης στην Αγγλία τη δεκαετία του 1840. Τα έργο του Δαρβίνου πριν την Καταγωγή. Υπήρξαν πρόδρομοι του Δαρβίνου ως προς τη θεωρία της φυσικής επιλογής; Η επιρροή της φυσικής θεολογίας και του Τ. Μalthus. H από κοινού δημοσίευση με τον Wallace. Τα ταξίδια του Wallace και η αποστολή στο μαλαϊκό αρχιπέλαγος. Το ζήτημα της προτεραιότητας. Κεντρικές έννοιες της Καταγωγής των Ειδών: αγώνας για επιβίωση, φυσική επιλογή, απόκλιση, βαθμιαία εξέλιξη, κοινή καταγωγή.
7 Huxley & Owen, Οντογένεση & Φυλογένεση και η μη-δαρβινική επανάσταση
Στο μάθημα αυτό εξετάζουμε την ιστορία της εξελικτικής σκέψης στα τέλη του 19ου αιώνα, μετά τη δημοσίευση της Καταγωγής. Εστιάζουμε καταρχήν στις πρώτες αντιδράσεις στην Αγγλία, και στη διαμάχη μεταξύ Owen και Huxley· ακολούθως, στο έργο του Haeckel στη Γερμανία και τις απόψεις του για τη σχέση μεταξύ οντογένεσης και φυλογένεσης· τέλος, στις μη δαρβινικές θεωρίες της εξέλιξης στα τέλη του 19ου αιώνα, μια περίοδο που έχει ονομαστεί από τους ιστορικούς ‘η μη-δαρβινική επανάσταση’. Ο T. H. Huxley και οι απόψεις του για την εξέλιξη του ανθρώπου. Η διαμάχη Huxley-Wilberforce. O Οwen και η συγκριτική ανατομία στην Αγγλία. Οι έννοιες της ομολογίας και της αναλογίας και οι απόψεις του για την εξέλιξη. Η διαμάχη του με τον Huxley. To έργο του Ernst Haeckel. H φιλοσοφία της φύσης και η διαμάχη ιδεαλισμού - υλισμού στη Γερμανία. Οι εμβρυολογικές ενδείξεις για την εξέλιξη και η ανάδυση της εξελικτικής εμβρυολογίας. Ο νόμος της ανακεφαλαίωσης του Haeckel και ο βιογενετικός νόμος του von Baer. O ανακεφαλαιωτισμός του Δαρβίνου. Κριτικές κατά της θεωρίας της φυσικής επιλογής και η μη-δαρβινική επανάσταση. Η αναμειγνυόμενη κληρονομικότητα ως βασικό πρόβλημα. Η περίπτωση της μιμικρίας. Μη δαρβινικές εξελικτικές θεωρίες στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα: νεο-λαμαρκισμός, ορθογένεση και αλματισμός.