Εκκοσμίκευση

Στα τέταρτο και πέμπτο μαθήματα οι φοιτητές/τριες καλούνται να μελετήσουν μέσω της ασύγχρονης εκπαίδευσης όλες τις προσεγγίσεις της έννοιας και του φαινομένου της "εκκοσμίκευσης", από σημαντικούς Κοινωνιολόγους της Θρησκείας της Ελλάδας και του εξωτερικού με έμφαση στη θεολογική προσέγγιση του Ιωάννη Πέτρου.

Σκοπός είναι να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις και να γίνει αντιληπτή η εκκοσμίκευση στις διαφορετικές προσεγγίσεις της (Πέτρου, Μαντζαρίδης, Casanova, Berger), αλλά και ως διαδικασία και ιδεολογία (Casanova).

Τα δύο μαθήματα περιλαμβάνουν 5 βήματα ασύγχρονης εκπαίδευσης (με βάση το υλικό που προσφέρει ο Καθηγητής ο κάθε ένας και η κάθε μία ρυθμίζει ανάλογα με τον χρόνο του τη μάθηση).

Οι φοιτητές και φοιτήτριες καλούνται να έχουν ολοκληρώσει όλα τα βήματα μέχρι το επόμενο διά ζώσης μάθημα.

Πρώτο Βήμα

Καλείστε να μελετήσετε το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης διαβάζοντας το Κεφάλαιο του Ιωάννη Πέτρου, Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, «Το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης», από το βιβλίο Χριστιανισμός και Κοινωνία (2η εκδ.), Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη, 2017. Οι σελίδες που δεν είναι ευανάγνωστες παρατίθενται σε ξεχωριστό αρχείο.

Χριστιανισμός Κοινωνία Ι Πέτρου.pdf

Δεύτερο Βήμα

Καλείστε να δείτε και να καταγράψετε τις απόψεις του Jose Casanova, Καθηγητή της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στα Τμ. Κοινωνιολογίας και Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Georgetown University και senior fellow στο Berkley Center, για την εκκοσμίκευση σε παγκόσμιο επίπεδο και ως διαδικασία και ως ιδεολογία.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους ή με αυτόματη μετάφραση στα ελληνικά (όχι και τόσο ακριβής)

Ρυθμίσεις-Υπότιτλοι-Αυτόματη Μετάφραση-Ελληνικά

José Casanova on Secularization

Στο βίντεο αυτό θα μάθουμε από έναν πολύ σημαντικό Κοινωνιολόγο της Θρησκείας σχετικά με τη εκκοσμίκευση σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα αναγνωρίσουμε το φαινόμενο ως ιδεολογία και διαδικασία και τις διαφορές ανά τόπο. Μπορείτε να δείτε το βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους ή με μετάφραση στα ελληνικά των υποτίτλων.

Στο βίντεο κάτω δεξιά πατάτε τις Ρυθμίσεις, Υπότιτλοι, Αυτόματη Μετάφραση, Ελληνικά.

Τρίτο Βήμα

Καλείστε να δείτε την προσέγγιση του Ομότιμου Καθηγητή Ηθικής του τμ, Θεολογίας του ΑΠΘ, Γ.Μαντζαρίδη στο θέμα της εκκοσμίκευσης.

Εκκοσμίκευση και ουδετεροθρησκεία: οι σύγχρονες προκλήσεις για την Εκκλησία

ΣΕ αυτό το βίντεο θα προσεγγίσουμε τις απόψεις ενός σύγχρονου θεολόγου για το θέμα της εκκοσμίκευσης.

Τέταρτο Βήμα

Καλείστε να  δείτε και να διακρίνετε τις απόψεις του σημαντικού Κοινωνιολόγου Peter Berger για τον ρόλο των θρησκειών στον σύγχρονο κόσμο και την εκκοσμίκευση.

Peter Berger on the failure of the secularization hypothesis

Στο τελευταίο βίντεο της ενότητας θα αναστοχαστούμε όσα μάθαμε και θα εντρυφήσουμε στην άποψη του Peter Berger για τις θρησκείες και τον ρόλο τους στον κόσμο, που έχει επηρεάσει βαθιά τη σύγχρονη σκέψη.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με υπότιτλους στην αγγλική γλώσσα ή στην ελληνική, με αυτόματη μετάφραση.

Ρυθμίσεις-Υπότιτλοι-Αυτόματη Μετάφραση-Ελληνική

Πέμπτο Βήμα

Αφού ακολουθήσατε όλα τα βήματα μάθησης, καλείστε να συμπληρώσετε το κριτήριο αυτο-αξιολόγησης που διαρκεί 70 λεπτά, από τη στιγμή της έναρξης, και μπορείτε να το συμπληρώσετε  όποια στιγμή είστε έτοιμοι/ες μέχρι το επόμενο μάθημά μας και στο οποίο θα χρειαστεί να γνωρίζετε καλά τα σχετικά με το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης.

Το κριτήριο αποτελεί ένα μέσο αυτο-αξιολόγησης και για αυτό σας δίνεται η δυνατότητα να το επαναλάβετε σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της μάθησης δεν είναι ικανοποιητικά (λιγότερο από 80). Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα απαιτείται από εσάς περισσότερη μελέτη

Η συμπλήρωση του κριτηρίου είναι απαραίτητη για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της ομάδας/κοινότητας, 

Εκκοσμίκευση

Να απαντήσετε σε όλα τα ζητήματα. Σκοπός είναι η αυτοαξιολόγηση των γνώσεων μας. Οπότε δεν χρειάζεται άγχος για την απόδοση. Απλά αν κάτι δεν πάει καλά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μελετήσετε παραπάνω για την κατανόηση του θέματος. Για αυτό έχετε στη διάθεσή σας 3 προσπάθειες.