Ενότητα 1 Εισαγωγικά

Στην ενότητα αυτή θα εξερευνήσουμε εισαγωγικά τα βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου σε σχέση με την πίστη γενικά, και ειδικότερα τη χριστιανική πίστη. Το μάθημα θα γίνει αλληλεπιδραστικά, δηλαδή θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα μάθησης. 

Θα απαντήσουμε σε θεμελιώδη βιωματικά ερωτήματα, όπως, Τι σημαίνει για σας ο σύγχρονος κόσμος; Τι φοβάστε περισσότερο στον σύγχρονο κόσμο; ή Τι αγαπάτε περισσότερο στον σύγχρονο κόσμο;

Θα επιχειρήσουμε να προσπελάσουμε τις απαντήσεις με τη βοήθεια και βιβλιογραφίας. Ήδη αναρτώ στο e-class μια εκτενή διδακτική προσέγγιση του θέματος "εκκοσμίκευση", που έχω διαμορφώσει για νέους ανθρώπους.

Επίσης, αναρτώ τα στοιχεία μιας έρευνας για τη θρησκευτικότητα (και ειδικότερα για τον χριστιανισμό) στη δυτική Ευρώπη του Pew Research Center, 2018. ΠΡΟΣΟΧΗ. Το υλικό αυτό είναι για να το ξεφυλλίσετε, σε καμία περίπτωση για εκμάθηση. Σκοπός μας είναι η βαθιά κατανόηση του σύγχρονου κόσμου στις ποικίλες όψεις του.

Συνάμα θα παρουσιάσουμε τα διδακτικά εγχειρίδια και τη σημασία των συγγραφέων τους για την ιστορία της σκέψης. Θα συμφωνήσουμε στον τρόπο εργασίας μας, και θα εμβαθύνουμε περισσότερο στην ουσία του ζητήματος με τη χρήση και ευρύτερης βιβλιογραφίας. 

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και καλή απόλαυση, που είναι αναγκαίοι όροι για μια δημιουργική και ουσιαστική μάθηση.