Ενότητα 4: Η βιολογική σκέψη στον 20ό αιώνα

10 Ο Μendel & η 'επανανακάλυψη' της μεντελιανής γενετικής

O Mendel, τα πειράματά του και οι ανακαλύψεις του: ο νόμος του διαχωρισμού (1ος νόμος) και ο νόμος της ανεξάρτητης μεταβίβασης (2ος νόμος). Η επανανακάλυψη των νόμων του Mendel to 1900 από τους βοτανολόγους de Vries, Correns και Tschermak. Διάφορες ιστοριογραφικές απόψεις για τον Mendel και τους λόγους που αγνοήθηκε το έργο του. Μια σύγχρονη άποψη: ο Mendel ως μέλος της λινναιϊκής παράδοσης των υβριδιστών. Απόψεις των ιστορικών για την ‘κατασκευή’ του μύθου του Mendel. Η διαμάχη γενετιστών και βιομετριστών στις αρχές του 20ού αιώνα και η ανάδυση της μεντελιανής γενετικής. Σχέσεις μεντελισμού και δαρβινισμού. Οι απόψεις του Ronald Fisher. 

 

11 Η ανάδυση της κλασικής γενετικής

Aντιλήψεις για την κληρονομικότητα στις αρχές του 20ού αιώνα. Η δημοφιλία της ευγονικής: ΗΠΑ και Γερμανία. Wilhelm Johannsen: η διάκριση γονότυπου και φαινότυπου και η γονοτυπική θεώρηση της κληρονομικότητας. Η ανάδυση της κλασικής γενετικής στις ΗΠΑ:  T. H. Morgan και η ομάδα του. Η θεμελίωση της μεντελιανής χρωμοσωμικής θεωρίας της κληρονομικότητας. Πρώτοι χρωμοσωμικοί χάρτες. Η κριτική των εμβρυολόγων.

 

12 Η εξελικτική σκέψη στον 20ό αιώνα: η Μοντέρνα Σύνθεση

Στο μάθημα αυτό εξετάζουμε την ανάδυση της Μοντέρνας Σύνθεσης κατά τις δεκαετίες του ’30 και ’40, που αποτελεί κεντρικό συμβάν στην ιστορία της βιολογίας του 20ού αιώνα. Η Μοντέρνα Σύνθεση ως σύνθεση δαρβινισμού και μεντελισμού, και ως προσέγγιση φυσιοδιφών και γενετιστών. Από τις μεταλλακτικές θεωρίες εξέλιξης των αρχών του 20ου αιώνα στη συνθετική θεωρία. Η έννοια της γονιδιακής δεξαμενής και η ανάδυση της πληθυσμιακής γενετικής: η εξέλιξη ως αλλαγή στις γονιδιακές συχνότητες. Οι απόψεις των R. A. Fisher, J. B. S. Haldane και S. Wright, θεμελιωτών της θεωρητικής πληθυσμιακής γενετικής. Ομοιότητες και διαφορές με θεωρία Δαρβίνου. Φυσική επιλογή, γενετική παρέκκλιση, αλλοπάτρια ειδογένεση.

 

13 Μοριακή βιολογία: η ανακάλυψη της δομής του DNA - Σύγχρονες εξελίξεις

Στο μάθημα αυτό εξετάζουμε καταρχήν την ανάδυση της μοριακής βιολογίας στα μέσα του 20ού αιώνα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ανακάλυψη της δομής του DNA από τους Crick και Watson. Επίσης, γίνεται μια σύντομη αναφορά στις βασικές εξελίξεις στη βιολογία από τα μέσα του 20ού αιώνα έως σήμερα. Η έννοια του γονιδίου κατά τη δεκαετία του 1930. Τα πειράματα που έδειξαν ότι το DNA αποτελεί το γενετικό υλικό. Η ιστορία των Crick και Watson: ο Pauling, η κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ και η δομή του DNA. O ρόλος των Wilkins και Franklin. Ο γενετικός κώδικας, τo κεντρικό δόγμα της μοριακής βιολογίας και η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Σύγχρονες εξελίξεις: μικροβιακή φυλογένεση, συμβίωση, κοινωνιοβιολογία, η εποχή των –ωμα (21ος αιώνας).