Βασικές Τεχνικές

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή

Τα Εργαλεία

Τα απαραίτητα
Τα χρήσιμα
Οι πένσες

Τα Υλικά

Σίδηρος - Χάλυβας
Ιδιότητες
Κράματα
Διατομές

Βασικές Τεχνικές

Η λαβή
Η κάμψη
...σε συγκεκριμένο σημείο
...συμπλήρωμα
Η κοπή
Το επίπεδο
Καμπύλη

Γεωμετρικά σχήματα

Σχήματα
Παράδειγμα
Διορθώσεις

Άγκιστρο Adams

Κατασκευή
...συνέχεια
Συνήθη σφάλματα

Προστομιακό Τόξο

Κατασκευή
...συνέχεια
Λεπτομέρειες

Κλινικά παραδείγματα

Επίλογος

Βιβλιογραφία

Κάμψη σε συγκεκριμένο σημείο

Συνήθως θέλουμε η κάμψη μας να είναι σε συγκεκριμένο σημείο πάνω στο σύρμα. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να σημειώσουμε πρώτα το σημείο με ένα μαρκαδόρο ή ειδικό μολύβι.

Χρησιμοποιείστε μαρκαδόρο που αφήνει μόνιμο σημάδι (permanent marker). Διαλέξτε όποιο χρώμα σας ταιριάζει, αλλά η μύτη να είναι λεπτή. Κυκλοφορούν επίσης ειδικά κέρινα μολύβια, που είναι περισσότερο κατάλληλα για χρήση στην κλινική πράξη μέσα στο στόμα του ασθενούς.

Για να πετύχετε την κάμψη ακριβώς στο σημείο που σας ενδιαφέρει, δοκιμάστε την τεχνική της κάμψης κατά στάδια:

Σημειώστε με το μαρκαδόρο ακριβώς εκεί που αρχίζει η κάμψη του σύρματος, και όχι στη μέση της στροφής.

(Τα βέλη δείχνουν την αρχή και το τέλος της κάμψης)

 

Τοποθετείστε το σύρμα στην πένσα ώστε η πένσα να κρατάει το τμήμα του σύρματος που προηγείται της κάμψης. Άρα το σημάδι θα είναι ακριβώς στα όρια που πιάνει η πένσα. Εδώ η κάμψη θα γίνει στο αριστερό τμήμα του σύρματος με κατεύθυνση όπως δείχνει το βέλος.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη σωστή διάμετρο κατά μήκος του κωνικού σκέλους της πένσας, που να ανταποκρίνεται στην καμπυλότητα της στροφής.

Κάμψτε το σύρμα μόνο λίγο. Δοκιμάστε να δείτε αν η κάμψη γίνεται στο σημείο που θέλετε.

Αν ναι, τότε τοποθετείστε την πένσα στο ίδιο σημείο και αποτελειώστε την κάμψη.

Αν όχι, τότε:

Αν η κάμψη γίνεται νωρίτερα:

Ισιώστε λίγο το σύρμα στο σημείο πριν την κάμψη...

και τοποθετείστε την πένσα λίγο παραπέρα για να ολοκληρώσετε την κάμψη.

Αν η κάμψη γίνεται μετά το σημείο που θέλετε:

Τοποθετείστε την πένσα πάνω στην κάμψη και τυλίξτε το σύρμα πριν την κάμψη...

Ισιώστε όσο σύρμα χρειάζεται.

 

© 2003, Δ. Χαλαζωνίτης, E-mail: dhal@dhal.com