Βασικές Τεχνικές

Περιεχόμενα:

Εισαγωγή

Τα Εργαλεία

Τα απαραίτητα
Τα χρήσιμα
Οι πένσες

Τα Υλικά

Σίδηρος - Χάλυβας
Ιδιότητες
Κράματα
Διατομές

Βασικές Τεχνικές

Η λαβή
Η κάμψη
...σε συγκεκριμένο σημείο
...συμπλήρωμα
Η κοπή
Το επίπεδο
Καμπύλη

Γεωμετρικά σχήματα

Σχήματα
Παράδειγμα
Διορθώσεις

Άγκιστρο Adams

Κατασκευή
...συνέχεια
Συνήθη σφάλματα

Προστομιακό Τόξο

Κατασκευή
...συνέχεια
Λεπτομέρειες

Κλινικά παραδείγματα

Επίλογος

Βιβλιογραφία

Απλή κάμψη

Η κάμψη του σύρματος πρέπει να γίνεται γύρω από το στρογγυλό σκέλος της πένσας. Αν χρησιμοποιήσετε το τετράγωνο σκέλος, τότε το σύρμα μπορεί να τραυματιστεί γιατί δημιουργούνται έντονες εσωτερικές τάσεις και μπορεί να πλησιάσει το όριο θραύσεως. Ακόμη και αν θέλετε να κάνετε απότομη κάμψη, χρησιμοποιείστε το στρογγυλό σκέλος και κάμψτε το σύρμα στην άκρη της πένσας.

Τοποθετείστε το σύρμα στην πένσα ώστε να είναι κάθετο με τα σκέλη της πένσας. Η κάμψη θα γίνει με τον αντίχειρα προς κατεύθυνση αντίθετη προς το σώμα σας.
Στηρίξτε τον μέσο και τον παράμεσο του αριστερού χεριού στην πένσα ώστε να έχετε σταθερότητα. Η πένσα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο χεριών και ενώνει τον αντίχειρα του δεξιού με τα δύο δάκτυλα του αριστερού. Τα δάκτυλα αυτά θα παραμείνουν στη θέση αυτή, με πίεση, καθ΄ όλη τη διάρκεια της κάμψης, προσδίνοντας σταθερότητα.
Πιάστε το σύρμα κοντά στην πένσα (μαζί με την πένσα) με τον αντίχειρα και τον δείκτη του αριστερού χεριού.
Πιέστε με τον αντίχειρα και κάμψτε το σύρμα. Η κίνηση ανήκει στο αριστερό χέρι, η πένσα μένει σχετικά ακίνητη. Η πίεση πρέπει να εφαρμόζεται ενάντια στο σύρμα στο σημείο που αυτό 'βγαίνει' από την πένσα, ώστε η κάμψη να γίνει οξεία. Συνεχίστε να κρατάτε με τον δείκτη, ώστε να καθοδηγείτε το σύρμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερα προσέξτε να κρατάτε το σύρμα πάντα κάθετο στην πένσα.
Η τελική κάμψη. Το επίπεδο του σύρματος είναι κάθετο προς την πένσα.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των κινήσεών σας. Μη βιάζεστε. Το σύρμα πρέπει να συγκρατείται από την πένσα και το αριστερό χέρι τόσο σταθερά, ώστε να μην μετακινηθεί. Σε αυτό βοηθούν και οι μικρές αύλακες που έχουν μερικές πένσες στο άκρο τους.

Συνήθη σφάλματα

Δεν σφίγγουμε αρκετά την πένσα και το σύρμα γλιστράει κατά την κάμψη.

Λυγίζουμε στραβά το σύρμα και το τελικό επίπεδο δεν είναι κάθετο στην πένσα.

Δεν λαμβάνουμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες στα σοβαρά και συνηθίζουμε σε τσαπατσούλικες κινήσεις. Η διαμόρφωση συρμάτων απαιτεί πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατασκευάσουμε ένα σύρμα καλά από την αρχή, παρά να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε μετά.

© 2003, Δ. Χαλαζωνίτης, E-mail: dhal@dhal.com