Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ιστορία της τουρκικής λογοτεχνίας

(70525) -  Μερβέ Κολνταμτζά-Γκίλμαζ

Περιγραφή Μαθήματος

Μερβέ Κολνταμτζά- Γκίλμαζ

merveky@turkmas.uoa.gr

Σύνολο ωρών διδασκαλίας: 3 ώρες εβδομαδιαίως θεωρητικής διδασκαλίας

 

Στόχος του μαθήματος είναι μια γενική προσέγγιση της Τουρκικής Λογοτεχνίας. Η Τουρκική λογοτεχνία από την αρχή της έως σήμερα εξετάζεται σε τέσσερις κύριες ενότητες. Η Τουρκική λογοτεχνία πριν από το Ισλάμ, Η Τουρκική λογοτεχνία και ο Ισλαμικός πολιτισμός, Η τουρκική λογοτεχνία υπό την επιρροή του Δυτικού Πολιτισμού, Η Τουρκική λογοτεχνία κατά την περίοδο της Δημοκρατίας.

Οι περίοδοι που πέρασε η τουρκική λογοτεχνία από την αρχή της μέχρι σήμερα και τα γενικά χαρακτηριστικά αυτών των περιόδων. Κύρια πρόσωπα και έργα των περιόδων της τουρκικής λογοτεχνίας, η θέση της τουρκικής λογοτεχνίας ανάμεσα στις παγκόσμιες λογοτεχνίες και οι σχέσεις της με άλλες λογοτεχνίες.

 

1. Τί είναι λογοτεχνία; Τί είναι λογοτεχνικό έργο;

«Τι είναι η λογοτεχνία;» Το ερώτημα συζητείται με ερώτηση, εξετάζεται η σχέση λογοτεχνίας και γλώσσας, οι έννοιες «μυθοπλασία και πραγματικότητα» και δίνεται έμφαση στην έννοια της λειτουργίας στη λογοτεχνία και προσεγγίσεις που βλέπουν τη λογοτεχνία ως μοντέλο επικοινωνίας.

 

2 - 3. Τί είναι η ιστορία της λογοτεχνίας; Η θέση και οι προοπτικές της κριτικής στην ιστορία της   λογοτεχνίας.

Δίνεται έμφαση στη λογοτεχνική έρευνα και τη λογοτεχνική ιστορία, τη λογοτεχνική θεωρία, τη μεταφορά και τη μεταφορική σκέψη. Επιπρόσθετα, επεξηγούνται οι έννοιες «εικόνα», «σύμβολο» και «αλληγορία» και δίνονται πληροφορίες για τη λογοτεχνία.

 

4. Τουρκική λογοτεχνία πριν από το Ισλάμ (11ος αιώνας) – Έπη και μυθολογία (Destan, Koşuk, Sagu, Sav, Göktürk Yazıtları, Uygur Metinleri). Μύθοι, χαρακτηριστικά μύθων, τύποι και λειτουργίες μύθων, μύθοι στην τουρκική λογοτεχνία, η έννοια του έπους (όροι), η θέση των τουρκικών επών στην ιστορία της τουρκικής λογοτεχνίας, τα προϊσλαμικά τουρκικά έπη.

 

5 - 6. Η τουρκική λογοτεχνία μετά το Ισλάμ (11ος αιώνας - 19ος αιώνας)  – Λαϊκή Λογοτεχνία: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και είδη της με δείγματα (Anonim Türk Halk Edebiyatı). Εισάγεται η έννοια της «ανωνυμίας» και οι παραδόσεις της ανώνυμης ποίησης και της ανώνυμης πεζογραφίας. Επιπλέον, εξετάζονται και αναλύονται τα χαρακτηριστικά των βασικών μορφών της ανώνυμης δημοτικής ποίησης και τα υποείδη και οι μορφές τους.

 

7 – 8. Λαϊκή Λογοτεχνία: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και είδη της  με δείγματα (Dini – Tasavvufi Halk Edebiyatı) . Η γέννηση και η ανάπτυξη της Τουρκικής Σούφι Λογοτεχνίας, λογοτεχνικών μορφών και κειμένων.

 

9-10. Λαϊκή Λογοτεχνία: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και είδη της  με δείγματα (Aşık Tarzı Halk Edebiyatı). Ιστορική εξέλιξη και γενικά χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας μινστράλ. Η λογοτεχνική κατανόηση που κυριαρχούσε σε αυτές τις περιόδους, τα έργα που γράφτηκαν σε αυτές τις περιόδους. Η σημερινή κατάσταση της λαϊκής λογοτεχνίας.

 

11. Η τουρκική λογοτεχνία υπό δυτική επιρροή (1860 - 1923) Τα έργα της Τουρκικής λογοτεχνίας υπό δυτική επιρροή – Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı. Εξετάζεται το διάταγμα του Τανζιμάτ και η ιστορική διαδικασία που προετοίμασε το διάταγμα και τονίζονται οι επιπτώσεις του διατάγματος στα λογοτεχνικά έργα. Επιπλέον, εξετάζονται τα έργα των ποιητών πρώτης και δεύτερης γενιάς της περιόδου Τανζιμάτ και γίνεται θεματική ανάλυση με δείγματα αναγνώσεων επιλεγμένων από μυθιστορήματα των συγγραφέων της περιόδου.

 

12-13. Τα έργα της Τουρκικής λογοτεχνίας υπό δυτική επιρροή – (Servet-i Fünün Edebiyatı). Στα επιλεγμένα κείμενα εξετάζονται τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποίησης Servet-i Fünun και οι αλλαγές στο περιεχόμενό της, γίνεται η γλωσσοτεχνική ανάλυση της πεζογραφίας Servet-i Fünun στα επιλεγμένα μυθιστορήματα και αναλύονται τα γεγονότα και οι χαρακτήρες.

 

Αξιολόγηση

Γραπτή εξέταση (100%) σε θέματα σχετικά με τις θεωρητικές παραδόσεις ή/και, κατ' επιλογήν, προαιρετική εργασία (30% επί της συνολικής βαθμολογίας + 70%  γραπτή εξέταση).

 

Προτείνονται τα κάτωθι εγχειρίδια (καθώς και Σημειώσεις της διδάσκουσας)

1- Αλατζάς, Ι. Επιτομή της τουρκικής γραμματείας, 2002

2- Μπακιρτζής, Ι. Εισαγωγή στην ιστορία της οθωμανικής & τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας, 2004

3- ΦΑΚΕΛΟΣ του μαθήματος υπό μορφή Σημειώσεων

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Artun, E. Anonim Türk halk edebiatı nesri, İstanbul: Kitabevi, 2004.

Budak, A. Batılılaşma ve Türk Edebiyatı, Lale Devri’nden Tanzimat’a Yenileşme, İst. Bilge Kültür Sanat Yayınevi, 2008

Budak, A. Batılılaşma Sürecinde Çok Yönlü Bir Osmanlı Aydını: Münif Paşa, İstanbul, Kitabevi.

Çandalioğlu, G. Türk destan kahramanları, İstanbul: And Yayınları, 1977.

Çelebi, A.H. Mevlana ve Mevlevilik, İstanbul: Hece Yayınları, 2002.

Elçin, Ş. Halk Edebiyatına Giriş, Ankara, Kültür bakanlığı Yayını

Gökalp, Z.  Şiirler ve Halk Masalları, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara 1997.

Gökalp, Z. Türkçülüğün Esasları, (Günümüz Türkçesiyle), İnkılâp Yayınları, 9. baskı,

İstanbul 2007.

Gölpınarlı, A. Yunus Emre: hayatı ve bütün şiirleri, İstanbul Altın Kitaplar Yayınevi, 1981.

Kalkandelen, A.H., Büyük Türk Destanları. Alp Er Tunga destanı, Oğuz ve Oğuzhan destanları, Ergenekon destanı, Manas destanı, Ankara: Türk Kültür ve Eğitim Norm Geliştirme Vakfı, 2002.

Kemal Bek, Eski Türk Yazını, İstanbul, Donkişot Yayınları

Köprülü, F. Saz Şairleri Antolojisi

Köprülü, F. Türk Edebiyatında ilk mutasavvıflar

Μητράρας, Αριστοτέλης (2012). Το Εθνικιστικό τρίπτυχο Εκτουρκισμός – Εξισλαμισμός – Εκσυγχρονισμός στην ποίηση του Ζιγιά Γκιοκάλπ, Παπαζήση, Αθήνα.

Μητράρας, Αριστοτέλης (2012). Ο Τουρκικός Εθνικισμός του Ζιγιά Γκιοκάλπ και ο Κεμαλισμός, Παπαζήση, Παπαζήση, Αθήνα.

Ögel, B. Türk Mitolojisi, Ankara TTK yayını

 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Σάββατο 20 Απριλίου 2024