Παρουσίαση/Προβολή
Κοινωνικά κινήματα στη σύγχρονη Τουρκία
(70232) - Ευθυμία Κάννερ
Περιγραφή Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος είναι να φέρει τους φοιτητές σε επαφή με την άγνωστη αυτή εν πολλοίς πτυχή της τουρκικής ιστορίας. Τα κοινωνικά κινήματα στην Τουρκία είναι ουσιαστικά άγνωστα στην ελληνική κοινωνία και επιστημονική κοινότητα που συχνά αντιμετωπίζουν την τουρκική ιστορία ως μια σειρά κινήσεων κορυφής. Στα πλαίσια, λοιπόν, του μαθήματος αυτού εξετάζουμε φαινόμενα όπως το Νεοτουρκικό κίνημα, ο Κεμαλισμός και γενικότερα ο τουρκικός εθνικισμός στις κοινωνικές/ κινηματικές τους διαστάσεις. Επιπλέον, διερευνούμε κινήματα αντίστασης στις κρατικές πολιτικές, στην ιστορική τους εξέλιξη: τα πρώτα βήματα του τουρκικού σοσιαλιστικού κινήματος, το εργατικό και φοιτητικό κίνημα της περιόδου 1960-1980, το κουρδικό και φεμινιστικό κίνημα των δεκαετιών του 1980 και του 1990 και τα αντι-νεοφιλελεύθερα κινήματα από τη δεκαετία του 1990 ως σήμερα.
Στο μάθημα εξετάζεται πρωτογενές υλικό -ιστορικές πηγές ή υλικό που αφορά την τουρκική επικαιρότητα- ενώ τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτό τοποθετούνται στο ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο, με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας που διανέμεται κάθε φορά. Το μάθημα διεξάγεται υπό μορφή διαλόγου βάσει του πρωτογενούς υλικού και της βιβλιογραφίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική τάξη. Από το μάθημα οι φοιτητές θα αντλούν τον απαραίτητο προβληματισμό για την εκπόνηση των γραπτών εργασιών.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- Κατανοούν την έννοια του κοινωνικού κινήματος/ να διακρίνουν τα κοινωνικά κινήματα από τις απλές συλλογικές παρεμβάσεις.
- Αντιλαμβάνονται την έννοια της history from below.
- Αντιλαμβάνονται την έννοια της «πολιτικής από τα κάτω» συνδέοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία με τα αιτήματα που προβάλλουν τα κοινωνικά κινήματα και αποκτώντας έτσι μια σφαιρικότερη εικόνα για την τουρκική ιστορία.
- Τοποθετούν χρονικά το κάθε κοινωνικό κίνημα.
- Αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες του κάθε κοινωνικού κινήματος, σε συνάρτηση με τα εκάστοτε κοινωνικοπολιτικά συμφραζόμενα.
- Μελετούν και να επεξεργάζονται τις σχετικές πρωτογενείς πηγές.
Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση θα γίνεται κατά 30% στη βάση των παρουσιάσεων επιμέρους θεματικών και κατά 70% στη βάση της γραπτής εργασίας που θα έχει απαλλακτικό χαρακτήρα. Η εργασία αυτή θα είναι ατομική, έκτασης 2.500 λέξεων και θα εστιάζει στις θεματικές που εξετάζονται στο μάθημα. Θα πρέπει να συνδυάζει τη μελέτη πρωτογενών πηγών και δευτερογενούς βιβλιογραφίας. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οι φοιτητές επικοινωνούν με τη διδάσκουσα ηλεκτρονικά ή στις ώρες γραφείου για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα. Περαιτέρω υποστήριξη αποτελεί η παρουσίαση των εργασιών στο τελευταίο μάθημα, με τις παρατηρήσεις που οι φοιτητές λαμβάνουν από τη διδάσκουσα και τους συμφοιτητές τους.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα