Παρουσίαση/Προβολή
Ζητήματα κοινωνικού φύλου στη σύγχρονη Τουρκία (70079)
(TURKMAS156) - Ευθυμία Κάννερ
Περιγραφή Μαθήματος
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΝΝΕΡ
Γενικό περίγραμμα –στόχοι μαθήματος
Η διάσταση του κοινωνικού φύλου υπήρξε καίριας σημασίας στο πλαίσιο, τόσο του οθωμανικού και τουρκικού εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, όσο και του πολιτικού Ισλάμ. Στις κρίσιμες περιόδους της ύστερης οθωμανικής αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας, σε περιόδους, όπου η σχέση μεταξύ κράτους και ατόμου, καθώς και η ίδια η έννοια του πολιτικού σώματος, επανεξετάζονται, οι έμφυλες σχέσεις τίθενται επίσης υπό αναδιαπραγμάτευση. Στο συγκεκριμένο μάθημα διερευνάται η σχέση μεταξύ κοινωνικού φύλου και πολιτικού υποκειμένου στις διάφορες στιγμές της ύστερης οθωμανικής και της τουρκικής ιστορίας, από το Τανζιμάτ μέχρι την εμφάνιση του πολιτικού Ισλάμ και την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται οι έμφυλες κοινωνικές διεκδικήσεις στο χρονικό αυτό φάσμα. Εξετάζονται επίσης επιμέρους πτυχές των αντιλήψεων της τουρκικής κοινωνίας για την έμφυλη διαφορά, όπως αυτή εκφράζεται στο πεδίο της οικογένειας, των εργασιακών σχέσεων στον αστικό και αγροτικό χώρο κλπ.
Εξετάζεται πρωτογενές υλικό -ιστορικές πηγές ή υλικό που αφορά την τουρκική επικαιρότητα- ενώ τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτό εντάσσονται στο ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο και στο σχετικό θεωρητικό προβληματισμό, με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας. Το μάθημα διεξάγεται υπό μορφή διαλόγου βάσει του πρωτογενούς υλικού και της βιβλιογραφίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική τάξη.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:
- Αντιλαμβάνονται την έννοια του κοινωνικού φύλου ως στοιχείου που σηματοδοτεί ευρύτερες σχέσεις εξουσίας.
- Αντιλαμβάνονται την έννοια του κοινωνικού φύλου ως έννοια που διαπερνά όλες τις πτυχές του κοινωνικού βίου.
- Κατανοούν τον πολιτικό χαρακτήρα του στην τουρκική ιστορία.
- Αντιλαμβάνονται τα αξιακά συστήματα που διέπουν τις έμφυλες σχέσεις στην τουρκική κοινωνία στην ιστορική εξέλιξή τους.
Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να κατανοούν:
- Την καίρια σημασία της διάστασης του κοινωνικού φύλου στο πλαίσιο, τόσο του οθωμανικού και τουρκικού εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, όσο και του πολιτικού Ισλάμ.
- Τη σχέση μεταξύ κοινωνικού φύλου και πολιτικού υποκειμένου στις διάφορες στιγμές της ύστερης οθωμανικής και της τουρκικής ιστορίας, από το Τανζιμάτ μέχρι σήμερα.
- Τις έμφυλες κοινωνικές διεκδικήσεις στη διάρκεια της ύστερης οθωμανικής και της τουρκικής ιστορίας, στο πλαίσιο των εκάστοτε οικονομικών και πολιτικών διακυβευμάτων.
- Την εξέλιξη των αντιλήψεων της τουρκικής κοινωνίας για την έμφυλη διαφορά, όπως αυτή εκφράζεται στο πεδίο της οικογένειας, των εργασιακών σχέσεων στον αστικό και αγροτικό χώρο κλπ.
Όλα αυτά, βεβαίως, συνδέονται με τον παράλληλο στόχο της εξοικείωσης των φοιτητών με την μελέτη και επεξεργασία πρωτογενών πηγών.
Αξιολόγηση
Οι φοιτητές αξιολογούνται με βάση τις τελικές εξετάσεις και την πρόοδο ή την εκπόνηση των γραπτών εργασιών. Η τελική βαθμολογία του μαθήματος προκύπτει κατά 70% από τις εξετάσεις και κατά 30% από την πρόοδο ή την γραπτή εργασία. Το θέμα της γραπτής εργασίας καθορίζεται σε συνεννόηση με τη διδάσκουσα. Ο στόχος της εργασίας εντάσσεται στους μαθησιακούς στόχους του μαθήματος: στην εξοικείωση των φοιτητών με τα παραπάνω ζητήματα, αλλά με και την μελέτη/ επεξεργασία τουρκικών πρωτογενών πηγών. Από τη διδάσκουσα προτείνονται πρωτογενείς πηγές, βιβλιογραφία και δικτυογραφία. Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οι φοιτητές επικοινωνούν με τη διδάσκουσα ηλεκτρονικά ή στις ώρες γραφείου για οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα. Περαιτέρω υποστήριξη αποτελεί η παρουσίαση των εργασιών στο τελευταίο μάθημα, με τις παρατηρήσεις που οι φοιτητές λαμβάνουν από τη διδάσκουσα και τους συμφοιτητές τους.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 6 Μαρτίου 2012
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα