Παρουσίαση/Προβολή
Στρατός και πολιτική ελίτ στη Σύγχρονη Τουρκία
(TURKMAS140) - Ευθυμία Κάννερ
Περιγραφή Μαθήματος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Χειμερινό Εξάμηνο 2022-2023
Στρατός και πολιτική ελίτ στη Σύγχρονη Τουρκία
Διδάσκουσα: Ευθυμία Κάννερ
Γενικό περίγραμμα μαθήματος
Στο συγκεκριμένο μάθημα θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε πτυχές της φυσιογνωμίας και της ιστορίας του τουρκικού στρατού όπως:
- Η κοινωνική προέλευση των αξιωματικών του στρατού, ανώτερων και κατώτερων. Η σχέση που αυτοί διατηρούν με τις κοινωνικές ομάδες προέλευσής τους.
- Η κοινωνική νομιμοποίηση της θέσης που ο στρατός κατείχε μέχρι τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα στην τουρκική πολιτική ζωή.
- Η θέση του στρατού στην τουρκική συλλογική συνείδηση τα τελευταία χρόνια.
- Το θεσμικό και ιδεολογικό πλαίσιο, το οποίο προσέδιδε στο στρατό τη θέση που κατείχε στο παρελθόν. Μετασχηματισμοί του πλαισίου αυτού τα τελευταία χρόνια.
- Ο ρόλος του στρατού ως φορέα της επίσημης εθνικής ιδεολογίας.
- Ο ρόλος του στρατού στην τουρκική οικονομία.
- Οι αλλαγές που υπέστη η θέση του στρατού στην τουρκική πολιτική ζωή κατά τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ, σε συνάρτηση με τους μεταβαλλόμενους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας.
Στο μάθημα εξετάζεται πρωτογενές υλικό -ιστορικές πηγές ή υλικό που αφορά την τουρκική επικαιρότητα- ενώ τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτό τοποθετούνται στο ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο και εντάσσονται στο σχετικό θεωρητικό προβληματισμό, με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας που διανέμεται κάθε φορά. Το μάθημα διεξάγεται υπό μορφή διαλόγου βάσει του πρωτογενούς υλικού και της βιβλιογραφίας που δίνονται από πριν στους φοιτητές ή αναρτώνται στην ηλεκτρονική τάξη. Από το μάθημα οι φοιτητές θα αντλούν τον απαραίτητο προβληματισμό για την εκπόνηση των γραπτών εργασιών.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να :
- Αντιλαμβάνονται το ρόλο του στρατού στην Τουρκία στις ιστορικές του διαστάσεις, να τον αντιληφθούν δηλαδή ως ιστορικά μεταβαλλόμενο.
- Αντιλαμβάνονται τον πολιτικό ρόλο του στρατού σε συνάρτηση με τις κοινωνικές και οικονομικές δομές της χώρας.
- Αντιλαμβάνονται τον πολιτικό ρόλο του τουρκικού στρατού σε συνάρτηση με τις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες.
- Ερμηνεύουν υπό το πρίσμα των παραπάνω παραμέτρων τις αλλαγές στη θέση του τουρκικού στρατού τα τελευταία χρόνια.
Αξιολόγηση
Οι φοιτητές θα αξιολογούνται με βάση τις τελικές εξετάσεις και την πρόοδο, γραπτή εξέταση που διενεργείται περί τα μέσα του εξαμήνου. Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει κατά 70% από τις τελικές εξετάσεις και κατά 30% από την πρόοδο. Η πρόοδος και οι τελικές εξετάσεις θα είναι προφορικές.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
-
Συμπληρωματικά Στοιχεία
Στόχοι
Στόχος του μαθήματος είναι να καταστήσει τους φοιτητές ικανούς:
- Να αντιληφθούν το ρόλο του στρατού στην Τουρκία στις ιστορικές του διαστάσεις, να τον αντιληφθούν, δηλαδή ως κοινωνικά μεταβαλλόμενο.
- Να κατανοήσουν την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του στρατού και εθνικιστικής ιδεολογίας.
- Να αντιληφθούν τον πολιτικό ρόλο του στρατού σε συνάρτηση με τις κοινωνικές και οικονομικές δομές της χώρας.
- Να ερμηνεύσουν υπ’ αυτό το πρίσμα τις αλλαγές στη θέση του στρατού τα τελευταία χρόνια.
Αξιολόγηση
Οι φοιτητές θα αξιολογούνται με βάση τις τελικές εξετάσεις και την εκπόνηση των γραπτών εργασιών. Οι εργασίες θα παρουσιάζονται στο τελευταίο μάθημα. Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει κατά 70% από τις τελικές εξετάσεις και κατά 30% από τη γραπτή εργασία ή την πρόοδο. Το θέμα της γραπτής εργασίας καθορίζεται σε συνεννόηση με τη διδάσκουσα. Για την εκπόνηση των εργασιών οι φοιτητές θα επικοινωνούν με τη διδάσκουσα στις ώρες γραφείου και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.