Παρουσίαση/Προβολή
Ελληνορθόδοξες κοινότητες στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Μεσόγειο
(TURKMAS115) - Ευθυμία Κάννερ
Περιγραφή Μαθήματος
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Χειμερινό Εξάμηνο 2015-2016
Ελληνορθόδοξες κοινότητες στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Μεσόγειο
Διδάσκουσα: Ευθυμία Κάννερ
Γενικό περίγραμμα μαθήματος
Στο συγκεκριμένο μάθημα θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε πτυχές του βίου των Ορθόδοξων κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη, στη Μικρά Ασία, στην Αίγυπτο και στη Μέση Ανατολή, από το 19ο αιώνα ως τις μέρες μας. Η συγκρότηση των κοινοτήτων αυτών θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της απόπειρας εκδυτικισμού των κοινωνικών δομών και της ανάδυσης των εθνικισμών στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα. Θα συσχετιστεί με την απόπειρα ελέγχου του δημοσίου χώρου σε αυτή από το 19ο αιώνα και εξής και τη συνεπακόλουθη θεσμοθέτηση των μιλλέτ (μεταξύ των οποίων και του Ορθόδοξου), την εξάπλωση της οικονομίας της αγοράς, την προϊούσα αστικοποίηση, το αυξανόμενο κύρος των επιστημών, την τάση διεύρυνσης του πολιτικού σώματος. Πρόκειται για δεδομένα που οδηγούν σε μια διαδικασία ανακατανομής πλούτου και εξουσίας μεταξύ κοινωνικών και θρησκευτικών ομάδων. Με αφετηρία, λοιπόν, τις κοινότητες αυτές θα εξεταστεί η δόμηση εννοιών όπως «κοινωνική αναπαραγωγή» και «κοινωνική κινητικότητα», στην «Ανατολή». Θα διερευνηθούν ακόμη οι αλλαγές που επέφερε στη φυσιογνωμία των Ορθόδοξων κοινοτήτων η συγκρότηση των εθνικών κρατών και το τέλος της αποικιοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο παραπάνω πλαίσιο, η εξέλιξη της διεθνούς γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας και των ελληνο-τουρκικών σχέσεων επιβάλλει μια περαιτέρω εξέταση της πορείας των ελληνο-ορθόδοξων πληθυσμών εντός του τουρκικού κράτους από το 1923 μέχρι σήμερα.
Στόχοι
- Να αντιληφθούν οι φοιτητές την ποικιλομορφία των (ελληνο)ορθόδοξων κοινοτήτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
- Να τοποθετούν τις συγκεκριμένες κοινότητες στα εκάστοτε ιστορικά συμφραζόμενα.
- Να συνδέσουν τη συγκρότησή τους με τη δυναμική του εκδυτικισμού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
- Να αντληφθούν τη συγκρότηση και τη σημασιοδότηση εννοιών όπως «έθνος», «τάξη», «φύλο», «κοινωνική αναπαραγωγή», «κοινωνική κινητικότητα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, στο πλαίσιο των εκάστοτε πολιτικών διακυβευμάτων.
Όλα αυτά, βεβαίως, συνδέονται με τον παράλληλο στόχο της εξοικείωσης των φοιτητών με την μελέτη και επεξεργασία πρωτογενών πηγών.
Αξιολόγηση
Οι φοιτητές θα αξιολογούνται με βάση τις τελικές εξετάσεις και την εκπόνηση των γραπτών εργασιών ή την πρόοδο. Οι εργασίες θα παρουσιάζονται στο τελευταίο μάθημα. Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει κατά 70% από τις τελικές εξετάσεις και κατά 30% από τη γραπτή εργασία ή την πρόοδο. Το θέμα της γραπτής εργασίας καθορίζεται σε συνεννόηση με τη διδάσκουσα. Για την εκπόνηση των εργασιών οι φοιτητές θα επικοινωνούν με τη διδάσκουσα στις ώρες γραφείου και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα