Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Τουρκίας

(TURKMAS112) -  Ευθυμία Κάννερ

Περιγραφή Μαθήματος

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Χειμερινό Εξάμηνο 2024-2025

 

Ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Τουρκίας

Διδάσκουσα: Ευθυμία Κάννερ

 Γενικό περίγραμμα μαθήματος

Στο μάθημα εξετάζεται η συγκρότηση της τουρκικής οικονομίας σε συνάρτηση με τις πολιτικές του κρατισμού και του οικονομικού φιλελευθερισμού. Η τουρκική οικονομία προσεγγίζεται, εκτός των άλλων, μέσα από τις πολιτικές της διαστάσεις και συσχετίζεται με τη συγκρότηση της ιδιότητας του Τούρκου πολίτη και το ζήτημα του κοινωνικού φύλου. Διερευνώνται ο τρόπος, με τον οποίο τίθενται τα ζητήματα αυτά κατά την κεμαλική/ μονοκομματική περίοδο και η μετάπλασή τους από το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου μέχρι σήμερα. Τα παραπάνω ανιχνεύονται σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η οικογένεια, η εσωτερική και η εξωτερική μετανάστευση, η εξέλιξη της δομής του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και η κατανάλωση.

Στο μάθημα εξετάζεται πρωτογενές υλικό -ιστορικές πηγές ή υλικό που αφορά την τουρκική επικαιρότητα- ενώ τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτό τοποθετούνται στο ευρύτερο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο και εντάσσονται στο σχετικό θεωρητικό προβληματισμό, με τη βοήθεια της βιβλιογραφίας και του πρωτογενούς υλικού που είναι αναρτημένα στην ηλεκτρονική τάξη.

 

Μαθησιακά αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι ικανοί να:

  • Γνωρίζουν, κατανοούν και τοποθετούν χρονικά τις οικονομικο-κοινωνικές εξελίξεις στη σύγχρονη Τουρκία.
  • Αντιλαμβάνονται έννοιες όπως «κρατισμός», «οικονομικός φιλελευθερισμός», «νεοφιλελευθερισμός», σε σύνδεση με το τουρκικό οικονομικο-κοινωνικό πλαίσιο.
  • Κατανοούν έννοιες όπως «κοινωνική αναπαραγωγή» και «κοινωνική κινητικότητα», σε σύνδεση με το τουρκικό οικονομικο-κοινωνικό πλαίσιο.
  • Συνδέουν τις εξελίξεις στο πολιτικό/ θεσμικό επίπεδο με τις διεργασίες που συντελούνται στην ευρύτερη τουρκική κοινωνία, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
  • Επεξεργάζονται πρωτογενείς πηγές.

 

Αξιολόγηση

Οι φοιτητές θα αξιολογούνται με βάση τις τελικές εξετάσεις και την πρόοδο, εξέταση που διενεργείται στα μέσα του εξαμήνου, ή την εργασία που θα παρουσιάζεται προφορικά στα πλαίσια του μαθήματος. Η τελική βαθμολογία του μαθήματος θα προκύπτει κατά 70% από τις τελικές εξετάσεις και κατά 30% από την πρόοδο ή την εργασία.

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 13 Απριλίου 2010