Παρουσίαση/Προβολή
Ιουδαϊσμός, Ραββινική γραμματεία και θεολογία
(Β010 ) - Κωνσταντίνος Θ. Ζάρρας
Περιγραφή Μαθήματος
Μάθημα του εαρινού εξαμήνου, όπου δια της αναλύσεως αρχαίων κειμένων παρουσιάζεται η εν πολλοίς άγνωστη στην Ελλάδα ιστορία της γένεσης του Ραββινικού Ιουδαϊσμού, η θεολογία και τα κύρια έργα του (Mishnah, Talmud Bavli, Talmud Yerushalmi), καθώς και η εξέλιξή του στα διάφορα ρεύματα και εκφάνσεις του έως τη σύγχρονη εποχή.
Αφού εξεταστούν οι ιστορικές προϋποθέσεις και το συγκείμενο, παρουσιάζεται η συμβολή των Φαρισαίων, η προφορική και η γραπτή Τορά, ο ρόλος του Γιοχανάν μπεν Ζακκάι, ο Γαμαλιήλ Β΄ και η σημασία της Ιάμνειας, η περίοδος των Zuggot, τα αρχικά ζεύγη νομοδιδασκάλων και οι Tannaim, οι τροφοδότες της Mishnah, το Midrash, ο τρόπος του pesher, η ανάγκη για το Targum, οι πιο σημαντικοί Οίκοι νομοδιδασκάλων και η ραββινική ερμηνευτική, η Mishnah και ο συντάκτης της, Judah haNasi, οι Amoraim και η αργή γέννηση του Talmud, το Yerushalmi και η Τιβεριάς, το Bavli και η Βαβυλώνα, ιστορικά στοιχεία για το Talmud, “το βιβλίο που αποζητούσαν οι φλόγες”, η λογική του, η σχέση του ναού με την Torah, η σχέση του Λόγου με τη Shekinah, οι θεσμοί του ραββίνου και της συναγωγής, οι βασικές αρχές πίστης, σύγχρονες τάσεις, ροπές, ρεύματα, η Ραββινική θεολογία και η Καινή Διαθήκη
Ακόμη, παρουσιάζονται οι πτυχές της ιδιότυπης σχέσης Χριστιανών και Ιουδαίων μέσα στους αιώνες, αφού ως «τέκνα Αβραάμ» συνδέονται με δεσμούς κοινού προγόνου, θεολογίας και ιστορίας. Έτσι, γίνεται λόγος όχι μόνο για τις ομοιότητες και τις κοινές καταβολές, αλλά και για τις διαφορές που έφεραν τον αποκαλούμενο «διαχωρισμό των οδών». Μέσα από χριστιανικά και ραββινικά κείμενα των πρώτων αιώνων παρουσιάζεται η ιδιαίτερη σχέση Χριστιανών και Ιουδαίων, στην ουσία «αδελφών», αφού μοιράζονται κοινή καταγωγή. Ιδιαίτερη εστίαση επιφυλάσσεται στους αποκαλούμενους «Ιουδαιοχριστιανούς», οι οποίοι όμως κάποια στιγμή εκλείπουν. Ακόμη, ειδική παρουσίαση γίνεται στο θέμα της Μπιρκάτ χαΜινίμ, της συνόδου της Ιάμνειας, και του «χωρισμού των οδών», γεγονός που έφερε την αποκοπή του ενός «αδελφού» από τον άλλον και τη σταδιακή γένεση δυο θρησκειών (Χριστιανισμού και Ραββινικού Ιουδαϊσμού).
Οπωσδήποτε, η καλή γνώση του ‘υπεδάφους’ της περιόδου του Δεύτερου Ναού έρχεται ως απαραίτητη προϋπόθεση.
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση μιας καλής γνώσης για τον Ιουδαϊσμό και δη τον Ραββινικό, όπως και η ανάδειξη της ‘γεωγραφίας’ μιας εξ’ αίματος σχέσης (Χριστιανών και Ιουδαίων) και η ανατομία της λύσης της. Ακόμη, η εστίαση σε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία επαφής και συγγένειας των δυο «τέκνων Αβραάμ» και η έκθεση εκείνων των προσεγγίσεων που κατέστησαν τη συμβίωσή επισφαλή.
Ο σπουδαστής θα πρέπει να είναι έτοιμος για συμπυκνωμένα μαθήματα, για εμβάθυνση σε δύσκολα κείμενα (από ύστερα αποκαλυπτικά, Κλήμη Αλεξανδρείας, Ωριγένη, Mishnah, Talmud, γραμματεία Ανακτόρων) και για αρκετή συνεχή μελέτη.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα