Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Α'

(68Θ450) -  Ελίνα Νταρακλίτσα

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα έχει ως σκοπό να εξοικειώσει τους φοιτητές με τη μελέτη και τη δραματολογική ανάλυση των σημαντικότερων έργων του ευρωπαϊκού θεάτρου της περιόδου του 16ου και του 17ου αιώνα (Ισπανία, Αγγλία, ιταλικός και γαλλικός κλασικισμός) μέσα από έγκριτες μεταφράσεις. Το ενδιαφέρον εστιάζει κυρίως στο θεατρικό κείμενο και στην ανάλυσή του (θέμα, χώρος, χρόνος, δρώντα πρόσωπα, δράση, ύφος, πλοκή, σκηνικές οδηγίες, δραματική δομή, δραματικός σκοπός, ρυθμός). Επίσης, εξετάζεται το θεωρητικό πλαίσιο της περιόδου, η εξέλιξη της θεατρικής φόρμας, τα θεατρικά είδη, τα ζητήματα της αισθητικής και γίνεται ιστορική, κοινωνιολογική, φιλοσοφική ή γλωσσική προσέγγιση όταν το θεατρικό κείμενο το απαιτεί. Οι συνήθεις συγγραφείς αναφοράς είναι οι: Σαίξπηρ, Μακιαβέλλι, Μολιέρος, Μάρλοου, Κυντ, Τζόνσον, Ρακίνας, Καλντερόν, Λόπε δε Βέγκα. Αναζητούνται ακόμα, διακειμενικοί-συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα σε έργα και συγγραφείς.   

  Παράλληλα με την ανάλυση του κειμένου και το θεωρητικό πλαίσιο που τη συνοδεύει, γίνεται αναφορά σε σημαντικές παραστάσεις του παρελθόντος (παροτρύνονται οι φοιτητές να δουν παραστάσεις από ψηφιακά αρχεία) και σε παραστάσεις της τρέχουσας περιόδου, με έμφαση σε συγκεκριμένα στοιχεία του κειμένου και του τρόπου απόδοσής τους από διαφορετικούς σκηνοθέτες.

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (έως 150-200 λέξεις)

Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται στο τέλος του εξαμήνου με γραπτή εξέταση στην ύλη του μαθήματος.

Οι φοιτητές, μετά το πέρας των εξετάσεων, αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να:

  • Αναλύουν και να αποκωδικοποιούν τα θεατρικά κείμενα σύμφωνα με τα ιστορικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα.
  • Να ακολουθούν συγκεκριμένες ερμηνευτικές μεθόδους, προτεινόμενες από τη διδάσκουσα.
  • Να κατανοούν και να αξιολογούν τις φόρμες της θεατρικής γραφής, να κατηγοριοποιούν τα έργα σύμφωνα με το δραματικό είδος τους, να διακρίνουν τα δραματικά στοιχεία και να δημιουργούν το πλαίσιο για την κατασκευή των δραματικών χαρακτήρων.
  • Επίσης, θα είναι σε θέση να εντοπίζουν τους βασικούς σταθμούς της εξέλιξης της δραματικής τέχνης και της δραματολογίας κατά την, υπό εξέτασιν, ιστορική περίοδο.
  • Να κατονομάζουν περιόδους και δημιουργούς στους δυο αυτούς τομείς (δραματική τέχνη και δραματολογία).
  • Να διαμορφώσουν οι ίδιοι μια τεκμηριωμένη άποψη και να τοποθετούνται κριτικά απέναντι σε θέσεις άλλων όσον αφορά τα ιστορικά και δραματολογικά ζητήματα του θεάτρου εν γένει.
  • Σταχυολογούν και αναλύουν κριτικά την επιστημονική βιβλιογραφία.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024