Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Θεωρία του θεάτρου και του δράματος Β΄

(THEATRE159) -  Γιώργος Π. Πεφάνης

Περιγραφή Μαθήματος

 

Η έμφαση δίδεται στη θεωρία του δράματος και ειδικότερα στους ποικίλους τρόπους με τους οποίους το δραματικό κείμενο εκκρεμεί ως προς τη δυνητική του παράσταση.

 

Ο μεθοδολογικός προσανατολισμός κινείται στους χώρους της σημειολογίας, της φαινομενολογικής ερμηνευτικής, των ανθρωπολογικών και διακειμενικών προσεγγίσεων.

 

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τα βασικά  εννοιολογικά εργαλεία της δραματουργικής ανάλυσης, η απόκτηση δεξιοτήτων ερμηνείας των κειμένων και η κατανόηση της δυναμικής σχέσης που τα συνδέει με τις δυνητικές παραστάσεις τους.

 

Επιμέρους γνωστικά αντικείμενα: Η κειμενικότητα του δραματικού λόγου, εκπληρωτικές αποφάνσεις (speech acts), οι λειτουργίες της δείξης και της αναφοράς, επικές τάσεις του δράματος (σκηνικές οδηγίες, μονόλογος, πρόλογος και επίλογος, το πρόσωπο του αφηγητή, τα "κατ' ιδίαν" και οι απευθύνσεις προς το κοινό, ο χορός, το θέατρο εν θεάτρω, το παιχνίδι των ρόλων), οι σχέσεις κειμένου και παράστασης, ο κειμενικός θεατής, τα δραματικά πρόσωπα (καθολικές δομές, κατηγορίες και λειτουργίες, ποσοτικές και στατιστικές θεωρήσεις των δραματικών προσώπων), ο δραματικός χώρος και ο δραματικός χρόνος.

 

Το μάθημα απαιτεί τη συμμετοχή των φοιτητών με εστιασμένες εισηγήσεις, εβδομαδιαίες ασκήσεις και ενεργό συμμετοχή στις συζητήσεις.

 

Ο τρόπος αξιολόγησης των φοιτητών έχει ως εξής:

1) πέντε τουλάχιστον εβδομαδιαίες ασκήσεις και μία παρουσίαση στην τάξη (40%). Θα δοθούν συνολικά δέκα (10) θέματα ασκήσεων. Αυτά θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά στο σύνολό τους (κείμενα και αναρτώμενες βιβλιογραφικές πηγές), καθώς θα αποτελούν μέρος της εξεταστέας ύλης.

2) μία εργασία εξαμήνου (προαιρετική, που θα προσμετρηθεί στην τελική αξιολόγηση)

3) τελικές προφορικές εξετάσεις (60%)

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012