Παρουσίαση/Προβολή
Σύζευξη Θεολογίας και Ψυχολογίας
(SOCTHEOL540) - π. Αθανάσιος Μελισσάρης
Περιγραφή Μαθήματος
Η Σύζευξη Θεολογίας και Ψυχολογίας είναι το μάθημα εκείνο που ασχολείται, συστηματικά, με τις μεθόδους, τις βασικές ερευνητικές αρχές και τους στόχους της διεπιστημονικής σύζευξης των δύο επιστημών: της Θεολογίας και της Ψυχολογίας.
Εξετάζονται: Οι επιστήμες της Θεολογίας και της Ψυχολογίας. Ορίζονται τα μεθοδολογικά και επιστημολογικά όρια της διεπιστημονικής σύζευξης μεταξύ τους, αλλά και με τις άλλες ανθρωπολογικές επιστήμες. Διερευνώνται τα μοντέλα σύζευξης των πορισμάτων τών δύο επιστημονικών πεδίων στη βάση της ανθρωπογνωσίας με σκοπό τη θεραπεία του ανθρωπίνου προσώπου και την λειτουργική του ενδυνάμωση, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις κρίσιμες συνθήκες της καθημερινότητας. Επιπλέον ο τρόπος αξιοποίησής τους στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας.
Aξία: Η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των εκπαιδευομένων με στόχο την αξιοποίηση των θεολογικών και ψυχολογικών γνώσεων για την λυσιτελέστερη δραστηριότητα της πνευματικής καθοδήγησης των πιστών μελών της Εκκλησίας.
Το περιεχόμενο της Σύζευξης της Θεολογίας με τη Ψυχολογία, αφορά τη σχέση τους στα πλαίσια του διεπιστημονικού διαλόγου των ανθρωπολογικών επιστημών -λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχοσωματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου- καθώς και την εφαρμογή των πορισμάτων τουςς το λυτρωτικό έργο της Εκκλησίας. Επιπλέον τη μεθοδική άσκηση επιτυχούς διαποίμανσης και καθοδήγησης του συγχρόνου ανθρώπου προς την σωτηρία.
Σκοπός είναι η θεωρητική και η πρακτική κατάρτιση των εκπαιδευομένων ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις, που θα τους επιτρέψουν να εφαρμόζουν τα μέσα και τις μεθόδους άσκησης επιτυχούς διαποίμανσης εντός της ζωής της Εκκλησίας.
Το μάθημα περιλαμβάνει:
- διαδραστική διδασκαλία με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και έντυπου υλικού
- προαιρετικά μία γραπτή εργασία, ατομική ή ομαδοσυνεργατική εργασία.
Μετά την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται να έχουν αποκτήσει τις εξής γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες:
Α) ΓΝΩΣΕΙΣ
- αποσαφήνιση και μελέτη των αρχών, των ορισμών και των εννοιών της Ορθόδοξης Θεολογίας και της Ψυχολογίας
- γνώση των μοντέλων σύζευξης της Θεολογίας, ειδικά δε της Συμβουλευτικής Ποιμαντικής και της Ορθόδοξης Ανθρωπολογίας με τα διάφορα μοντέλα θεραπευτικής προσέγγισης της Ψυχολογίας, ιδιαιτέρως δε της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και των διαφόρων θεραπευτικών μοντέλων της.
- αναγνώριση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων μεταξύ των δύο ανθρωπολογικών επιστημών, της Θεολογίας και της Ψυχολογίας
- αναγνώριση των ορίων, της δεοντολογίας και των πλαισίων της εφαρμογής της διεπιστημονικής σύζευξης των δύο επιστημών καθώς και των μοντέλων άσκησης και πρακτικής εφαρμογής των πορισμάτων που προκύπτουν από αυτή.
Β) ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Εξασφαλίζεται:
- η πρακτική αξιοποίηση των μοντέλων σύζευξης της Θεολογίας με την Ψυχολογία, η οποία στοχεύει στην αυτογνωσία, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην αυτοπραγμάτωση και εν τέλει στη δημιουργία ελεύθερων προσώπων
- η άσκηση της κατανόησης των πτυχών της διεπιστημονικής σύζευξης με σκοπό την ανάπτυξη νέων μοντέλων σύζευξης των δύο ανθρωπολογικών επιστημών με κατεύθυνση προς την ανάπτυξη μίας σύγχρονης ανθρωπολογίας.
Γ) ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ
Aναμένεται:
- να έχουν αποκτήσει οι φοιτητές, την ικανότητα να σχεδιάζουν και να ολοκληρώνουν ερευνητικές μελέτες με στόχους α) την παραγωγή νέων επιστημολογικών προτύπων για την ανάπτυξη εργαλείων και την παραγωγή πορισμάτων με σκοπό την εφαρμογή νέας θεραπευτικής προσέγγισης στον πάσχοντα άνθρωπο β) τον σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών για την ανάπτυξη της βάσης νέων μοντέλων σύζευξης θεωρίας και πράξης Θεολογίας και Ψυχολογίας.
- Να είναι σε θέση να συνδυάζουν τις αποκτηθείσες γνώσεις και τα αποτελέσματα των συγχρόνων ερευνών, ώστε να θέτουν νέα ειδικά ερευνητικά ερωτήματα..
- να κατέχουν τη βασική βιβλιογραφία του γνωστικού αντικειμένου
- να διαλέγονται με τα προβλήματα και τις ανάγκες το σύγχρονου ανθρώπου, μέσα από την πρακτική εφαρμογή των θεωρητικών πορισμάτων που προκύπτουν από τη Μεθοδολογία της Σύζευξης μεταξύ Θεολογίας και Ψυχολογίας.
Ημερομηνία δημιουργίας
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα