Παρουσίαση/Προβολή
Σύγχρονη Συμβουλευτική: Eφαρμογές στις Διαπροσωπικές, Ενδοοικογενειακές και Κοινωνικές σχέσεις
(SOCTHEOL478) - π. Αθανάσιος Γ. Μελισσάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Περιγραφή Μαθήματος
Η Συμβουλευτική Ψυχολογία αποτελεί έναν σύγχρονο εφαρμοσμένο κλάδο της Ψυχολογίας. Ασχολείται με την επίλυση ζητημάτων, θεμάτων και προβλημάτων, διευκολύνοντας τη δια βίου προσωπική και διαπροσωπική λειτουργικότητα του ανθρώπου. Η Συμβουλευτική -στα πλαίσια της ανάπτυξης των μεθόδων και των εφαρμογών τους από τον 20 αι. ως σήμερα- είναι μια διαδικασία αλληλοεπικοινωνίας προσώπων, που στοχεύει (κυρίως) στην παροχή βοήθειας σε άτομα ή ομάδες ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν μόνοι τους. Περιοχές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας θεωρούνται το αγώγιμο του προσώπου, η βίωση αρμονικής ενότητας των γονέων και εκπαιδευτικών με το παιδί, η εκπαιδευτική διαδικασία, ο έρωτας, ο γάμος, η οικογένεια, η υγεία, οι τυχόν αναπηρίες, οι εξαρτήσεις, το περιβάλλον, η φύση, η πολιτική. Πρωτίστως δε η βελτίωση των σχέσεων στη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση κρίσεων. Δύναται επίσης να λειτουργεί σε επίπεδο πρόληψης, ως μια προσπάθεια πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου.
Σκοπός είναι η θεωρητική κατάρτιση και η πρακτική εφαρμογή ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες και στάσεις της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στη σύγχρονη καθημερινότητα. Η μεταλαμπάδευση της έρευνας της θεωρίας των βασικών Σχολών της Συμβουλευτικής καθοδήγησης ως έρεισμα στο έργο των εκπαιδευόμενων για την εφαρμογή της στη συμβουλευτική πράξη στη μετανεωτερική κοινωνία. Βασικός σκοπός είναι η παροχή των απαραίτητων γνώσεων για την ανακάλυψη των κατάλληλων τρόπων διαβίωσης και συνύπαρξης της κοινωνίας των προσώπων και οι μέθοδοι επίλυσης των συγκρούσεων, που προκύπτουν από τη συνύπαρξή τους ως μέλη της οικογένειας, του εργασιακού περιβάλλοντος, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας.
Aντικείμενο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας είναι θέματα που σχετίζονται με αναπτυξιακά ζητήματα, με την προαγωγή και ανάπτυξη της προσωπικής επίγνωσης, με τη διερεύνηση συναισθημάτων, σκέψεων, αντιλήψεων, όπως και συγκρούσεων-επιδράσεων (εσωτερικών και εξωτερικών).
Εξετάζεται η επιστήμη της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ορίζεται το διεπιστημονικό πεδίο, τα όρια, οι ορίζοντες και τα μοντέλα της συνάντησής της με τις αρχές της Ορθόδοξης Θεολογίας.
Aξία της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας: Εξασφαλίζεται η πρακτική αξιοποίηση των συμβουλευτικών γνώσεων, στοχεύοντας στην αυτογνωσία, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην αυτοπραγμάτωση και την επανάκτηση νοήματος ζωής στον σύγχρονο αποπροσανατολισμό του διαπροσωπικού γίγνεσθαι.
Το περιεχόμενο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας αφορά τις βασικές αρχές και τους στόχους της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, την ιστορική ανασκόπηση, την εισαγωγή στην αναγνώριση και τις τεχνικές των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων και μοντέλων (προσωποκεντρικό, ψυχοδυναμικό, γνωσιακό συμπεριφοριστικό).
Στόχοι της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας είναι:
- ενόραση ως απόκτηση κατανόησης προέλευσης των συναισθηματικών δυσκολιών
- η σχέση με τους άλλους ανθρώπους
- αυτογνωσία
- αυτοαποδοχή
- αυτοπραγμάτωση ή εξατομίκευση
- διαφώτιση
- επίλυση προβλημάτων
- ψυχολογική εκπαίδευση
- απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων
- Γνωστική αλλαγή
- αλλαγή συμπεριφοράς και αντικατάσταση προτύπων (πού είναι αυτοκαταστροφικά)
- ενδυνάμωση
- παραγωγικότητα και κοινωνική δράση
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα