Παρουσίαση/Προβολή
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
(31Ε019 ) - π. Αθανάσιος Γ. Μελισσάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής
Περιγραφή Μαθήματος
Η Συμβουλευτική Ψυχολογία αποτελεί εφαρμοσμένο κλάδο της Ψυχολογίας. Ασχολείται με την επίλυση ζητημάτων, θεμάτων και προβλημάτων, διευκολύνοντας τη δια βίου προσωπική και διαπροσωπική λειτουργικότητα του ανθρώπου. Η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία αλληλοεπικοινωνίας που στοχεύει στην παροχή βοήθειας σε άτομα ή ομάδες ατόμων, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν μόνοι τους. Περιοχές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας θεωρούνται το αγώγιμο του προσώπου και η βελτίωση των σχέσεων στη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση κρίσεων. Δύναται επίσης να λειτουργεί σε επίπεδο πρόληψης, ως μια προσπάθεια πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου. Ο βασικός στόχος είναι η παροχή απαραίτητων γνώσεων για την ανακάλυψη των κατάλληλων τρόπων διαβίωσης τόσο ως άτομα όσο και μέλη μιας ομάδας. Η Συμβουλευτική Ψυχολογία, υπό το πρίσμα της σοφίας των Πατέρων της Εκκλησίας, στοχεύει στη μεταποίηση των πολυμερισμένων ατόμων σε κοινωνία προσώπων, αποκαθιστώντας την πορεία προς το καθ’ ομοίωσιν.
Σκοπός είναι η θεωρητική κατάρτιση και η πρακτική εφαρμογή, ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες δεξιότητες και στάσεις της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, στη σύγχρονη καθημερινότητα. Η παροχή των απαραίτητων γνώσεων για την ανακάλυψη των κατάλληλων τρόπων διαβίωσης και συνύπαρξης της κοινωνίας των προσώπων. Το μάθημα στοχεύει στη σύζευξη των πορισμάτων της Ορθόδοξης Θεολογίας και της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας λαμβάνοντας υπόψη τις ψυχοσωματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
Εξετάζεται η επιστήμη της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ορίζεται το διεπιστημονικό πεδίο, τα όρια, οι ορίζοντες και τα μοντέλα της συνάντησής της Ορθόδοξης Θεολογίας με τη Συμβουλευτική Ψυχολογία.
Aξία της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας: Εξασφαλίζεται η πρακτική αξιοποίηση των συμβουλευτικών γνώσεων, στοχεύοντας στην αυτογνωσία, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, στην αυθεντική συνάντηση, την αυτοπραγμάτωση και την επανάκτηση νοήματος ζωής.
Το περιεχόμενο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας αφορά τις βασικές αρχές και τους στόχους της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, την ιστορική ανασκόπηση, την εισαγωγή στην αναγνώριση και τις τεχνικές των βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων και μοντέλων (προσωποκεντρικό, ψυχοδυναμικό, γνωσιακό συμπεριφοριστικό) και η διεπιστημονική σύζευξή της με την Ορθόδοξη Θεολογία.
Το μάθημα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας περιλαμβάνει:
- διαδραστική διδασκαλία με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και έντυπου υλικού
- βιωματική συμμετοχή, υπό τη μορφή παιχνιδιού ρόλων, διαδικτυακό υλικό (παρακολούθηση βιντεοσκοπημένων συνεδριών κτλ.)
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι διδασκόμενοι θα είναι σε θέση:
- να αναγνωρίζουν και να επεξηγούν τις θεωρητικά και πρακτικά μοντέλα της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και τη μεθοδολογία της σύζευξής της με την Ορθόδοξη Θεολογία.
- να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν τους συμβουλευόμενους ώστε να εκπτυχώσουν με εμπιστοσύνη τους προβληματισμούς τους, τις συναισθηματικές και γνωστικές δυσκολίες τους.
- να κατανοούν τις πτυχές του εαυτού τους, να συνειδητοποιούν και να αποδέχονται τα δικά τους συναισθήματα, να καλλιεργούν την ενσυναίσθηση απέναντι στις κρίσεις, τις δυσκολίες και τα προβλήματα των συνανθρώπων.
- να εξερευνούν και να επεκτείνουν τον ορίζοντα της ζωής των συμβουλευομένων τους, ώστε να ικανωθούν να πραγματώνουν τους στόχους τους και να δρουν με ευελιξία επιλύοντας τα δυσλειτουργικά σχήματα.
- να αναγνωρίζουν τα όρια και τους περιορισμούς, τα πλαίσια της εφαρμογής της καθώς και τις θεραπευτικές μεθόδους της.
- να γνωρίζουν τη δεοντολογία στην άσκηση της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.
- να κατέχουν τη βασική βιβλιογραφία του γνωστικού αντικειμένου.
- να διαλέγονται με τα προβλήματα και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
- να ξέρουν πώς να ενσωματώνουν τη θεωρία στην πράξη, χρησιμοποιώντας μελέτες περιπτώσεων και παιχνίδια ρόλων, (case studies and role plays)
- να ασκούν μεθοδική συμβουλευτική από μια διεπιστημονική προοπτική (ηθικά, θεολογικά και ψυχολογικά).
Ημερομηνία δημιουργίας
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα