Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Εκκλησία και Οικονομία

(3144) -  Απόστολος Νικολαΐδης

Περιγραφή Μαθήματος

Η Οικονομία αποτελεί έναν από τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που διαχρονικά προκάλεσε τη Θρησκεία με την επιδίωξη άλλοτε να λειτουργήσει ως ανταγωνιστής (η Οικονομία ως ειδωλολατρία), άλλοτε ως εργαλείο της θρησκείας (η θρησκεία ως οικονομικός παράγοντας) και άλλοτε ως ένα μέσο θεσμικής χρήσης. 

Το ίδιο συνέβη και με τον Χριστιανισμό. Η θεσμική Εκκλησία άλλοτε δαιμονοποίησε το μαμωνά, άλλοτε τον χρησιμοποίησε για τις οργανωτικές της ανάγκες και άλλοτε τον υποκατάστησε μετατρεπόμενη σε οικονομικό παράγοντα. 

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι η κριτική προσέγγιση της σχέσης του εκκλησιαστικού θεσμού με έναν ισχυρό κοσμικό θεσμό, όπως η Οικονομία, η διερεύνηση του βαθμού εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας αλλά και η αλλοτριωτική δυναμική της Οικονομίας, τώρα που η Οικονομία κατάφερε να επιβληθεί σε όλους σχεδόν τους θεσμούς και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του σύγχρονου ανθρώπου.

Η προβληματική στρέφεται σε δύο χώρους: α) στον καλβινικό Προτεσταντισμό, για να δούμε, με τη βοήθεια του M. Weber, τη σχέση του καλβινικού δόγματος με τον καπιταλισμό, και β) στην Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, με τη βοήθεια κορυφαίων εκπροσώπων της, για να δούμε τη θέση της Οικονομίας στην εκκλησιαστική ζωή. 

Ως αφετηριακά βιβλιογραφικά εργαλεία προτείνονται τα βιβλία: α) Μ. Weber, Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού, β) Απ. Νικολαϊδη, Κοινωνολογία της Θρησκείας, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2007.  Κοινωνική Ηθική, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2009, "Από την Οικονομία στην ειδωλολατρία", ΘΕΟΛΟΓΙΑ 4/2012.  "Προτεσταντικά ηθικά ευρήματα στην Ορθόδοξη Ανατολή", ΘΕΟΛΟΓΙΑ 1/2019/ "Η ηθική δυναμική της φτώχειας στην Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση", ΕΕΘΣΠΑ 50/ 2015. "Η κυριαρχία της αγοράς και η κοινωνική ευθύνη της θεολογίας", ΕΕΘΣΠΑ 2011. 

 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021