Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Η Θέση της Θρησκείας στην Σύγχρονη Κοινωνία

(3141) -  Απόστολος Νικολαΐδης

Περιγραφή Μαθήματος

Η σχέση θρησκείας και κοινωνίας αποτελεί το κύριο αντικείμενο και περιεχόμενο της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας. 

Η θέση της θρησκείας στην κοινωνία ποικίλει ανάλογα με τις εποχές. Κάποτε η θρησκεία διεκδικούσε να είναι ο καθοριστικός παράγων του συνόλου της κοινωνικής ζωής, ταυτισμένη με όλες τις κατεστημένες της δομές με αποτέλεσμα κρίση της θρησκείας και κρίση της κοινωνίας να αλληλοτροφοδοτούνται. Από την Αναγέννηση και δώθε, οπότε εγκαινιάζεται και η Κριτική της Θρησκείας, η θρησκεία είτε αμφισβητείται, είτε πολεμείται, είτε περιθωριοποείται είτε επανέρχεται αλλά με μια διαφορετική δυναμική, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και έτοιμη να παίξει έναν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. 

Όλες αυτές οι τάσεις συνυπάρχουν στην λεγόμενη Κριτική Θεωρία, απαύγασμα της Σχολής της Φρανκφούρτης, αλλά και στην μεταθρησκευτική αντίληψη του Νεομαρξισμού. Αυτά είναι τα δύο βασικά παραδείγματα πάνω στα οποία θα δούμε τα περιγράφεται και να αναλύεται η θέση της θρησκείας στη νεωτερικότητα  και μετανεωτερικότητα.

Ως βασικά βοηθήματα προτείνονται τα βιβλία: ΑΠ. Β. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, Κριτική θεωρία και κοινωνική λειτουργία της θρησκείας, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2005 και Μεταθρησκευτική Ανθρωπολογία, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2003, όπου και σχετική βιβλιογραφία.      

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021