Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Κράτος και Κοινωνία

(431037) -  Θεοχάρης Μαλαμίδης

Περιγραφή Μαθήματος

Αντικείμενο του μαθήματος είναι να προσεγγίσει την πολυδιάστατη σχέση του κράτους και της κοινωνίας. Το μάθημα χωρίζεται σε τρεις κύριες θεματικές ενότητες.

Η πρώτη θεματική ενότητα περιλαμβάνει δύο εισαγωγικές διαλέξεις, όπου αρχικά συζητάμε τις κύριες έννοιες που απασχολούν τη σχέση κράτους και κοινωνίας, ενώ στη συνέχεια σκιαγραφούμε τη διαδρομή από προνεωτερικές μορφές κρατικής συγκρότησης προς το σύγχρονο εθνικό κράτος.

Η δεύτερη θεματική ενότητα επικεντρώνεται στην ανάλυση των κύριων θεωρητικών προσεγγίσεων που αναλύουν τη σχέση κράτους-κοινωνίας και περιλαμβάνει πέντε διαλέξεις. Αρχικά επικεντρωνόμαστε στις κλασικές προσεγγίσεις του κοινωνικού συμβολαίου και της φυσικής κατάστασης μέσα από τη σκέψη των Hobbes, Locke και Rousseau. Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στις κλασικές και νεότερες πλουραλιστικές θεωρίες και τις θεωρίες των ελίτ σχετικά με το κράτος. Η συζήτηση συνεχίζεται με αναφορά στις μαρξιστικές προσεγγίσεις,σχετικά με την καταγωγή του κράτους και τους τρόπους παραγωγής. Η δεύτερη ενότητα κλείνει με την ανάλυση του πατριαρχικού κράτους όπου συζητάμε φεμινιστικές οπτικές για τη σχέση κράτους-κοινωνίας, αλλά και της οπτικής της αυτονομίας μέσα από τις προσεγγίσεις του αυτόνομου μαρξισμού και του εργατισμού.

Η τρίτη θεματική ενότητα επικεντρώνονται στην εξέλιξη της σχέσης του κράτους και της κοινωνίας, με αναφορά στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές δυναμικές και περιλαμβάνει πέντε διαλέξεις. Αρχικά συζητάμε πως η ανάπτυξη των κρατών συνδέεται με την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Στη συνέχεια, συζητάμε τη σύνδεση του κράτους με την ανάπτυξη του έθνους και του εθνικισμού, και κατ' επέκταση προβληματοποιούμε την έννοια της εθνικής πολιτικής κουλοτύρας. Οι επόμενες διαλέξεις  εστιάζουν στην ανάλυση του κράτους πρόνοιας και την ιστορική εξέλιξη των άτυπων και τυπικών θεσμών κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και τους μετασχηματισμούς του κράτους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ανάδυση των υπερεθνικών θεσμικών συγκροτήσεων.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024