Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

Κοινωνιολογία της Παγκοσμιοποίησης

(SOC188) -  Ευαγγελία Αρανίτου

Περιγραφή Μαθήματος

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

Η παγκοσμιοποίηση είναι μια σύνθετη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διαδικασία. Παρά τη συνήθη αντίληψη ότι πρόκειται για ένα οικονομικό φαινόμενο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυναμική του επηρεάζει και επηρεάζεται από όλες τις διαστάσεις των σύγχρονων κοινωνιών (κοινωνικές, πολιτισμικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές, ταξικές, θεσμικές). Γι’ αυτό ακριβώς υποστηρίζεται ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη φάση ανάπτυξης του ύστερου καπιταλισμού.  

 Το μάθημα «Κοινωνιολογία της Παγκοσμιοποίησης» αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών και των φοιτητριών του τμήματος Κοινωνιολογίας με τις βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις στο χώρο των κοινωνικών επιστημών αναφορικά με την έννοια της παγκοσμιοποίησης. Μέσα από την εστίαση στις βασικές παραδόσεις της το μάθημα αποπειράται να σκιαγραφήσει τις βασικές όψεις των μετασχηματισμών των σύγχρονων κοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, στα βασικά πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, αφού αναφερθούμε στο ιστορικό παρελθόν θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης: στο ρόλο των νέων τεχνολογιών, στην εισαγωγή ενός νέου τεχνολογικά τρόπου παραγωγής, στη νέα πρόσληψη του χώρου και του χρόνου, στον μετασχηματισμός στην εργασία και στις εργασιακές σχέσεις, στις αλλαγές στις μεταφορές και στις επικοινωνίες καθώς και ο νέο ρόλο του εθνικού κράτους. 

 

Μαθησιακοί στόχοι 

- Να κατανοήσουν οι φοιτητές/τριες τις ιστορικές διαδικασίες διαμόρφωσης της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας. 

- Να εξοικειωθούν οι φοιτητές/τριες με την ιστορία και τον χαρακτήρα των θεσμών και των μορφών παγκόσμιας διακυβέρνησης. 

- Να αποκτήσουν οι φοιτητές/τριες μια ιστορικοποιημένη και κριτική οπτική στην διαδεδομένη χρήση της έννοιας της παγκοσμιοποίησης στην σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες. 

Προτεινόμενα συγγράμματα 

Osterhammel, Jurgen & Niels P., Petersson (2013) Ιστορία της παγκοσμιοποίησης, Αθήνα, Αιώρα. 

Σάσεν, Σάσκια (2011) Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης, Αθήνα, Μεταίχμιο.  

Rodrik, Dani (2017) Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης: Η δημοκρατία και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, Αθήνα, Κριτική. 

 

Κριτήρια αξιολόγησης 

Γραπτή εξέταση (70%) 

Μικρές εργασίες (20%) 

Συμμετοχή στο μάθημα (10%) 

Ημερομηνία δημιουργίας

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023