Παρουσίαση/Προβολή
ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ, ΒΙΟΗΘΙΚΗ & ΒΙΟΕΞΟΥΣΙΑ
(SOC185) - Ελένη Ρεθυμιωτάκη
Περιγραφή Μαθήματος
To μάθημα περιλαμβάνει πρώτον τις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις των σημαντικότερων βιοϊατρικών τεχνολογιών (όπως οι γενετικές τροποποιήσεις και η ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας) και πρακτικών (όπως οι μεταμοσχεύσεις και η Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή).
Δεύτερον εισάγει στην κοινωνιολογική ανάλυση της ιατρικής ειδημοσύνης, του ιατρικού επαγγέλματος και των κωδίκων δεοντολογίας του. Ορίζεται κοινωνιολογικά η Βιοηθική ως πεδίο διεπιστημονικής ακαδημαϊκής ειδίκευσης, δημόσιου διαλόγου και πολυεπίπεδης ρύθμισης της βιοϊατρικής μέσω Επιτροπών. Αναπτύσσονται οι κλασσικές και κριτικές προσεγγίσεις της Βιοηθικής, τα μοντέλα δημόσιου διαλόγου και συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων για τις βιοϊατρικές εφαρμογές καθώς και η περιγραφή και η αποτίμηση της λειτουργίας των Επιτροπών Βιοηθικής με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα.
Τρίτον, η Βιοϊατρική ως επιστημονική γνώση σε συνδυασμό με εφαρμοσμένη τεχνολογία που αξιοποιεί το ανθρώπινο σώμα και τα προϊόντα του, συνδέεεται με την έννοια της Βιοεξουσίας και της Βιοπολιτικής. Οι τελευταίες αναπτύσσονται με αφετηρία το έργο του Michel Foucault και περαιτέρω με αναφορά σε σύγχρονους κριτικούς στοχαστές όπως ο Nikolas Rose προκειμένου οι φοιτητές να κατανοήσουν το διακύβευμα και να ευαισθητοποιηθούν ως προς τις κοινωνικές επιλογές που αφορούν δημόσιες πολιτικές για τις βιοτεχνολογικές καινοτομίες και ερευνητικές εφαρμογές των βιοϊατρικών επιστημών.
Τέλος αναπτύσσεται η κριτική προσέγγιση της «ενεργής πολιτειότητας» του Andrew Feenberg και η πρόταση της συμπαραγωγής της Sheila Jasanoff.
Ημερομηνία δημιουργίας
Κυριακή 19 Μαρτίου 2023
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα