Παρουσίαση/Προβολή
Κοινωνιολογία της Υγείας
(SOC167) - Φωτεινή Τζαβέλλα
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα έχει ως στόχο την προσέγγιση και τη συνάντηση κοινωνιολογίας και υγείας μέσω της εξοικείωσης των φοιτητριών και φοιτητών με έννοιες και σύγχρονα κοινωνικά θέματα που άπτονται του χώρου της υγείας.
Στην πρώτη ενότητα θα δοθεί έμφαση στην κατανόηση των εννοιών αλλά και των ερμηνευτικών προσεγγίσεων της υγείας, της ασθένειαςκαι της προαγωγής της υγείας με κοινωνιολογικούς όρους και ως ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνει αναφορά στις Διακηρύξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις οποίες συνδέονται πλέον η υγεία, η εκπαίδευση, το αστικό περιβάλλον και γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους "17 Στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030" .
Στη δεύτερη ενότητα θα εξεταστούν οι υπηρεσίες υγείας, η αξιοπιστία τους αλλά και η προσβασιμότητά τους ειδικά από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Θα αναφερθούν οι 14 ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στη σύγχρονη κοινωνία όπως αυτές προσδιορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη, την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ανήλικοι, γυναίκες και κορίτσια, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άτομα θετικά στον ιό HIV, αυτόχθονες πληθυσμοί, Ρομά, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, εθνικές μειονότητες, πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένοι, άτομα χωρίς ιθαγένεια, διακινούμενοι εργαζόμενοι μετανάστες, πολιτικά αδύναμα άτομα και πληθυσμοί). Θα γίνει συζήτηση των εννοιών της "επίδειξης ή μη επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας στους διαθέσιμους πόρους για την υγεία" ζήτημα που προβληματίζει στις σχέσεις αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην τρίτη ενότητα θα προσεγγιστεί ένα θέμα που προβλημάτισε στην πρόσφατη περίοδο της πανδημίας της COVID-19, το θέμα της κλινικής έρευνας, δηλαδή των πειραμάτων για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων με υποκείμενο τον άνθρωπο. Τα ιατροφαρμακευτικά πειράματα, χωρίς να αμφισβητείται η σημασία τους στην πρόοδο της υγείας αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα (π.χ. εμβόλιο ευλογιάς) έχουν επίσης κατηγορηθεί και καταδικαστεί στο παρελθόν για εγκληματικές πρακτικές (π.χ. εγκληματικά πειράματα Γερμανών ναζί, μελέτη Τάσκιγκι) και συνεχίζουν να αναδεικνύουν βιοηθικά διλήμματα και κοινωνικούς προβληματισμούς μέχρι σήμερα.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα