Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

(SOC147) -  Φλυτζάνης Ιωάννης

Περιγραφή Μαθήματος

Tο μάθημα συνδέει τον κοινωνικό/ κοινωνιολογικό στοχασμό, ο οποίος αναδεικνύει την ανισότητα στη νεωτερικότητα, ασκώντας κριτική και προβάλλοντας προτάσεις,  με το ρόλο του δικαίου

 

Στόχος του μαθήματος είναι η φοιτητρία/ ο φοιτητής:

·        Να συνειδητοποιεί τις πολλαπλές μορφές των κοινωνικών ανισοτήτων στη νεωτερικότητα καθώς και το σχετικό ρόλο (θετικό και αρνητικό) που διαδραματίζει το δίκαιο (σε θεματικές όπως η βιομηχανική κοινωνία και  το εργατικό ζήτημα, η θέση της γυναίκας, η καταναγκαστική εργασία).

·        Να αναγνωρίζει τους μείζονες κλασικούς πολιτικούς και κοινωνικούς θεωρητικούς που στοχάστηκαν για τη σχέση δικαίου και ανισοτήτων (όπως οι Condorcet, A. Smith, J.-J. Rousseau, K. Marx)

·        Να συλλαμβάνει μέσα από ιστορικά παραδείγματα τις τρεις φάσεις επέκτασης της ισότητας στο δίκαιο: πολιτική ισότητα, κοινωνική ισότητα, ισότητα της διαφοράς, αλλά και κρατικά δίκαια που νομιμοποιήσαν την ανισότητα (πχ. ρατσιστικά, αποικιοκρατικά)

·        Να κατανοεί μία σειρά από προτάσεις που έγιναν για μια δίκαιη κοινωνία της ισότητας: ουτοπιστές πρωτο-κοινωνιολόγοι, φιλελεύθεροι υπέρ της ισότητας ελευθεριών (J. Rawls, R. Dworkin), φεμινιστική ισότητα και αναδιανομή (Ν. Fraser), ριζοσπαστική πολιτική ισότητα (J. Rancière) και αγώνας για ισο-ελευθερία (Ε. Balibar).

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021