Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Παρουσίαση/Προβολή

Εικόνα επιλογής

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

(SOC146) -  Φλυτζάνης Ιωάννης

Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα αναδεικνύει την κοινωνιολογική προσέγγιση του δικαίου όπου το δίκαιο εξετάζεται μέσα από τις κοινωνικές σχέσεις της νεωτερικής/ μετα-νεωτερικής περιόδου και εντός των συνιστωσών της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Στόχος του μαθήματος είναι η φοιτήτρια/ ο φοιτητής :

  • Να συνειδητοποιεί τις πολλαπλές διαστάσεις του νομικού φαινομένου τόσο μέσα από τις θεωρητικές υποθέσεις της Κοινωνιολογίας του Δικαίου για τις πιθανές συσχετίσεις του δικαίου με την πολιτική, την οικονομία και το νομικό πολιτισμό όσο και εμπειρικά: μέσα από τη δικαστηριακή πρακτική (επιτόπιες επισκέψεις σε δικαστήρια, αφήγηση των επαγγελματιών του χώρου, εθνολογικά ντοκιμαντέρ, ιστορικά ντοκουμέντα, ταινίες μυθοπλασίας και λογοτεχνικά βιβλία) όσο και μέσα από τη μελέτη νομικών κειμένων.
  • Να κατανοεί το δίκαιο ως  βασική μεταβλητή του κοινωνικού μέσα από τη γνωριμία με βασικούς στοχαστές της Κοινωνιολογίας του Δικαίου, όπως οι  M. Weber (δίκαιο και εξορθολογισμός), E. Durkheim (δίκαιο και αλληλεγγύη), N.  Luhmann (δίκαιο και κοινωνικά συστήματα), Boaventura de Sousa Santos (νομικός πλουραλισμός).
  • Να αναστοχάζεται το σύγχρονο ρόλο του δικαίου και γενικότερα της ρύθμισης σε μια περίοδο κρίσης του νεωτερικού έθνους-κράτους και του δικαίου του, επέκτασης και εμβάθυνσης του ευρω-ενωσιακού δικαίου, της παγκοσμιοποίησης, των υπερεθνικών θεσμών και των ανέλεγκτων ιδιωτικών εξουσιών, μεταβολής του εργατικού δικαίου και ψηφιοποίησης της εργασίας, ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Να συλλαμβάνει διαχρονικά το  ρόλο του νόμου (αρνητικό και θετικό) σε σχέση με τα έμφυλα στερεότυπα, τη θέση της γυναίκας, τις έμφυλες ταυτότητες και τις μορφές συμβίωσης
  • Να κατανοεί με κοινωνικούς όρους τα νομικά επαγγέλματα: τη συγκρότηση και την αναπαραγωγή τους, το ρόλο τους σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, την τυχόν ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νομικών για κοινωνικά ζητήματα.

Ημερομηνία δημιουργίας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021