Παρουσίαση/Προβολή
Κειμενικά είδη της Ρωσικής γλώσσας
(717006) - Άννα Προσιαννίκοβα
Περιγραφή Μαθήματος
Κειμενικά είδη της Ρωσικής γλώσσας
Ο στόχος του μαθήματος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου στη ρωσική γλώσσα, σε προχωρημένο επίπεδο (Γ1). Το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ήδη γνωρίσει τις βασικές γλωσσικές δομές και επιθυμούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους να χειρίζονται πιο σύνθετα γλωσσικά φαινόμενα, τόσο στην κατανόηση όσο και στην παραγωγή γραπτού λόγου. Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα αναμένεται να επιτύχουν τους εξής στόχους:
1. Κατανόηση εκτενών και σύνθετων κειμένων.
Οι φοιτητές θα είναι σε θέση να διαβάζουν και να κατανοούν λεπτομερώς μεγάλης έκτασης κείμενα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων κειμένων με αφηρημένες έννοιες ή εξειδικευμένες πληροφορίες. Θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα κύρια σημεία, τις λεπτομέρειες, τις απόψεις και τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται στα κείμενα, καθώς και να κατανοούν τις σχέσεις μεταξύ των ιδεών. Η ικανότητα αυτή θα καλύπτει τόσο λογοτεχνικά όσο και επιστημονικά ή τεχνικά κείμενα, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση στη γλώσσα και τη δομή τους.
2. Παραγωγή σαφών και καλώς δομημένων γραπτών κειμένων.
Οι φοιτητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να συντάσσουν σαφή, καλογραμμένα και καλά οργανωμένα κείμενα, τα οποία θα εξετάζουν σύνθετα θέματα. Θα μάθουν να υπογραμμίζουν τα κύρια ζητήματα ενός θέματος, να επεκτείνουν τις απόψεις τους με λεπτομερή επιχειρηματολογία, και να υποστηρίζουν τις θέσεις τους με στοιχεία, αιτιολογήσεις και παραδείγματα. Η παραγωγή κειμένων θα περιλαμβάνει ποικίλα είδη γραφής, όπως δοκίμια, αναφορές, άρθρα και ακαδημαϊκά κείμενα, με έμφαση στη σαφήνεια, τη λογική δομή και τη συνεκτικότητα.
3. Εμπλουτισμός λεξιλογίου και χρήση περίπλοκων εκφράσεων.
Μέσα από τη συστηματική ενασχόληση με σύνθετα κείμενα, οι φοιτητές θα διευρύνουν το λεξιλόγιό τους και θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν λέξεις, ιδιωματισμούς και εκφράσεις που είναι απαραίτητες για το συγκεκριμένο επίπεδο γλωσσομάθειας. Θα μάθουν να επιλέγουν το κατάλληλο λεξιλόγιο ανάλογα με το είδος του κειμένου και το επικοινωνιακό πλαίσιο, και να αποφεύγουν λάθη που προκύπτουν από λανθασμένη χρήση γλωσσικών μορφών ή εκφράσεων.
4. Συμμετοχή σε επίσημη αλληλογραφία και σύνταξη εγγράφων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη χρήση της γλώσσας για επίσημες περιστάσεις, όπως η αλληλογραφία και η σύνταξη επισήμων εγγράφων. Οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν να γράφουν τέτοιου είδους κείμενα, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη μορφή και το ύφος που απαιτείται. Θα μάθουν να χρησιμοποιούν επαγγελματικές/ τυπικές εκφράσεις, και να αποφεύγουν λανθασμένες επιλογές λέξεων ή ύφος που δεν συνάδουν με την επισημότητα του λόγου.
5. Σωστή απόδοση περιεχομένου γραπτού λόγου.
Ένας ακόμα σημαντικός στόχος είναι η ικανότητα των φοιτητών να αποδίδουν γραπτώς το περιεχόμενο των κειμένων. Αυτό περιλαμβάνει την περιληπτική απόδοση αποσπασμάτων, την οργάνωση των βασικών σημείων και την αναδιατύπωση με δικά τους λόγια των κύριων ιδεών που παρουσιάζονται στα κείμενα. Αυτή η δεξιότητα είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική κατανόηση και απορρόφηση μεγάλων και σύνθετων προτάσεων.
6. Σχολιασμός γεγονότων και επιχειρημάτων.
Τέλος, οι φοιτητές θα μάθουν να μεταφέρουν και να σχολιάζουν γραπτώς τις κύριες ιδέες και να δώσουν επιχειρήματα χρησιμοποιώντας δάφορετικες πηγές. Η δεξιότητα αυτή θα τους επιτρέπει να γράφουν εκτενή σχόλια σχετικά με τα θέματα της καθημερινής ζωής και άλλων, πιο εξειδικευμένων πεδίων.
Το μάθημα δίνει μεγάλη βαρύτητα στη σύνθεση, ανάλυση, καθώς και στην έκφραση σύνθετων ιδεών, με στόχο την προετοιμασία των φοιτητών σε υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο.
Ημερομηνία δημιουργίας
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024
-
Δεν υπάρχει περίγραμμα