Παρουσίαση/Προβολή
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ (18ος - 19ος αι.)
(716116) - Νικόλαος Παπαστρατηγάκης
Περιγραφή Μαθήματος
Το μάθημα πραγματεύεται κεντρικά ζητήματα της ιστορίας των ελληνορωσικών σχέσεων από τα μέσα του 18ου έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Με αφετηρία το φαινόμενο της ¨Ρωσικής Προσδοκίας¨, αντικείμενο των παραδόσεων αποτελεί η ανάδειξη πτυχών της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στον οθωμανοκρατούμενο ελληνικό χώρο κατά τη βασιλεία της Μεγάλης Αικατερίνης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο ρόλος της Ρωσίας στη συγκρότηση της Επτανήσου Πολιτείας. Εξετάζεται, επίσης, το φαινόμενο της μαζικής μετοίκησης Ελλήνων στη ρωσική επικράτεια. Σε αυτό το πλαίσιο, δίδεται έμφαση αφενός στη σταδιοδρομία του Ιωάννη Καποδίστρια στο τσαρικό υπουργείο Εξωτερικών, αφετέρου στις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας στη Ρωσία. Επιπλέον, αναλύεται η στάση της ρωσικής κοινωνίας και κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Τέλος, εξετάζεται η διαμόρφωση του υποβάθρου των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Ημερομηνία δημιουργίας
Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019
-
Περιγραφή
Διδάσκων: Νικόλαος Παπαστρατηγάκης
Εξάμηνο: Εαρινό / ΣΤ'
Τύπος Μαθήματος: Κατ' Επιλογήν Υποχρεωτικό
Αξιολόγηση: Γραπτή Εξέταση
Περίληψη:
Το μάθημα πραγματεύεται κεντρικά ζητήματα της ιστορίας των ελληνορωσικών σχέσεων από τα μέσα του 18ου έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Με αφετηρία το φαινόμενο της "Ρωσικής Προσδοκίας", αντικείμενο των παραδόσεων αποτελεί η ανάδειξη πτυχών της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στον οθωμανοκρατούμενο ελληνικό χώρο κατά τη βασιλεία της Μεγάλης Αικατερίνης. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο ρόλος της Ρωσίας στη συγκρότηση της Επτανήσου Πολιτείας. Εξετάζεται, επίσης, το φαινόμενο της μαζικής μετοίκησης Ελλήνων στη ρωσική επικράτεια. Σε αυτό το πλαίσιο, δίδεται έμφαση αφενός στη σταδιοδρομία του Ιωάννη Καποδίστρια στο τσαρικό υπουργείο Εξωτερικών, αφετέρου στις δράσεις της Φιλικής Εταιρείας στη Ρωσία. Επιπλέον, αναλύεται η στάση της ρωσικής κοινωνίας και κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Τέλος, εξετάζεται η διαμόρφωση του υποβάθρου των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Μαθησιακοί στόχοι
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές/τριες:
- αποκτούν εξειδικευμένη γνώση που αφορά στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων από τα μέσα του 18ου έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
- γνωρίζουν τα κυριότερα γεγονότα και τις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση των ελληνορωσικών σχέσεων κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο.
- κατανοούν τις πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, στρατιωτικής, διπλωματικής και πολιτισμικής φύσεως διεργασίες που επηρέασαν καταλυτικά την εξέλιξη των ελληνορωσικών σχέσεων κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο.
- εξοικειώνονται με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις που αφορούν στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων.
- είναι σε θέση να διατυπώνουν τεκμηριωμένη άποψη και να συνθέτουν πολυδιάστατες και αξιόπιστες αναλύσεις αναφορικά με τα κεντρικά ζητήματα που προσδιόρισαν τη φύση και τον χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων από τα μέσα του 18ου έως και τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
Μέθοδοι αξιολόγησης
- Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριων πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα με τη μέθοδο της τελικής γραπτής εξέτασης, διάρκειας δύο ωρών.
- Η γραπτή εξέταση διεξάγεται με ερωτήσεις ανάπτυξης δοκιμίων. Οι φοιτητές/τριες καλούνται να επιλέξουν και να απαντήσουν σε δύο (2) από τις τρεις (3) ερωτήσεις, αναπτύσσοντας εκτενώς και πολυδιάστατα τις γνώσεις τους, προσεγγίζοντας συγχρόνως με κριτική σκέψη τα γεγονότα.
- Οι απαντήσεις αξιολογούνται με βάση την ακρίβεια στη χρήση ορολογίας και χρονολογιών, την ορθολογική συγκρότηση, τη δόμηση ενός πολυπαραγοντικού και συνεκτικού κορμού επιχειρημάτων, την πληρότητα, καθώς την εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση.
- Η συνολική βαθμολογία βασίζεται στην κλίμακα 1-10. Κάθε μία από τις ερωτήσεις, σε περίπτωση πλήρως ολοκληρωμένης απάντησης, αντιστοιχεί σε πέντε (5) μονάδες. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος απαιτείται τελικός βαθμός ίσος ή μεγαλύτερος του πέντε (5).
Προτεινόμενα συγγράμματα
Αρς, Γκριγκόρι Λ., Η Φιλική Εταιρεία στη Ρωσία: Ο απελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού στις αρχές του 19ου αιώνα και οι ελληνορωσικές σχέσεις (Αθήνα: Παπασωτηρίου, 2011). [Σύγγραμμα μαθήματος - ΕΥΔΟΞΟΣ]
Συλλογικό Έργο, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΑ΄ (Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, 1970–2000 και 2009). [Σύγγραμμα μαθήματος - ΕΥΔΟΞΟΣ]